≡ Menu

Antibiotika och Panodil

Har varit på grekisk ö den senaste veckan,  Helt gudomligt. Men jag fick en rejäl inflammation  i en tand. Vad göra? Stolpade iväg till ett vanligt apotek och förslog apotekaren att jag skulle få antibiotika. Det tyckte han var en god idé och gav mig en rejäl dos rakt över disk.

Panadol

En av de viktigaste frågorna framöver är att minska spridningen av resistenta antibiotikastammar. Det gör man inte genom att sälja antibiotika till vem som helst när som helst, som man gör i många länder i världen.

Men det talade jag inte om för apotekaren just då, utan var mäkta glad att jag slapp att uppsöka en tandläkare mitt i solgasset.

Köpte också Panodil för tandvärken.  En ask om 20 tabletter kostade 0,57 euro, alltså  ca kr 5,70. Tabletterna hette i och för sig Panadol, men innehöll precis samma substans, paracetamol 500 mg. Varför kostar 20 st Panodil  37 – 38:50 kr  överallt i Sverige, från apotek till stormarknader och bensinstationer, mot knappt 6 kronor i Grekland?

Jag har ställt frågan tidigare. I sommar tänker jag gå till botten med den. Det är ju sjukt. Skattesubventioneras värktabletter  i Grekland? Eller är det fullständigt ohemula priser på receptfria läkemedel i Sverige? Vad tror du?

Comments on this entry are closed.

  • Mikael Mattsson 21 juni 2010, 9:17

    Läste (på DN tror jag) för ett tag sedan att när Apoteksmonopolet fanns, så visste läkemedelsföretagen att Apoteken var tvungna att köpa in medicinen, vilket gjorde att läkemedelsbolagen kunde ta ut större priser – Apoteket köpte ju ändå.

    Hittar inte artikeln nu, men dom hade intervjuat en som jobbade för ett läkemedelsbolag som bekräftade detta.

  • Affi 21 juni 2010, 9:30

    Om det är samma ingredienser i och samma framställningshygien samt tillverkningsmetod borde inte skillnaden vara så stor. Lite får vi väl lägga för att vi förmodligen har högre löneroch längre avstånd!

  • Louise Konsumentkoll 21 juni 2010, 10:57

    Jag tror också det handlar om noll prispress från Apotekets sida. Men med den enorma överetablering av olika apotek som vi har i dag, åtminstone i Stockholms området, så borde det ju bli press nedåt på priserna. Värktabletter är ingen tung post i hushållens budget, men det retar mig att prisskillnanden är så stor mellan Sverige och de två länder jag har kollat, Danmark och Grekland. Ska be att några kompisar som reser runt i Europa kollar priset på några receptfria läkemedel under sommaren och rapporterar.

  • mia 21 juni 2010, 19:17

    Så klart att det är skillnad på generika och orginaltablett. Företaget som skapat läkemedel har lagt ner miljoner på forskning och utveckling och behöver få tillbaka pengarna som läkemedlet har kostat att forska fram. Är det fel? Generikaföretagen kopierar ett färdigt läkemedel som man gjort massor av studier på och har ju självklart inte haft samma omkostnader. Sedan tar de inte alltid samma ansvar, en generikaprodukt omfattas inte alltid av Läkemedelsförsäkringen där konsumenten får ersättning för biverkan som är bestående. Men det kanske inte är så viktigt när man är i Grekland och inte bryr sig om vem som har gjort tabletten.

    Sällan bryr sig konsumenten heller om att det kan vara en 25% avvikelse från orginalläkemedlet, vilket är lite lustigt i en tid då man jagar E-nummer i maten och vill vara så medveten om vad man stoppar i sig.

    Här kan du läsa mer om generika:
    http://www.pharma-industry.se/virtupload/content/55/Generika1.pdf

    • Louise Konsumentkoll 21 juni 2010, 20:13

      Mia: Jag har inget alls emot att läkemedelsföretag tjänar bra med pengar på att ta fram bra mediciner. Men priserna gäller exakt samma tablett. Både Panodil och Panadol är originaltabletter och tillverkas av Glaxo Smith Kline, de råkar bara ha olika namn i olika länder. Ändå skiljer sig priset åt så enormt. Det tycker jag är konstigt. Eller hur?

  • mia 21 juni 2010, 19:28

    det här är ett litet sidospår, men filmen är väldigt bra om man vill veta mer om vad man får för pengarna när man fyndar billiga läkemedel på nätet: http://www.crimemedicine.com/

  • mia 22 juni 2010, 19:38

    ok, jag visste inte att båda var från GSK, men fråga dem kanske?

    • Louise Konsumentkoll 22 juni 2010, 22:34

      Absolut! Det ska jag göra – så snart jag får tid!