≡ Menu

Uppföljning på dilemmat – Ekologiskt eller närproducerat?

Det är just nu mycket jämnt mellan dem som föredrar ekologiska livsmedel och de som föredrar närproducerat. Vi har fått många kommentarer, både här och på facebooksidan, att man gärna vill ha en vara som både är närproducerad och ekologisk.

I går ville vi alltså ta reda på hur ni medlemmar ser på ekologiska livsmedel jämfört med närproducerade. Vad värderar ni högst?  Dilemmat hittar du här. Det första många tänker på är att närproducerat, med korta transporter, är bra för miljön.  Men faktum är att transporterna oftast bara står för en bråkdel av en varas hela miljöpåverkan. Det mesta sker i första ledet, när grödor odlas och djur föds upp.

Det här var det andra av fyra dilemman vi presenterar i Kungsträdgården i veckan  under ”Smaka på Stockholm/Stockholm Grönt”. Välkommen att hälsa på i Änglamarkspaviljongen bakom stora scenen! Bland annat tar jag en pratstund med Coops Sara Begner medan hon lagar ljuvlig mat kl 16.00.

Uppdatering: Intressant blogginlägg av Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter

Comments on this entry are closed.

  • Jerry Gabrielsson 14 april 2014, 21:14

    När producerat blir alternativet eftersom detta är det enda sättet att minimera de kemikalier som hjälper till att undvika förruttnelse processen och dessutom medverkar att påverka mognadsprocesen.