Temperatur i kyldiskar- begriper inte…

av Louise Konsumentkoll den 26 oktober 2010

I dag toppar DN med att många butiker har + 8 grader i kyldiskarna, en fråga vi har stött och blött med handeln i ett års tid.

Det finns mycket som är konstigt när det gäller  temperaturer i butikernas kyldiskar när man börjar fundera. Till exempel följande:

  • Kyldisk

    På Coop X-tra, Medborgarplatsen där jag hittade dessa sallader höll kyldisken en bra temperatur: + 5,3 grader. Men så är det också en ny och fin butik.

    Importerar livsmedelskedjan skinkor, så står det ofta på förpackningen att de ska förvaras i max + 4 eller 5 grader. Svenska charkuterier har + 8 grader som max temperatur. Har butiker med gamla kyldiskar en disk för importerad skinka och en för svensk skinka, med olika temperaturer? Nej, troligen inte. All chark brukar väl ligga i en disk. Och då blir det väl ibland helt fel temperatur på den importerade – eller?

  • Färsk fisk och skaldjur ska förvaras i max + 4 grader, och får inte säljas efter sista förbrukningsdag. Om räkorna däremot finns i en räksallad eller på en smörgås så är maxtemperaturen oftast på + 8 grader och  där är det bäst-före datum som gäller. Det blir ju fel det också, så vitt jag kan begripa.

Kan det vara så här konstigt? Joakim, Gustav och andra som brukar kommentera här och är duktiga på butiksfrågor: Mycket tacksam för hjälp!

OBS! För tydligheten skull: Många butiker förvarar redan sina kylda varor i + 4 grader, och lägre än så. De har investerat i nya kyldiskar och vet vikten av att hålla sina varor i låg temperatur för fräschhet och hållbarhet. Men väldigt många diskar är gamla och klarar inte + 4 – 5 grader utan stor energiförbrukning.

Även Rapport uppmärksammar hög temperatur och dess risker för maten.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: