≡ Menu

Maten som försvann

Kvalitetschef Lena Malm funderar över Coops egna varumärken

Lena Malm, kvaliteschef Coop funderar över framtiden för Coops egna varumärken

Att driva en livsmedelskedja gör man inte med vänster hand. Det blir alltid så tydligt när jag är på möte med Coop. Senast inbjöds jag till diskussion om översyn av kriterier för Coops egna varumärken, X-tra, Coop och Änglamark. Och himmel vad mycket det är att hålla reda på. Allt från kadmiumhalt i kakao till hur djuren har haft det vars kött ligger i diskarna. Duktiga kvaliteschefen Lena Malm föredrog frågorna på ett klarsynt sätt. Spännande, intressant och lärorikt.

Helgen har varit ljuvlig. Vi har byggt växthus, en prövning för två ohändiga med kort tålamod. Snart ska min mans Ulfs 85 tomatplantor flytta från matsalen in i växthuset.Tror tyvärr att det kommer att läcka vid första skur. Kanske kan vi peta i lite silikon i listerna. Silikon är min nya favorit. Det verkar kunna fixa allt som blir lite si och så.

I morgon har vi ett seminarium tillsammans med Antonia Ax:son Johnsons stiftelse för miljö och utveckling. ”Maten som försvann” kallar vi det. Vi har bjudit in livsmedelsbranschen för att diskutera hur matsvinnet kan minska i industri och livsmedelsbutiker. Norrmännen har kommit längre än vi. Bland andra kommer Norgegruppens miljöchef och berättar hur de arbetar.

Bo Pellnäs skrev på DN Debatt i går bl a om hur säkerheten i världen kommer att påverkas om det blir matbrist framöver. År 2050 kommer vi att vara över 9 miljarder människor på jorden. Då kan inte  40 – 50 procent av maten i världen gå till spillo, som den gör i dag. Eller hur?

Comments on this entry are closed.

  • Affi 05 maj 2010, 7:19

    Du har så rätt vi måste lära oss alla att vara rädda om den mat vi gör till oss själva och andra, det är bra att det uppmärksammas! Växthuset ser bra ut på håll, då räcker det säkert med silikon, lycka till med odlandet!