≡ Menu

Temperatur i kyldiskar- begriper inte…

I dag toppar DN med att många butiker har + 8 grader i kyldiskarna, en fråga vi har stött och blött med handeln i ett års tid.

Det finns mycket som är konstigt när det gäller  temperaturer i butikernas kyldiskar när man börjar fundera. Till exempel följande:

 • Kyldisk

  På Coop X-tra, Medborgarplatsen där jag hittade dessa sallader höll kyldisken en bra temperatur: + 5,3 grader. Men så är det också en ny och fin butik.

  Importerar livsmedelskedjan skinkor, så står det ofta på förpackningen att de ska förvaras i max + 4 eller 5 grader. Svenska charkuterier har + 8 grader som max temperatur. Har butiker med gamla kyldiskar en disk för importerad skinka och en för svensk skinka, med olika temperaturer? Nej, troligen inte. All chark brukar väl ligga i en disk. Och då blir det väl ibland helt fel temperatur på den importerade – eller?

 • Färsk fisk och skaldjur ska förvaras i max + 4 grader, och får inte säljas efter sista förbrukningsdag. Om räkorna däremot finns i en räksallad eller på en smörgås så är maxtemperaturen oftast på + 8 grader och  där är det bäst-före datum som gäller. Det blir ju fel det också, så vitt jag kan begripa.

Kan det vara så här konstigt? Joakim, Gustav och andra som brukar kommentera här och är duktiga på butiksfrågor: Mycket tacksam för hjälp!

OBS! För tydligheten skull: Många butiker förvarar redan sina kylda varor i + 4 grader, och lägre än så. De har investerat i nya kyldiskar och vet vikten av att hålla sina varor i låg temperatur för fräschhet och hållbarhet. Men väldigt många diskar är gamla och klarar inte + 4 – 5 grader utan stor energiförbrukning.

Även Rapport uppmärksammar hög temperatur och dess risker för maten.

Comments on this entry are closed.

 • Gustav Erikson 26 oktober 2010, 11:59

  Det är tillverkarens märkning som gäller, det är på dom temperaturerna hållbarhetsproverna är gjorda osv.

  Butiken bedriver ju också egenkontroll där det ligger på dom att varje dag kontollera att varor förvaras vid rätt temperatur, dvs. den temperatur som tillverkaren rekomenderar.

  En sak i detta ligger nog också lite i olika kulurer i EU´s medlemsländer. Vi svenskar är ju rätt så rigida. Om vi har +8 så är det det varmaste som blir. Oftast ligger nog kylarna kallare än så, troligen neråt dom +4 som det pratas om.

  I andra länder där regeln är +4 så är ju frågan hur efterlevnaden är. Vet vi något om efterlevnaden? Vad har dom för verkliga temperaturer i sina kyldiskar?

  Nästa fråga är ju hur producenten skall kunna garantera hållbarheten på en produkt som skall hållas vid +4 när konsumenten bryter kylkedjan så fort dom tar produkten ur kyldisken i butiken? Från att konsumenten plockar varan ur kyldisken tills den kommer in i kylen hemma kommer minst 20minuter förflyta. Är det på vintern så är det ju troligtvis hyffsat kallt i bilen men med en sväng förbi dagis med värmen på max är det ju inget drömläge även om det är bättre än på sommaren då matkassen kommer in i en kanske 40 grader varm bil för en färd hem på 10-20min. Hur många konsumenter har sedan kylar som håller +4?

  Hur skall producenten kunna stå för längre hållbarhetstider vid en lägre temperatur när konsumenten inte kan uppfylla kraven?

  I övrigt så har jag pratat med kyltekniker som menar på att med dörrar så behöver inte kostnaden för butiken bli så mycket högre förutom investeringskostnaden.

 • Minna 26 oktober 2010, 13:13

  Det är klart att butikerna ska ha dörrar på sina kylar. Läste en artikel i somras om en butik som satt dörrar på sina kylar och tjänat på det eftersom kylarna drar mindre ström samt att produkterna håller längre. Verkar dumsnålt att strunta i det, tycker jag.

 • Joakim Färdig 26 oktober 2010, 16:09

  Oj detta skulle jag kunna skriva ett långt inlägg om då jag de senaste tre åren jobbat med detta, bland annat. Har dock för dåligt med tid nu.

 • Joakim Färdig 26 oktober 2010, 20:03

  Jag kommer snart med ett längre blogginlägg om detta. Då jag går igång på saker som dessa. Nördigt? Jo men visst.

  Först och främst enligt BRL vers 2 ska Lösviktsfisk och råa skaldjur förvaras i max +2°C. Detta är till och med ett lagkrav.

  Färdigskurna sallader som de på bilden brukar oftast ha ett krav på förvaring i max +4°C. Där med förvaras vid fototillfället dessa varor fel varför butiken borde se över sitt egenkontrollprogram då dessa program är till för att hitta avvikelser som dessa för att möjliggöra åtgärder som rättar till problemet så att temperaturen återigen hamnar på det den ska vara. Allt för konsumentens trygghet och säkerhet.

  Det finns flera hundra faktorer som påverkar hållbarheten, förutom temperaturen i kyldiskarna. Jag kommer i mitt blogginlägg försöka – jag lovar – att begränsa mig till de tio viktigaste faktorerna.

  • Louise Konsumentkoll 27 oktober 2010, 13:01

   Joakim: Fel, fel, fel av mig. Givetvis ska skaldjur hållas i max 2 grader. Det vet jag ju.
   Att det finns andra orsaker än temperatur för hållbarheten är givet, så återkom gärna!

 • Affi 28 oktober 2010, 9:06

  Jag blir så trött och orkar inte hålla på och bråka om temperaturen i kylarna hos butikerna. Jag är er evigt tacksam för att ni håller energin och geisten upp!

  • Louise Konsumentkoll 28 oktober 2010, 22:59

   Tack Affi! Vi kommer inte att ge oss, det lovar jag!

 • Kyldisk 28 oktober 2010, 20:45

  Jag arbetar ihop med ett företag som sätter plexidörrar på kyldiskar. Har arbetat i branschen i 20 år och backar man tillbaka till hälften av de åren var det för butiksägarna otänkbart att sätta dörrar på diskarna. Tycker att det är bra att ”snacket” om lägre temperatur i kyldiskar är igång. Vinsten med dörrar är inte enbart bättre produktkvalitet utan även energibesparing! Uträkningar visar att butiker om sätter dörrar på sina diskar spar 30% energi per år!!