≡ Menu

Tala om att ekohönsen och sprättkycklingarna hålls inne! Uppmaning till Coop, ICA, KRAV, Kronfågel med flera

Märkligt.

På grund av risk för att fågelinfluensan sprider sig från vilda till tama kycklingar och höns så får inte tamfåglarna vistas ute sedan några månader tillbaka. De ska hållas inne i sina stallar tills faran är över så att smittspridning minimeras. Det är klokt.

De flesta matfåglar har aldrig möjlighet till utevistelse, men ekologiska och frigående kycklingar samt ekohöns ska kunna gå ut enligt regelverket.

Just nu kan de inte det. Det bör väl producenterna berätta – inte sant ?

Köper vi ägg eller en kyckling som det står KRAV på förpackningen eller t ex Kronfågels ”Sol och sprätt- Utomhuskyckling” så bör man väl upplysa om, genom en påklistrad etikett eller annat, att just nu så är det ingen sol och sprätt för kycklingar och höns i hönsgården.

Det minsta man kan begära är väl att företagen informerar om detta på sina webbsajter. Men icke.  Har googlat runt på Kronfågel, REKO, KRAV, Svenska Ägg, CoopICA, Axfood m fl. Ingen stans går att läsa att KRAV och utegångsfåglar inte kan vara ute, trots att varumärkena och reglerna lovar det.  Väldigt konstigt och vilseledande. Hur svårt kan det vara?

Jag tror att vi konsumenter är såpass kloka att vi, om vi tycker det är viktigt att kycklingar och hönsen går ute, ändå köper KRAV ägg och sprättkyckling och begriper att detta är ett undantag och att djuren måste hållas inne i smittsamma tider. Eller hur?

Skärp er!

Ska ringa Jordbruksverket och se vad de har att säga.  Återkommer.

PS Nu fick jag tag i Jordbruksverket. Så här är EUs regler: Ekoägg och kyckling får marknadsföras som ”ekologiska” trots att de inte kan vistas ute om det handlar om ett beslut av myndigheterna, vilket det är i detta fallet. Sprättkycklingen som Kronfågels här ovan, så kallad free-range, får marknadsföras som detta i 12 veckor under beslutet om att hålla fåglarna inne. Inte längre. Alltså håller sig företagen till reglerna för närvarande.Men en sak är regler, en annan sak är etik och redlighet. Tycker det är jättekonstigt att det inte står ett ljud om fågelinfluensan och tvånget på att djuren ska hållas inne på någon av de berörda företagens sajt. Knäpp tyst. Så kan vi inte ha det. Tycker faktiskt att det vore på sin plats med även en etikett på förpackningen.

Upplysningsvis innebär fågelinfluensan ingen risk för oss människor, det är djuren som drabbas