Rå lax- så himla gott!

av Louise Konsumentkoll den 13 juni 2011

 

Jag vet att rå lax, till exempel till gravning, ska frysas i minst tre dagar innan man tillagar den. Det säger Livsmedelsverket. Lax kan i värsta fall  innehålla  parasiter, t ex Anisakismask, som kan ge övergående magsmärtor, illamående, kräkningar och diarré, eller binnikemask som kan utvecklas i människans tarm. Parasiterna dör vid upphettning till minst 66 grader och vid frysning, allt enligt Livsmedelsverket.

Men jag bryr mig inte om Livsmedelsverkets råd. Jag äter rå ofryst lax, älskar sashimi med syltad ingefära wasabi och japansk soja.  Jag köper odlad lax, helst norsk Salmalax. Dyr, 245 kronor kilot, men så himla god och det räcker med drygt 100 gram för att bli riktigt mätt, om man har tillbehör. Jag väger nytta ( gott!) mot risk, och tar risken.

Det här med att tvingas frysa lax som man t ex ska grava börjar jag  fundera över. Jag har talat med några erkänt duktiga och välrenommerade fiskhandlare. De fryser inte laxen innan de gravar den och säljer över disk. Parasiten finns inte i deras lax säger de. De säljer odlad lax från Norge. Kan de så kan väl jag, har jag tänkt.

Vad säger Smittskyddsinstitutet? Fiskbinnikemask finns i sötvattenfisk, ger ringa symptom och är sällsynt. Anisakimask ger  framför allt  illamående, eventuellt  kräkningar samt magsmärtor. Komplikationer är sällsynta. Masken måste plockas ut med endoskop ( usch!). 

Hur vanligt förekommande är anisakimasken i oss människor är i Sverige? Vi äter massa lax, och säkert finns det många med mig som inte fryser laxen innan vi gravar eller äter rå. Hittar ingen uppgift om det.

Jag googlar vidare ut i världen, där nämns ”pacific salmon” som smittkälla men inte odlad lax. Men det är ju allra mest odlad lax vi äter…Och nu äntligen hittar jag information:  den odlade laxen behöver vi inte frysa. Det läser jag på branschorganisationen Norsk fisks sajt.  Den är kontrollerad och äter bara pellets. Ingen mask i den alltså.

Hallå Livsmedelsverket, varför informerar ni inte om det? Att odlad norsk lax inte behöver frysas, att det går bra att äta den rå. Och det gäller väl för svensk odlad också – eller? Är det ingen risk, så ska vi väl slippa frysa in laxen och då ska råden ändras. Bums!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: