≡ Menu

Var är refillerna???

20130307_111332Nu har jag fyra- fem tomma sprayflaskor med rengöringsmedel hemma och har väldigt svårt för att kasta dem. Så mycket förpackning och plast… Kan inte komma på något annat användningsområde för dem än till att dänka tvätt och spraya såpa på rosorna och annat som behöver sprayas, men nu är det stopp, min fantasi är slut.

Jag vill ha refiller till rengöringsmedel, fönterputs och annat i sprayflaska. Nu! Jag vill inte släpa hem en enda sprayflaska till.

På Coop har man i och för sig tagit fram en refillflaska för Änglamarks rengöringsmedel som man kan skruva på en gammal spraypistol, eller vad det nu kan heta. Men varför inte bara en enkel refillpåse? Begriper inte. Det finns ju till flytande tvättmedel. Och ståpåsen måste ju dessutom vara billigare än plastflaskan, med eller utan spraypistol.

Skickar bloggen till Coop och hör vad de säger.20130319_081729

Comments on this entry are closed.

 • Affi 19 mars 2013, 11:46

  Men, varför använder du en massa rengöringsmedel, jag klarar mig med såpa och lite lite diskmedel. Skulle det behövas något med mer krut tar jag till lite ättika… Jag tror att väldigt mycket av rengöringsmedelns effekt är bluff eller i alla fall inte bättre än såpa och då är såpa en mycket mer naturlig produkt, eller har jag fel?? Överbevisa mig gärna i så fall!

  • Jenny 27 mars 2013, 16:17

   Håller med Affi här. Jag tycker att det ska finnas refill till precis som allt som går men rengöringsmedel håller jag mig långt borta ifrån. Äkta såpa, ättika, citronsyra och bakpulver gör susen!

   • Louise Konsumentkoll 28 mars 2013, 8:48

    Affi och Jenny: Ni har förstås så rätt. Men jag kan i första hand skylla på min man Ulf, han älskar sprayflaskor med rengöringsmedel för fett i köket och kalk och annan skit i badrummet. I andra hand skyller jag på mig. själv Jag har vant mig vid att spraya köperengöringsmedel där det är som smutsigast, i övrigt använder jag ofta ett bra diskmedel. Det går inte åt några jättemängder rengöringsmedel i sprayflaska i vårt hem, men tillräckligt mycket för att tomma flaskor har hopat sig under årens lopp.

 • Lennart 27 mars 2013, 12:58

  Fler miljövänliga och refill förpackningar vill jag gärna se.
  Massor av påkostade och lyxiga förpackningar i alla möjliga former och utföranden bär jag varje vecka till återvinningscontainern, funderar många gånger om inte förpackningen kostar mer än innehållet, för att inte tala om den negativa påverkan dessa plastförpackningar producerade av olja har på miljön. Att kunna återfylla och återanvända förpackningar i större omfattning vore toppen.
  Med refill kan man ju även återanvända en annan tillverkares originalförpackning om den är vettig, men det kanske inte uppskattas av den första tillverkaren.
  En fundering jag har är om inte mjölkförpackningarna skulle kunna användas i fler sammanhang och för fler produkter, den finns ju redan i flera storlekar, både återförslutningsbar och engång.
  Tar inte onödig plats, består till stor del av papper, kan vikas ihop, går att trycka text på, låg vikt, inte så dyr.

  • Louise Konsumentkoll 27 mars 2013, 13:13

   Lennart: Tack för goda idéer. Nu är det ju inte alltid så att pappersförpackningar är bättre för miljön, det beror alldeles på, men en tanke väl värd att föra vidare.

 • C-W. Rasch 27 mars 2013, 13:28

  Hej! Jag tror oxå att användandet av en massa olika rengöringsmedel ofta kan vara helt överdrivet. Men när det gäller förpackningar och refiller så tror jag att användningen av refiller skulle öka om ”moderförpackningen” gjordes lite mer dekorativ och spred en större känsla av design och bidrog till att höja atmosfären i hemmet rent allmänt.
  MVH C-W. Rasch (jobbar i en helt annan branch men tycker att dessa frågor engagerar mig ibland).

