≡ Menu

Rå lax- så himla gott!

 

Jag vet att rå lax, till exempel till gravning, ska frysas i minst tre dagar innan man tillagar den. Det säger Livsmedelsverket. Lax kan i värsta fall  innehålla  parasiter, t ex Anisakismask, som kan ge övergående magsmärtor, illamående, kräkningar och diarré, eller binnikemask som kan utvecklas i människans tarm. Parasiterna dör vid upphettning till minst 66 grader och vid frysning, allt enligt Livsmedelsverket.

Men jag bryr mig inte om Livsmedelsverkets råd. Jag äter rå ofryst lax, älskar sashimi med syltad ingefära wasabi och japansk soja.  Jag köper odlad lax, helst norsk Salmalax. Dyr, 245 kronor kilot, men så himla god och det räcker med drygt 100 gram för att bli riktigt mätt, om man har tillbehör. Jag väger nytta ( gott!) mot risk, och tar risken.

Det här med att tvingas frysa lax som man t ex ska grava börjar jag  fundera över. Jag har talat med några erkänt duktiga och välrenommerade fiskhandlare. De fryser inte laxen innan de gravar den och säljer över disk. Parasiten finns inte i deras lax säger de. De säljer odlad lax från Norge. Kan de så kan väl jag, har jag tänkt.

Vad säger Smittskyddsinstitutet? Fiskbinnikemask finns i sötvattenfisk, ger ringa symptom och är sällsynt. Anisakimask ger  framför allt  illamående, eventuellt  kräkningar samt magsmärtor. Komplikationer är sällsynta. Masken måste plockas ut med endoskop ( usch!). 

Hur vanligt förekommande är anisakimasken i oss människor är i Sverige? Vi äter massa lax, och säkert finns det många med mig som inte fryser laxen innan vi gravar eller äter rå. Hittar ingen uppgift om det.

Jag googlar vidare ut i världen, där nämns ”pacific salmon” som smittkälla men inte odlad lax. Men det är ju allra mest odlad lax vi äter…Och nu äntligen hittar jag information:  den odlade laxen behöver vi inte frysa. Det läser jag på branschorganisationen Norsk fisks sajt.  Den är kontrollerad och äter bara pellets. Ingen mask i den alltså.

Hallå Livsmedelsverket, varför informerar ni inte om det? Att odlad norsk lax inte behöver frysas, att det går bra att äta den rå. Och det gäller väl för svensk odlad också – eller? Är det ingen risk, så ska vi väl slippa frysa in laxen och då ska råden ändras. Bums!

Comments on this entry are closed.

 • Anneli B Frisk 13 juni 2011, 9:57

  Hej Louise!
  Oj vad glad jag blir att du tagit reda på detta! Jag som också älskar rå fisk och alltid nojar mig över att den måste frysas. Den blir inte lika god efter frysning om den ska ätas som sashmi. Håller helt med om att SLV borde informera om detta. Det skulle öka deras trovärdighet ännu mer.

  • Louise Konsumentkoll 13 juni 2011, 16:21

   Yepp, Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket har lovat att återkomma i frågan. Jag skickade inlägget till verket, förstås!

 • Sara Sundquist 14 juni 2011, 7:53

  SVA är ganska tydliga:

  ”Parasiten utgör normalt inget problem i fiskodling då dessa fiskar utfodras med värmebehandlat, pelleterat foder. I det fall en fiskodlare utfodrar den odlade fisken med färsk fisk eller fiskrens möjliggörs en överföring till den odlade fisken och risken för infektion är uppenbar.”

  http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Fisk/Fisksjukdomar/Anisakis-simplex/

  Och Jens Linder tog upp disskusionen han med för några år sedan! http://www.dn.se/blogg/matbloggen/2008/11/27/frysa-eller-inte-frysa-det-ar-fragan-765/

 • Louise Konsumentkoll 14 juni 2011, 13:10

  Sara: Hur vanligt är det att man utfordrar odlad fisk med färsk? Hur vanligt förekommande är det att vi svenskar får anisakismask? Vet du?
  Tack för länken till Jens Linders blogg. På den tiden var SLV ännu strängare och skrev så här: Parasiterna dör vid upphettning till minst 70 grader och vid frysning. Fisk som gravas (eller marineras eller kallrökas) bör därför frysas vid en temperatur vid minst -20 grader eller lägre i alla delar av produkten under minst 24 timmar. Frysningen kan göras efter gravningen(marineringen, kallrökningen) istället för före.” Vem har frysen inställd på 20 grader? Och nu dör tydligen parasiten vid 4 graders lägre temperatur.
  Ja, Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA)är tydligare, men tror att väldigt få av oss konsumenter vänder oss till SVA i denna fråga.

 • Sara Sundquist 14 juni 2011, 14:13

  Jag har ingen aning, men jag tror att det är ovanligt. Å andra sidan är det kanske för att folk fryser fisken? Vad gäller fiskuppfödning har jag väldigt lite aning, men det är nog både dyrt och opraktiskt att föda upp med färsk fisk.
  Jag hade inte heller kommit på att titta hos SVA om inte Linder hänvisat dit. Det ska bli spännande att e om du får något svar Louise!

 • Rebecca 22 december 2011, 21:09

  Tack för att du gör det jag inte riktigt hinner med ! Jag får njuta av helt färsk gravad lax till jul!

  God jul!

 • LP 08 december 2012, 13:34

  Hej Sara! Dina misstankar stämde och SLV har fått ta tillbaka sitt råd att man måste frysa (odlad) lax innan gravning eller annan sådan behandling. Gäller den odlade, då risken att den innehåller parasiter bedöms som väldigt liten. Vet inte om mikrobiologer tittat på den vilda också, men erfarenheten säger att risken där också är ganska liten. Med tanke på att vi idag äter både Sushi och annan typ av rå fisk ganska ofta och att det sällan rapporteras sjukdomsfall.

  Så grava på bara med färsk lax!

 • Mats 07 september 2015, 21:47

  Hoppas ni vet att norsk odlad lax sägs innehålla ruskigt mycket gifter!!!!!!! Googla!!

 • Martina 02 november 2015, 0:38

  Hej, jag åt sushi tidigare idag men jag vet inte om laxen var odlad lax eller inte så jag är väldigt oroligt just nu.
  Jag undrade om jag kan har fått i mig binnikemask?

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: