≡ Menu

Vi äter för mycket protein

När jag föddes på femtiotalet åt vi 73 gram protein per person och dag. 2010 hade den siffran stigit till 112 gram. I dag, fem år senare, äter vi säkert ännu mer. Lider vi brist på protein? Nej, tvärt om, vi äter betydligt mer än vi behöver. Det var alla experter överens om vid KSLAs proteinseminarium förra veckan.

"En riktigt bra återhämtningsdryck för hela familjen. " Nja... Bild och citat från Skånemejeriers hemsida

”En riktigt bra återhämtningsdryck för hela familjen. ” Nja…
Bild och citat från Skånemejeriers hemsida

Ändå råder total proteinhajp.

Det spottas ut nya proteinrika och proteinberikade livsmedel, piller och pulver på marknaden. Mjölk, bröd, kvarg, energidrycker, kex, bars, algmjöl och nya sojaprodukter för att inte tala om alla baljväxter som återigen har tagits till heders. Bönpasta, bönhamburgare och nu senast ärtmjöl. Gult ärtmjöl, grönt ärtmjöl och kikärtsmjöl.

Blir vi mättare av proteinrik mat? Ja, men det finns inga studier som visar att vi också i längden tappar i vikt när vi äter mer protein menade Ingvar Bosaeus, professor i klinisk nutrtion, Sahlgrenska akademin.

Är det bra om vi tar extraprotein när vi tränar och vill bygga muskler? Ja faktiskt, om vi äter 15 – 20 gram protein samtidigt som vi tränar får det viss effekt berättade Eva Blomstrand, professor vid GIH.

Finns det några som behöver extra protein? Ja äldre, sköra personer som har svårt att få i sig tillräckligt med mat kan få mer styrka i musklerna med extra protein. Därför höjs rekommendationerna om protein till äldre i de nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR 5 sa Tommy Cederholm, överläkare och professor vid Uppsala Universitet.

Det är fullständigt ohållbart att att äta så mycket animaliskt protein, kött och fisk, som vi gör.Vi måste växla till mer vegetabilier framhöll Anna Richert, matexpert vid Världsnaturfonden.

Javisst ska vi äta mer vegetariskt svarade Ingela Stenson, omvärldsanalytiker vid United Minds. Men det vegatarisk utbudet på livsmedelsbutikernas hyllor och restauranger måste bli godare sa Ingela, och visade oss mängder av proteinberikade och vegetariska nymodigheter.

Efter det fullsatta seminariet minglade vi med goda och spännande proteinkickar på tallriken sammansatta av Christina Möller, legendarisk matprofil och ordförande i KSLAs kommitté för Matkvalitet och folkhälsa och Linda Abrahamsson, KSLAs kock.

Vid Konsumentföreningen Stockholms Vårseminarium 16 mars fortsätter diskussionerna om protein. Att ämnet är hajpat indikeras av att vi aldrig någonsin har fått så många anmälningar så snabbt till något seminarium vi anordnat. Fullständigt fullsatt. 1200 personer anmälda och 200 på väntelista. Kul!

KSLAs proteinseminarium spelades in av SVTs UR Samtiden och kommer att sändas inom några veckor. Håll utkik!

 

 

 

Comments on this entry are closed.

  • Cathy 25 februari 2015, 17:17

    73 gram protein per person och år? Det låter väldigt lite… Per dag var nog det du tänkte.

    • Louise Konsumentkoll 26 februari 2015, 8:35

      Cathy och Maria: Tack för att ni uppmärksammat mig på det pinsamma slarvfelet. Givetvis är det protein per dag jag menar, inte per år. Har ändrat.