Temperatur i kyldiskar och Chark SM

av Louise Konsumentkoll den 29 oktober 2010

Vilken toppendag! Jag har umgåtts med några av alla de 250 charkföretagare som finns i Sverige och lärt mig massor! Och så har jag  lyssnat på inspirerande talare som till exempel Håkan Jönsson, etnolog, Lunds universitet.

I dag har jag lett en diskussion om kyla i kyldiskar på ”Chark SM” i Göteborg med ICA,Citygross och Scan som medverkande. Helt klart är att ICA tänker ta lång tid på sig att få en vettig temperatur i alla kyldiskar i butikerna.

Så här gick ICAs resonemang: Eftersom det finns många av oss konsumenter som inte begriper att vi ska ha låg temperatur i vår kylskåp så så spelar det ingen roll om ICA sänker temperaturen i sina kyldiskar.

Så himla lågt att skylla på oss konsumenter!!!

För det första så verkar det inte som om ICA begriper att  att många av oss redan har fattat att en temperatur om 4 – 6grader i kylskåpet håller maten fräschare än handelns sunkiga + 8 grader som är regel.

För det andra: Hur ska de av oss som inte har uppfattat att temperatur är viktig för hållbarheten på livsmedel någonsin kunna fatta det, om handeln håller emot, så att industrin är tvungen att tillverka varor för  + 8 grader och skriva på förpackningarna att det är i den temperaturen de ska förvaras? Jag bara undrar.

Att sätta dörrar på kyldiskarna för att få ner temperaturerna kostar för mycket pengar var ett annat töntigt argument. Inte bara töntigt förresten, utan faktiskt ganska arrogant.

Vi har högst temperatur i kyldiskarna i hela Europa, övriga länder ligger på + 4 – 5 grader, några få på + 6 , några väldigt få på + 7 grader. Vi betalar rejält för vår mat. Skulle inte det kunna vara argument nog att ge oss fräschare och hållbarare varor? Jag bara undrar…

Citygross tänker i alla fall inleda försök med att sätta dörrar på kyldiskarna i en ny stormarknad i Skövde och studera konsekvenser för miljö och ekonomi.

Jag har inte hört en enda handlare som har ångrat sig när de har investerat i dörrar på kylarna, så jag begriper inte riktigt att Citygross ska börjar studera frågan först nu.  Jag trodde faktiskt att de redan hade låg temperatur i alla sina kyldiskar, bland annat för att de driver på för minimera tillsatser.

Sänkt nitrithalt förutsätter låg förvaringstemperatur för charkprodukter. Annars kan riktigt elaka bakterier växa till.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: