≡ Menu

Var klimatsmart med LED-lampor i granen

Glödlamporna i hemmen runt om i Sverige ersätts sakta men säkert till energisparande alternativ. Men kanske glömmer vi bort alla ljuskällor som vi släpat fram ur förrådet nu i jultider?! Adventsljusstakar, julgransbelysningen och utebelysningen. Många bäckar små… Fördelarna med att byta till LED, som det energisnålaste alternativet heter, är fler än bara energiåtgången. LED-lamporna är till exempel inte lika stötkänsliga  som andra lampor, vilket kan spara mycket frustration i julstressen. Det är inte många gånger jag har plockat fram julbelysningen utan att få en handfull trasiga lampor att byta ut. Då kan man bara hoppas att det ligger en ask extralampor i pyntlådan.

Den enda nackdelen med LED är det kalla och hårda ljus de har. För att uppnå julmys vill jag gärna se skenet som bara de gamla lamporna ger. Men det borde finnas en enkel lösning på att byta nyansen så att jag kan avnjuta ett varmt ljus med gott samvete. Jag hoppas på produktutveckling på området så kanske jag kan få ett varmt julsken till nästa år. Färgen som ljuset har mäts i Kelvin (K) och kan vara värt att tänka på då du köper dina nya lampor. Oftast står det ”varmvit” eller någon annan beteckning men den brukar kompleteras med ett obegripligt K-värde. På förpackningen brukar det framgå vilket Kelvinvärde ljuset har och ju högre värde desto kallare ljus.

Ljuskälla

Färgtemperatur(K)

Stearinljus 2 000
Glödlampa 2 700
Halogenlampa 3 000
Lysrör 2 700 – 6 500
Solljus mitt på dagen 5 500
Molnig himmel 6 500 – 7 000

Här kan du läsa mer om märkningen för att göra rätt val i butiken. Tänk även på att välja alternativ som inte innehåller bly och kvicksilver. Många lågenergilampor innehåller kvicksilver men LED-lampor finns helt utan kvicksilver. Ledbutik.se är en bra webbshop som ger vägledning i den nya tekniken.

Dagens gästbloggare är Adam Svensson, projektledare på Konsumentföreningen Stockholm

färgskala

Comments on this entry are closed.

  • Lotta 21 december 2009, 22:28

    Jag tycker inte att problemet är kallt ljus så mycket som att det är svagt. Vi har bytt alla lampor i våra adventsljusstakar till LED och det är knappt att de lyser upp sig själva.

    • Louise Konsumentkoll 22 december 2009, 8:37

      Jag håller med om att ljuset i många fall kan vara mycket svagare. I önskelistan om att få ett varmare ljus i LED-lamporna vill jag därför lägga till önskan om ett lite större utbud. LED-lampan till adventsljusstakar drar 0,1 Watt, att kunna ha t.ex. 0,4 Watt där vi behöver lite extra ljus blir ändå en stor besparing jämfört med standardlampan på 3 Watt. Men utvecklingen går snabbt så snart har vi säkert fler alternativ. / Adam