≡ Menu

USA varnar inte längre för mättat fett – sant eller falskt?

De senaste månaderna har jag hört från många håll att nu minsann varnar inte längre USAs hälsomyndigheter för att äta mättat fett. De backar. Och alla som förespråkar en LCHF diet med mycket smör och grädde har nu äntligen fått rätt. Vad var det vi sa…

Intressant och förvånande har jag tänkt, men inte haft tid att kolla upp det.

Efter en snabb googling finner jag följande:

  • USAs nya kostråd är inte klara än
  • Den rådgivande kommittén förordar inte längre en strikt lågfett diet. Det gör inte heller vårt eget Livsmedelsverk.
  • Man tar bort varningen för att äta ägg och räkor som innehåller kolesterol. Det har Livsmedelsverket gjort för länge sedan.
  • Man fortsätter att varna för mycket mättat fett i kosten, dvs i huvudsak fett från animalier som grädde, smör och kött. Precis som Livsmedelsverket gör.
  • Man förordar så kallad medelhavsdiet med bland annat massor av grönsaker och rotfrukter och bra fetter från fisk, nötter och fröer, som Livsmedelsverket.
  • Man varnar för att äta socker och vitt mjöl, som Livsmedelsverket
  • Nej, jag kan inte se att det nu är fritt fram för att äta mycket mättat fett. Tvärt om säger man att amerikanerna äter för mycket mättat fett.

Scientific Report on Dietary Guidelines 2015: Thus, the U.S. population should be encouraged and guided to consume dietary patterns that are rich in vegetables, fruit, whole grains, seafood, legumes, and nuts; moderate in low- and non-fat dairy products and alcohol (among adults); lower in red and processed meat; and low in sugar-sweetened foods and beverages and refined grains. These dietary patterns can be achieved in many ways and should be tailored to the individual’s biological and medical needs as well as socio-cultural preferences.

healthy-eating-pyramid-700-linkMan ska äta ungefär som pyramiden visar. Och så ska man röra på sig för att må bra.

Här är lite mer att läsa:

http://news.sciencemag.org/health/2014/03/scientists-fix-errors-controversial-paper-about-saturated-fats
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/03/19/dietary-fat-and-heart-disease-study-is-seriously-misleading/

http://edition.cnn.com/2014/06/06/health/saturated-fat-debate/

 

 

 

 

 

Comments on this entry are closed.

  • Mikael Nordström 19 juni 2015, 14:34

    Hej Louise

    Det du säger om mättat fett är icke sant.

    Mängden mättat fett har i USA från 1965 fram till 2011 gått ner med 25%. Ökningen av fett har kommit från vegetabiliska gifta oljor. En kall-pressad vegetabilisk olja kan du inte äta. Den är giftig. Man måste ta till andra kemikalier för att få den ätbar. Samtidigt har sockermängden ökat med 34% under samma tid. Sedan finns mörkertalet i USA där man inte vill visa hur mycket åderförkalkande fruktossocker man äter.

  • Inkeri Barenthin 30 juli 2015, 8:35

    Hej Louise,
    Det var länge sedan jag läste din bloggsajt. Idag gjorde jag det – och blev fast för en lång tid! Vilka intressanta observationer, du har verkligen koll på det mesta!

    • Louise Konsumentkoll 30 juli 2015, 17:59

      Inkeri: Så glad jag blir!