≡ Menu

Sunkiga butiker – sänk temperaturen!

Bild ifrån Karin Ahlborgs krönika i Aftonbladet

Karin Ahlborg skriver i gårdagens Aftonbladet bland annat att skivad smörgåsskinka håller i ungefär fem dagar efter bäst före datum.

I Sverige är den högsta tillåtna temperaturen i butikernas charkdiskar + 8 grader. Det är supersunkigt! I övriga EU är det 4 – 6 grader som gäller. Charkprodukter håller nästan dubbelt så länge om man sänker temperaturen från 8 till 4 grader. Det borde alla handlare göra. Vi har skrivit till livsmedelskedjorna och branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel och ställt krav om sänkt temperatur i kyldiskarna. Då kan nitrathalten minska, och vi får fräschare varor som håller längre.

Har något hänt? Ja, Kött -och charkföretagen,  köttbranschens egen organisation håller med. Många handlare håller med och vi ser allt fler dörrar och luckor på kyldiskarna som bevarar kylan. Men många håller emot att investera i nya diskar, luckor och dörrar. Det kostar pengar. Så resonerar sunkbutiker tycker jag.

Kräv sänkt kyla och därmed fräschare varor av din handlare! Och sänkt temperaturen själv till fem grader hemma i ditt kylskåp.

I oktober äger Chark-SM rum i Göteborg. Då samlas alla i branschen. Då ska jag medverka, och sätta någon från handeln i ”heta stolen” och pressa dem på varför de inte lägger en plan att alla butiker ska ha +5  grader i alla kyldiskar inom, låt säga, tre år.

Det skulle inte bara minska matavfallet. Det skulle ge oss fräschare varor. Och energiåtgången skulle inte öka, det är jag nästan övertygad om. Nya kylar med dörrar = energieffektivare

Comments on this entry are closed.

 • Affi 29 juli 2010, 10:50

  Bra, på dem bara, alltid gör det något gott för oss konsumenter. Kunde ni inte slå er ihop de olika konsumentorganisationerna och göra en gemensam drabbning?

  • Louise Konsumentkoll 29 juli 2010, 12:10

   Affi: Jovisst kunde vi slå oss ihop i frågan, men jag tror inte det behövs. Vi får tryck ändå.
   Vi försöker arbeta med olika frågor och inte göra dubbeljobb. Vi är ju inte så många direkt som arbetar med att skapa opinion i konsumentfrågor.

 • Gustav Erikson 25 augusti 2010, 12:01

  En tanke som slår mig är hur producenterna skall kunna ge garantier. När vi idag har +8 grader som gräns och de tillsatser som finns i maten. Medtaget i beräkningen är att man kan få en bruten kylkedja när kunden bär hem produkten i sin kasse.

  Om man då sänker till +4 så kommer ju kylkedjan brytas direkt när kunden lyfter varan ut kylen i butiken. Att varan sedan skall färdas i kundens bil till hemmet så kommer kylkedjan bara bruten i minst 20minuter där temperaturen kan vara ända upp till 40 grader på sommaren.

  Hur skall producenten kunna ge längre hållbarhet på en produkt med färre tillsatser där man vet att kylkedjan kommer att brytas?

  Och att det inte skulle förbruka mer energi har jag svårt att se. En avkylningsprocess är inte kylning utan borttagningen av värme. Ju större differens du har desto lättare är det. Att ”kyla” en produkt från 70 till 20 grader är billigt men från 20 och neråt är dyrt och blir besvärligare och dyrare för varje grad. så jo. Det kommer att förbruka mer energi, det är jag nästan övertygad om. Sen kommer nästa fråga som är konsumenten kyl. Ett kylskåp i ett familjehem håller sällan under 4 grader och ställer du då ner det så att det håller 4 grader så får du en ytterligare energiförbrukning där. Inte i butiksledet men för konsumenten.

  Så rådfråga gärna någon som kan energifrågor och beräkningar innan du sätter någon i heta stolen. Sätt däremot gärna någon där och fråga ut dom om köttmängds beräkningar och hur det går till. Där har du en fråga för konsumenten och om du inte är insatt så bör du ta en titt på det å det snaraste.

 • Louise Konsumentkoll 25 augusti 2010, 12:28

  Gustav: I Finland är maxtemperatur i charkdisk + 6 grader, i Danmark + 5, i Frankrike + 4 grader. De har samma lagstiftning som vi kring livsmedelssäkerhet och produktansvar. Om de klarar det borde väl Sverige klara det, är min enkla hypotes. Men än har jag inte det svaret.
  Vi rådfrågar givetvis olika experter, och SIK i Göteborg håller nu på att titta på energiåtgång, kostnader etc för butikerna med sänkt kyla. Frågar man enskilda handlare som har investerat i nya diskar, med lock eller dörrar, tycker de att det enbart ger fördelar företagsekonomiskt sett. Inte minst att kylarna har funkat nu i sommarvärmen så att de inte har behövt att kasta något när värmen har gått upp och de gamla kylarna, och frysarna har gått sönder eller inte klarat att hålla kylan.
  Att sätta folk i ”heta stolen” kräver förstås att man läser på en massa. Det håller jag just nu på att göra.
  Bra att du påminner om frågan om hur köttmängdsberäkningar går till. Den har jag länge undrat över. Tack för inspirationen att ta tag i frågan, igen.

 • Gustav Erikson 25 augusti 2010, 19:30

  Ja, köttmängdsberäkningar är ingen liten historia. Jag har en hel promemoria jag kan maila över om det är av intresse. Beräkningssättet gynnar korv av sämre kvalitet framför korv gjord på bra råvaror.

 • Gustav Erikson 27 augusti 2010, 11:23

  Jag måste ge dig delvis rätt i kylfrågan. En kyltekniker jag konfererade med sade att det kommer helt klart att förbruka mer energi om man sänker från +8 till +4. Dock med dörrar och lock så det blir tal om ett ”kylrum” så kommer det förmodligen inte gå åt mer tack vare att det blir en minskad förlust.

  Det som talar emot är ju lägre temperaturer i hela kedjan. Alla bakåt i kedjan måste ju också sänka sina temperaturer och transportfordon kommer att få införskaffas.

  Vad är det som är sunkigt med +8? Det är ju maxtemperaturen.

  En annan problematik är ju också att producenten skall kunna stå för hållbarheten även om dom inte har kontroll över varan så fort den lämnar kyldisken i butiken. Minimitiden från butik hem till kylen skulle jag uppskatta till 20-30min. Är det några ärenden på vägen och kanske hämta barnen på dagis så talar vi om någon timma eller drygt det, kanske i en bil som håller en temperatur på +30 grader. Och sen skall producenten ändå kunna garantera hållbarheten? Detta problem finns ju redan idag dock och antalet konsumenter som åker med kylväska och isklampar till butiken när dom handlar är nog enkelt att räkna.