Släng inte maten! – medierna uppmärksammar matsvinnet

av Louise Konsumentkoll den 27 juli 2010

Oj,oj,oj vad det brakade till i telefonen i dag. Kul att övrig media hänger på SVDs artikel om mat som slängs i livsmedelsbutikerna. Här är en länk till rapporten som artikeln grundar sig på.

Och vår debattartikelpå svd.se om att regeringen bör anta ett mål om att minska det onödiga matavfallet  har just nu genererat 55 kommentarer. Allt ifrån i att heja på oss, till att fråga om jag  inte har något annat att göra på arbetstid än att hålla på med oväsentliga frågor och att det är typiskt för en ”sosseförening” (!) att ropa på staten i alla sammanhang. Kul med diskussion!

Bara ett förtydligande. Vi ropar verkligen inte på staten i alla sammanhang. Tvärtom. Vi har själva drivit på frågan med en mängd egna olika initiativ, rapporter, seminarier och studier. Däremot tror jag på samordning, uppföljning och utvärdering av olika insatser som de facto görs i dag. Och det kan gärna t ex Naturvårdsverket ta på sig. Det finns ett miljömål om att 35 % av matavfallet ska gå till biogas. Men det viktigaste är väl ändå att minska matavfallet totalt sett. Det är vår enkla tes.

Rapport från en slaskhinkHur som helst.  TV4 har intervjuat mig för Nyheterna i kväll och sedan dyker jag upp i SVTs Aktuellt + i lite radio och tidningsintervjuer. I morgon blir det kanske morgonsoffan i TV4. Så bra.

Om vi ska minska matavfallet både i hushållen och i butiker och industrier är det jätteviktigt att medierna lyfter frågan. Sådant genomslag kan vi aldrig få helt ensamma.

Adam, min kollega, har just startat en Facebooksida på temat ”Släng inte maten!”. Det gick med blixtens hastighet. Heja honom! Häng på – och kom igen med tips, råd, erfarenheter och recept!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: