≡ Menu

Ännu ett nytt ”superfood” – Moringa

Ja kära nån, det är ingen hejd på alla”superfoods”, d v s superhälsosamma livsmedel, som ser dagens ljus i det allt mer uppskruvade tempot att hitta nya sorters  livsmedelsgrödor man kan tjäna pengar på. Börjar bli lite trött på fenomenet.

Nu handlar det om moringa, ”the next-generation superfood”. Själv trodde jag det var något man piffade upp hudkräm med. Body Shop bland andra har marknadsfört allsköns produkter som innehåller moringa i flera år. Men nu läser jag att Kelloggs har köpt in sig med 4,25 miljoner dollar, rejäla pengar alltså, i Kuli Kuli, ett start-upbolag som säljer proteinprodukter med moringa. Inget fel i det. Kvinnor i afrikanska länder och Indien tjänar pengar på att skörda blad och annat från moringaträden. Dessutom håller man på att plantera massa nya träd och öka produktionen vilket torde innebära fler arbetstillfällen.

Bladen används kokas och äts i inte minst torra delar av världen , innehåller mycket järn och C-vitamin  och är en hyfsad källa till vitaminer och mineraler där inte så mycket annan näringsrik mat  finns att tillgå. Så tolkar jag Wikipedias faktasammanställning.

Om växten innehåller alla de cancerhämmande och hormonpåverkande ämnen som denna sajt påstår borde det  klassas som ett läkemedel och inte vara fritt fram för vem som helst att häva i sig. Eller hur?