≡ Menu

Dilemma om köttkonsumtion

Det här är vårt tredje dilemma den här veckan. Gårdagens fråga hittar du här. Idag undrar vi över ditt förhållningssätt till kött.

Att människor äter kött har en stor negativ påverkan på miljön. Köttproduktion är resurskrävande och idisslande djur släpper också från sig en potent växthusgas, metan. Å andra sidan håller de hagmarker öppna som gynnar flora och fauna.

Vi äter mer kött än någonsin, i Sverige och globalt. Kan du tänka dig att ha en helt vegetarisk dag i veckan för att i någon mån minska din miljöpåverkan? Alltså en dag varje vecka utan kött, fisk och fågel. Hur sannolikt är det? Eller inte …Kommentera gärna.

Kan du tänka dig att ha en vegetarisk dag i veckan?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Uppföljning på gårdagens fråga kan du läsa här.

Comments on this entry are closed.

 • Elin 05 juni 2010, 9:52

  Trots att jag inte är vegetarian så tycker jag att vissa vegetariska alternativ är mycket godare än det traditionella alternativet. Vegetarisk lasagne äter jag ex mycket hellre än vanlig lasagne. Tror att många inte kan tänka sig att äta vegetariskt pga okunskap hur man kan tillaga goda och mättande vegetariska rätter.

 • Bertil 06 juni 2010, 9:33

  Som konsument är det Du själv som skall bestämma Din matsedel . ”Väg pris mot kvalitét” var tidigare en god vägledning som allt mindre förekommer i marknadsföringen.Kf Stockholm som lancerar frågan om en köttfri dag bör också informera om att en minskning av nötköttskonsumtionen i Sverige till viss del hänger samman med mjölkproduktionen. Vill Kf att vi skall sänka konsumtionen av mjölk och mjölkprodukter? Och hur skall vi ha det med våra älgar och renar?

  Importen av nötkött har ökat beroende av priset. Om kvalitetsfrågan prioriteras ökar försäljningen av svenskt kött som i de flesta fall är av högre kvalitét. Kf borda ta upp frågan till debatt om hur producenterna av i huvudsak importerat kött använder sig av varubeteckningar där ordet ”Filé” förekommer i alla möjliga kombinationer för att lura folk till ökad konsumtion av sämre kvaliteter.
  BE

  • Louise Konsumentkoll 06 juni 2010, 11:35

   Bertil: Tack för dina synpunkter och jag instämmer helt med om att man själv ska bestämma över sin matsedel. Vi ställer frågan om en köttfri dag, eftersom det debatteras, inte bara i Sverige utan i många delar av världen. Vad gäller mjölk och mejerivaror är de trots allt inte lika lätta utbytbara som kött är med till exempel grönsaker.Därför tog vi inte med mejerivaror i ”Dilemmat”.

   Vi har engagerat oss i ”filé”-frågan. Bland annat har vi fått både Scan och Coop att skriva ”benfri fläskkotlett” i stället för ”ytterfilé av gris” som det kallades för några år sedan. Men det är kanske dags att ryta till igen på andra företeelser.

   För övrigt är det ju så som du skriver att tillgången på svensk nötkött hänger i hop med antal mjölkkor. De senaste åren har antalet mjölkkor sjunkit i landet medan dikorna har ökat. Det har i någon mån kompenserat minskningen av kött från mjölkkoraser. Men jag har för mig att vi i dag inte är mer än till ca 65 % självförsörjande på svenskt nötkött. Proudktionen skulle givetvis öka så snart kött- och mjölkpriset går upp och lägger sig på en mer stabil nivå. Eller hur?

 • Hjärtrud 06 juni 2010, 21:21

  Dilemmat fortsätter….

  Hur väljer man RÄTT när en del av de vego alternativen kommer från Israel?

  http://www.halsanskok.se/index.php?page=6

  • Louise Konsumentkoll 07 juni 2010, 13:22

   Coop har uppmanat alla sin butiker att vara extra noggranna med ursprungsmärkningen av frukt- och grönsaker eftersom man vet att en del vill bojkotta varor från Israel. Men säkert är det så att konserver och bönor etc, kan vara dåligt ursprungsmärkta.

 • Moma 07 juni 2010, 20:30

  Bra frågeställning! Jag kan absolut tänka mig att äta mer vegomat, min största utmaning är inte mig själv utan sonen. Han har ganska dålig aptit, vilket gör att jag inte gärna utmanar den… Fast det här med minst en vegodag per vecka har jag funderat på tidigare. Nu känner jag mig inspirerad att anta den utmaningen.
  Tack för en välbehövlig spark i baken:)!
  /Moma

 • Stålfarfar 15 juli 2010, 18:01

  Jag tror att du måste läsa på lite bättre. Att det är så negativt för miljön att äta kött är en myt. Om du har någon form av bevis så låt oss ta del av dessa. Inte bara basunera ut sådant som du kanske läst någonstans.