Matens pris – Sojaodling

av Louise Konsumentkoll den 28 februari 2010

Lyssnar på P1s reportageserie ”Matens pris” om vedervärdiga miljö-och hälsokonsekvenser när soja besprutas med skadliga bekämpningsmedel i Brasilien. Soja som sedemera blir foder tillvåra svenska kött- och mjölkdjur. 

Under förutsättning att radiointervjun i dag med Lantmännens chef för hållbarhetsfrågor inte blev klippt på ett för honom väldigt ofördelaktigt sätt, så är det en del jag inte begriper.

Sojaodlingen i Brasilien och svenska lantbruks inköp av mängder av en miljö- och hälsomässigt förkastlig fodersoja har ju diskuterats i många, många år. Lantmännenchefen lät förvånad över frågan. Försök har gjorts, och om jag inte minns fel ganska lyckosamma sådana, med att i stället ha raps som ersättning till soja. Och bekämpningsmedlen Paraqvat och Metamidofos känner till och med jag till som inte dagligdags arbetar med frågan. Jag trodde faktiskt att de förbjöds över hela världen för något år sedan. Ett utslag av min alltför stora godtrogenhet.

Det är hög tid att säkra ett okej sojafoder till bland andra våra svenska kött- och mjölkkogårdar. Vi betalar ofta bra mycket mer för det svenska produkterna, ”för de svenska mervärdena”. Låt oss då vara säkra på att inte djuren är uppfödda på en helt oacceptabelt producerad soja. Låt ett bra foder ingå i ”mervärdena”.

Det kan vara dags för handeln att sätta tryck i frågan- eller hur Coop och övriga livsmedelskedjor?

Undra hur mycket mer köttet och mjölk en skulle kosta per kilo om svenska lantbrukare sa nej till foderråvaror sprutade med Paraqvat eller andra medel förbjudna i EU? Går lantbrukare över till bättre foder som är dyrare, så ska de ha betalt för det också.

Vi äter massor av kött i dag och kött är förhållandevis billigt jämfört med för 15-20 år sedan. Några kronor mer per kilo kött borde vi klara av i utbyte mot ett acceptabelt foder. Eller hur?

Foder till ekologiska djur besprutas inte. Men ekologiskt kött utgör fortfarande en försvinnande liten del av den svenska marknaden och dras också med andra regler som fördyrar produktionen. Det mesta kött som säljs är från så kallade ”konventionella” gårdar.

{ 7 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Mårten Skånman mars 1, 2010 kl. 12:10

Hej Louise
Om du vill kan du gå in här,http://korta.nu/8df1, på vår hemsida och läsa mer om hur vi arbetar med att ta vårt ansvar för en hållbar produktion av soja.

Vänliga hälsningar
Mårten / Lantmännen

Svara

Louise Konsumentkoll mars 1, 2010 kl. 15:25

Hej Mårten
Nu har jag läst länken till Lantmännens sojapolicy. Bra att arbetet är igång. När kan certifieringen av ”Responsibel soy” bli klar? Jag antar att paraquat och liknande medel blir föbjudna att använda i certifierad soja- eller?

Svara

Affi mars 1, 2010 kl. 12:27

Nyttigt ibland med grävande journalistik, även Lantmännen bör fundera igenom saken.Förmodligen har inte bönderna något emot det heller bara det inte raserar deras ekonomi och det är på lika villkor som andra länder.

Svara

Camilla Lundberg Ney mars 2, 2010 kl. 9:58

Jag såg att Swedwatch gjort en granskning av detta med som även tar upp den sociala biten:
”På sojaplantagen används bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige, på boskapsfarmarna förekommer en modern form av slaveri och ursprungsfolken trängs undan.” Hitta hela rapporten här: http://www.swedwatch.org/swedwatch/arkiv/arkiv_2010/mer_k_tt_och_soja_mindre_regnskog

Svara

Louise Konsumentkoll mars 2, 2010 kl. 13:05

Hej Camilla, tack för detta!

Svara

Mårten Skånman mars 3, 2010 kl. 9:39

Hej Camilla
Kan jag inte svara på nu, jag jobbar inte själv med dessa frågor till vardags men Claes Johansson och vår avdelning för hållbar utveckling analyserar nu certifieringarna som diskuterats.

Så fort vi har mer information kommer den att komma ut på http://www.lantmannen.com/hallbarhet

/Mårten

Svara

Birgitta mars 3, 2010 kl. 16:19

Jag lyssnade också programmet om sojaodling ochhur dom förgiftade bönorna hamnar som djurmat hos svenska bönder.
Jag är glad att jag sedan flera år tillbaka köper ekologiskt kött och även andra varor. Uppmanar alla att börja köpa ekologist så får vi bättre mat
Coop har mycket bra utbud av ekologiska varor, både kött och övriga produkter.
Birgitta

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: