≡ Menu

Temperatur i kyldiskar och Chark SM

Vilken toppendag! Jag har umgåtts med några av alla de 250 charkföretagare som finns i Sverige och lärt mig massor! Och så har jag  lyssnat på inspirerande talare som till exempel Håkan Jönsson, etnolog, Lunds universitet.

I dag har jag lett en diskussion om kyla i kyldiskar på ”Chark SM” i Göteborg med ICA,Citygross och Scan som medverkande. Helt klart är att ICA tänker ta lång tid på sig att få en vettig temperatur i alla kyldiskar i butikerna.

Så här gick ICAs resonemang: Eftersom det finns många av oss konsumenter som inte begriper att vi ska ha låg temperatur i vår kylskåp så så spelar det ingen roll om ICA sänker temperaturen i sina kyldiskar.

Så himla lågt att skylla på oss konsumenter!!!

För det första så verkar det inte som om ICA begriper att  att många av oss redan har fattat att en temperatur om 4 – 6grader i kylskåpet håller maten fräschare än handelns sunkiga + 8 grader som är regel.

För det andra: Hur ska de av oss som inte har uppfattat att temperatur är viktig för hållbarheten på livsmedel någonsin kunna fatta det, om handeln håller emot, så att industrin är tvungen att tillverka varor för  + 8 grader och skriva på förpackningarna att det är i den temperaturen de ska förvaras? Jag bara undrar.

Att sätta dörrar på kyldiskarna för att få ner temperaturerna kostar för mycket pengar var ett annat töntigt argument. Inte bara töntigt förresten, utan faktiskt ganska arrogant.

Vi har högst temperatur i kyldiskarna i hela Europa, övriga länder ligger på + 4 – 5 grader, några få på + 6 , några väldigt få på + 7 grader. Vi betalar rejält för vår mat. Skulle inte det kunna vara argument nog att ge oss fräschare och hållbarare varor? Jag bara undrar…

Citygross tänker i alla fall inleda försök med att sätta dörrar på kyldiskarna i en ny stormarknad i Skövde och studera konsekvenser för miljö och ekonomi.

Jag har inte hört en enda handlare som har ångrat sig när de har investerat i dörrar på kylarna, så jag begriper inte riktigt att Citygross ska börjar studera frågan först nu.  Jag trodde faktiskt att de redan hade låg temperatur i alla sina kyldiskar, bland annat för att de driver på för minimera tillsatser.

Sänkt nitrithalt förutsätter låg förvaringstemperatur för charkprodukter. Annars kan riktigt elaka bakterier växa till.

Comments on this entry are closed.

 • Gustav Erikson 29 oktober 2010, 8:15

  Först ut så kan jag se en poäng i ICAs resonemang. Vi har omkring 500 000 fall av matförgiftning i sverige per år varav hälften sker i hemmamiljö. Nu finns det ju förmodligen ett mörkertal men ändå.

  250 000 fall sker i hemmamiljö. Troligen är ju inte detta från ätfärdig mat från butiken utan snarare från den mat konsumenten hanterat felaktigt.

  Svinnet är jag nog böjd att hålla med ICA även där. Skulle det bli längre hållbarhetstide så skulle butikerna beställa mer sällan beställa varan. Det blir bara en förskjutning av beställningspunkten. Konsumentens hantering i hemmet ändras inte. När paketen legat tillräckligt länge i kylen åker den i bingen och om produkten hanteras felaktigt efter den lämnat butiken och blir dålig innan utgångsdatumet så belastas bukiten och producenten med reklamationen.

  Sen kan jag hålla med om att det kanske måste börjas i någon ände. Hemkunskap i skolan kanske? dörrar på kylarna i butiken som ger en jämnare temperatur fast bibehålla +8.

  Vad är det som är så sunkigt med +8. Finns det någon rapport eller något underlag som bekräftar att det är si eller så. Att +4 är bättre ur hållbarhetssynpunkt orörd produkt håller jag med om men som livscykelsanalys med olika kostnader och mlöjpåverkan inräknat.

  • Louise Konsumentkoll 29 oktober 2010, 8:58

   Jag menar givetvis inte att man ska sänka till + 5 grader över i alla diskar över en natt. Men däremot tycker jag att alla kedjor kan göra ett åtagande att ha fixat det på låt säga tre år.
   När jag kommer tillbaka till kontoret på måndag ska jag skanna in några studier som visar skillnad i bakterietillväxt vid fyra resp åtta grader.

 • Åsa 02 november 2010, 10:57

  Hej

  Vill bara säga att det finns de ICA handlare som av egen tanke kan ha tänkt på detta. Var för ca 1 år sedan på väg mot Stockholm och behövde besöka en butik inna butikenr var stängda. Då blev det avkörningen i en rondell och besök i en butik på en liten ort. Butiken var inte så liten och det var en ICA-butik men en imponerande mängd kyl o frysdörrar. Snyggt men som en sa mycket öppnade av dörrar. Det var överskådligt men det tycker jga inte man kan säga att frysboxarna inte är. Det finns ju en del butiker som också har skjutlock på frysboxarna. Men inte så många. Det är väl tyvärr också en investeringssak. En del butiker kan ju läggas ned just beroende på kostnad i utbyte av utrustning. Självklart är fakta viktigt. Fryspåsar finns inte alltid att lägga runt varan när du plockar ned dina betalda varor.

 • Gustav Erikson 05 november 2010, 9:52

  Sen är det ju så angående fryspåsar att också här måste man vet hur dom skall användas för att dom skall ha någon funktion. En fryspåse är ju inte isolerande i sig utan måste ju ha ett lager luft inneslutet för att ha någon isolerande effekt.

  Varan måste läggas längst upp i kassen och påsen bör bara försluten så luft inte slipper ut under transporten hem.

  Många stoppar ju bara i varan i påsen och rullar ihop påsen omkring varan och undrar sedan när dom kommer hem varför glassen smälten

 • Åsa 05 november 2010, 10:46

  Ja så är det också.

  Det jag ville säga att trots en bra butiksambition i detta har den egna hanteringen också en inverkan. Men en bra butiks inventering och hantering ser säkert till att det finns påsar. Men det är inte så sällan det brister där, och mer nu än förr . Sen ska såklart påsen också hanteras så den avsedda funktionen uppnås som du skriver.

  Det är självklart ytterst viktigt hur representanter för en kedja uttalar sig. De sätter ju nivån på sin hantering även om det finns handlare som kan göra bra investeringar ändå . Kunden kan ju inte stå för mer än att se till att ha en fortsatt hantering som gör att varan bibehåller sina egenskaper tills den kommer hem och bevaras rätt hemma tills den ska användas.

 • Minna 17 november 2010, 14:53

  Jag tycker att det är lågt av ICA att säga att vi konsumenter inte begriper att ha låg temp i kylen och att det då inte spelar roll att de hade det eller inte. Det handlar ju om att minska på tillsatser och spara på energi. Om inte konsumenterna har låg temp i kylen får de väl informera om varför det är viktigt. Problemet är som vanligt pengar, men det är ju att vara dumsnål att inte investera i bättre kylar med dörrar, anser jag.