≡ Menu

Släng inte maten! – medierna uppmärksammar matsvinnet

Oj,oj,oj vad det brakade till i telefonen i dag. Kul att övrig media hänger på SVDs artikel om mat som slängs i livsmedelsbutikerna. Här är en länk till rapporten som artikeln grundar sig på.

Och vår debattartikelpå svd.se om att regeringen bör anta ett mål om att minska det onödiga matavfallet  har just nu genererat 55 kommentarer. Allt ifrån i att heja på oss, till att fråga om jag  inte har något annat att göra på arbetstid än att hålla på med oväsentliga frågor och att det är typiskt för en ”sosseförening” (!) att ropa på staten i alla sammanhang. Kul med diskussion!

Bara ett förtydligande. Vi ropar verkligen inte på staten i alla sammanhang. Tvärtom. Vi har själva drivit på frågan med en mängd egna olika initiativ, rapporter, seminarier och studier. Däremot tror jag på samordning, uppföljning och utvärdering av olika insatser som de facto görs i dag. Och det kan gärna t ex Naturvårdsverket ta på sig. Det finns ett miljömål om att 35 % av matavfallet ska gå till biogas. Men det viktigaste är väl ändå att minska matavfallet totalt sett. Det är vår enkla tes.

Rapport från en slaskhinkHur som helst.  TV4 har intervjuat mig för Nyheterna i kväll och sedan dyker jag upp i SVTs Aktuellt + i lite radio och tidningsintervjuer. I morgon blir det kanske morgonsoffan i TV4. Så bra.

Om vi ska minska matavfallet både i hushållen och i butiker och industrier är det jätteviktigt att medierna lyfter frågan. Sådant genomslag kan vi aldrig få helt ensamma.

Adam, min kollega, har just startat en Facebooksida på temat ”Släng inte maten!”. Det gick med blixtens hastighet. Heja honom! Häng på – och kom igen med tips, råd, erfarenheter och recept!

Comments on this entry are closed.

 • Joakim Färdig 27 juli 2010, 16:20

  Vad bra att detta tas upp. Bra artikel i SvD. Dock har en som det visat sig synnerligen effektiv åtgärd för minskat svinn glömts bort. En väl fungerande, implementerad och effektiv HACCP baserad egenkontroll tillsammans med välutbildad och motiverad personal har visat sig kunna minska svinnet markant. Detta har jag själv kunnat bevittna och mäta.

 • Joakim Färdig 27 juli 2010, 17:23

  Hej!

  Har nu läst rapporten och den är mycket intressant och välskriven. Och det är ett bra arbete ni gör då det är av största vikt att få ned svinnet.

  Vill bara kort belysa en matmyt som förekommer flitigt i debatten. Karin Ahlborg säger i Aftonbladet: ” Att helt enkelt lukta, titta och känna på matvaran räcker enligt Karin Ahlborg för att vi ska kunna avgöra om den är ätbar eller inte. Om varan inte luktar eller känns bra så ska man inte äta den, man ska helt enkelt lita på att man klarar att avgöra det själv.”

  Och detta argument kan man höra lite var stans. Dock så stämmer inte detta vad det anbelangar de flesta av matförgiftningsbakterier då de eller det gift somliga bildar varken smakar eller luktar illa. Exempelvis går det inte att känna genom doft och smak om groddarna är salmonellasmittade, om den gravade laxen innehåller listeria, om den kallskurna maten på julbordet har toxin från Stafylococcus aureus eller om den grillade kycklingen har korskontaminerats med Campylobacter.

  Mer om detta på min blogg inom kort.

  Ha De Gott / Joakim

  • Louise Konsumentkoll 27 juli 2010, 18:15

   Hej Joakim,
   Javisst är det som du skriver, men de bakterierna du tar upp, förutom listeria, finns i maten från början. Varken salmonella eller campylobacter hoppar in i livsmedlen ju äldre de blir, utan de finns med från början om man har otur. Kyckling ska man alltid hetta upp till minst 70 grader, som du väl vet. Det tar kål på bakterierna. Salmonella är sällsynt i Sverige tack och lov. Listeria däremot växer till med tiden om den finns i t ex vacuumförpackad lax, den är mer lurig, men sällsynt.
   Jag vet att det är som att svära i kyrkan inför dig, som är Hygienkonsult, men jag älskar råbiff, har ätit hur många som helst i hela mitt liv men aldrig blivit sjuk. Men råbiff skulle jag inte äta om jag var gammal och svag, för säkerhets skull. Men där är jag inte än.

 • Joakim Färdig 27 juli 2010, 18:30

  Hej!

  Alla de bakterier som jag nämner (som exempel) – plus många fler patogener – kan finnas i maten från början och/eller tillföras i maten efterhand. De kan sedan tillväxa och/eller bilda gift om maten förvaras fel och/eller för lång tid, vilket kan göra maten farlig.

  72 grader tar inte död på alla (100 %) bakterier utan reducerar de som fanns där innan. Så ju bättre råvara som grillades desto bättre slutprodukt. Dessutom kan kycklingen smittas ned efter grillningen vilket är det vanligaste.

  Jag älskar också råbiff, men debatten handlar inte om mig utan jag försöker bara informera om att det inte med smak och lukt går att känna om maten är farlig eller inte. Däremot kan man känna om maten är förstörd, förenklat.

  Ha De Gott / Joakim

 • Pernilla 27 juli 2010, 19:41

  Den intervjuade mannen säger att Coops regler inte tillåter att man skänker bort maten. Dum regel! Det är ju tydligen inte för att maten är dålig som den slängs utan för att man bedömt att ingen kommer köpa den. Dålig mat skall förstås kasseras men tjänlig föda skall inte kastas när det finns organisationer som gärna tar emot den! Coop skryter med sina miljömärkta butiker men väljer hellre att slänga mat än att skänka den till välgörande ändamål. Inte så miljövänligt.

  • Pernilla 27 juli 2010, 19:41

   Sen så tror jag han har en lite skev bild av hur folk väljer matbutik. De flesta handlar

  • Pernilla 27 juli 2010, 19:45

   Sen så tror jag han har en lite skev bild av hur folk väljer matbutik. De flesta handlar där de är, i närheten av bostaden eller jobbet. Och oftast finns det inget jätteutbud av olika butiker heller. Så att folk skulle byta butik om hyllorna inte dignade av varor, men det som låg där var färskt, det tror jag inte ett smack på. Det handlar nog mer om att man dragit ner på personalen så de inte hinner hålla koll och fylla på om det är lite mindre i hyllorna.

  • Elin 28 juli 2010, 18:06

   Vill bara tillägga att ett stort problem för butikerna med att ge bort mat till ideella organsationer är ansvaret butikerna har för produkterna – även efter att det att de har getts bort. Rädslan för att få dålig publisitet, om någon skulle bli matförgiftad eller dyl, kan avskräcka många handlare. Jag tycker också att det är dumt med en regel som förbjuder att maten kan gå till bättre behövande. Men för att få välgörenheten att fungera måste det finnas ett ömsesidigt förtroende och tillit mellan dem som ger och dem som får.

 • Marianne Andersson 27 juli 2010, 21:13

  I min butik så rödlappas varorna när de har 1 – 2 dagar kvar på bäst före datum, det gör att jag känner att personalen har en väldigt bra koll på sina varor och det ger mig förtroende för butiken och inte tvärt om.

 • Hjärtrud 29 juli 2010, 6:40

  I vår butik är det tvärt om…. gammalt är kvar i hyllorna.