  • Erik Bremer 28 mars 2013, 8:13

   Att förpackningarna skulle tillföra ”inredningsatmosfären” något positivt? Nääääe! Bättre ideer behövs, min gode C-W. Den tid är svunnen då man snickrade möbler av sockerlådor o d.

   • Louise Konsumentkoll 28 mars 2013, 8:53

    CW och Erik: Fast jag håller med C-W. Är själv väldigt förtjust i snygg förpackningsdesign och väljer ganska ofta produkter därefter. Blir glad i vardagen av snygga förpackningar och det blir nog många med mig.

 • Angelika 27 mars 2013, 14:37

  Håller med Affi,
  Köp såpa eller vanligt diskmedel, blanda med vatten i den praktiska spray-flaskan och sluta köp ”rengöringsmedel”. Coop, och andra affärer och tillverkarna tjänar pengar på att du går på den bluffen. Har du inte någon som helst miljökoll? Tycker tyvärr att din fråga har en väl låg nivå (är vi inte smartare än så?). Frågan borde i ställer vara: Varför i hela världen har Coop en massa hyllmetrar med varor som är miljöfarliga, onödiga och dyra? Har ni ett ärligt, genuint miljötänk så är det bara att visa det i handling och rensa upp bland hyllorna i butiken!

  • Erik Bremer 28 mars 2013, 8:16

   För att inte tala om godis vid kassorna. Hur många år sedan är det som ”handelns företrädare” inklusive coop satt i tv och var sååå överens om att snasket skulle bort från utgångskassorna?

  • Louise Konsumentkoll 28 mars 2013, 9:12

   Angelika: Onödiga produkter på hyllorna. Javissst. Miljöfarliga? Rengöringsmedlen är miljömärkta men givetvis vore det bättre för miljön om de inte tillverkades alls.Dyra? Absolut om man man jämför med att späda ut såpa med vatten.
   Rensa upp bland hyllorna i butiken? Vad jag förstår så görs det kontinuerligt, ofta för att dra ner sortimentet. Men det är knappast enkelt när det gäller städprodukterna där det spottas ut nya produkter för allsköns städtillfällen och som folk efterfrågar. Annars försvinner de snabbt från hyllorna. Vem ska bestämma vad folk väljer?
   Det krav man kan ha på Coop är att tvätt- och städprodukter alltid är miljömärkta och att Coop ligger för i miljömedvetenhet på egna varumärken, i synnerhet Änglamark samt ställer krav på övriga leverantörer när det behövs. Dessutom ska man vara noggrann med vad man tar in på hyllorna när det nylanseras en produkt, och inte ta in vad som helst.
   Tack för dina synpunkter! Vidarebefordrar dem till Coop.

   • Louise Konsumentkoll 28 mars 2013, 9:21

    Erik: Håller med dig helt angående godiset vid kassorna. Tror dock att vad man kom överens om då var att man skulle ha godisfria kassalinjer i butikerna. Tuggummi och halstabletter var okej att sälja vid kassan men inte godis.
    Vi i föreningen har engagerade oss jättemycket i den här frågan för några år sedan, men skam till sägandes har jag inte följt upp den på ett tag. Får ut och spana hur det ser ut i butikerna igen. Vet i alla fall att den relativt nya butiken Coop Extra på Medborgarplatsen har flyttat lösgodisdiskarna och chokladen långt från kassorna

 • Affi 02 april 2013, 8:50

  Kom på en sak! Häll såpa eller diskmedel samt vatten i några av dina tomma flaskor, så kan du ställa dem på lämpliga ställen där det behövs sprutas då och då, jag är säker på att både du och din man kan tycka att det fungerar lika bra som orginalinnehållet. Dessutom får du njuta av designen längre tid också också!