Nu har vi ett dilemma igen. Och då vill vi ta hjälp av er medlemmar och höra vad ni tycker i frågan.
Det råder olika åsikter bland handlare och kunder om det är bra eller dåligt att sänka priset på livsmedel som snart passerar bäst före-datum eller sista förbrukningsdag. Alternativet är att dessa varor oftast slängs, i enstaka fall lagar butiken mat av varorna som sedan kan säljas. Kolla på videon och rösta här nedan så jobbar vi vidare med frågan.

Kan du själv tänka dig att köpa följande varor som har en dag kvar tills datumet går ut?




Tack för din röst!
Lägg gärna in dina tankar om frågorna som kommentar.
Comments on this entry are closed.
Bra med sänkt pris på varor med kort datum. Det går att laga genast eler frysa ner. Studerande och pensionärer behöver då och då lite billigare mat men fullt korrekta varor.
Jag tycker det är bättre att det säljs billigt än att det slängs, det tjänar alla på.
Jag själv kan tänka mig att köpa kött för att tillaga det samma dag, andra varor som mjölk eller bröd hinner jag inte göra av med på ett par dagar och vill således att det ska ha bättre hållbarhet.
De rabatterade varorna bör dock vara ordentligt nedsatta. Mjölk som går ut idag med 20% rabatt är skrattretande.
Hej, jag retade mig på att filmen visades före. Det kan påverka undersökningen. Så många fler visades som var positiva till det än tvärt om!
Kristina
Köttfärs är ingen fara sålänge den inte är butikspackad. Den som packas i sterilt område håller längre.
Alldeles utmärkt med nedsatt pris på ”kort datum”. Köper ofta på detta sätt. Det är förskräckligt om det i stället skulle slängas. Mjölk håller mycket längre än ”bäst före datum”. Bröd kan man skiva, lägga i frysen och lägga i rosten när man vill äta, är då som nybakat. osv osv
Elisabeth
Allt ni visat förutom bröd kan jag tänka mej att köpa till reducerat pris p.g.a kort ”bäst före”-datum.
Bäst före datum har oftast en marginal. Det beror mycket på hur affärens attityd dvs hur fräscht allt ser ut att vara.
Köttfärs o kyckling skall vara pinfärskt. Är något ommärkt då avstår vi helt från köp överhuvudtaget.
bra med prissänkning för mig som kund om jag räknar med att konsumera varan senast bäst före
Jag tänker naturligtvis konsumera inköpet omgående. Då är det ingen fara,
Jag köper gärna varor till extrapris och användar samma dag. Det är bra för min ekonomi och bra att inte mat produceras i onödan.
köttvaror kan vara svårt att bestämma kvaliteten på liksom fisk ,men låt gå.förslaget bäst intill datum låter bra. Att kasta mat som kan användas anser jag som syndigt. Använd slantarna på bättre sätt.
Tyvärr finns det ofta gammal eller på gränsen till gammal mat i vår affär som inte är prissänkt. Det tycker jag inte om.
Som kära hustrun brukar säga: Fläskkotletterna kan inte almanackan!
Bra att sänka priset på kort datum så att maten går åt och slipper slängas i butiken samtidigt som det gynnar de som vill fynda.
Skeptisk själv mot att köpa produkter med kort tid kvar då den flesta processade maten har onaturligt lång hållbarhet idag.
Haringet emot att köpa kort datummat. Köpte en laxrätt häromdagen med 30%. Det var inget som helst fel på den. Bröd kan man antingen lägga i frysen och ta fram senare eller torka och mala till skorpmjöl för att användas i t ex kötträtter. Mjölk har flera dagar kvar efter datummärkningen.
Det mesta ok att köpa till reducerat pris utom under rötmånaden och om det gäller färsk fisk.
det är handlarnas förbannade skyldighet och även alla er hypernevrotiska konsumenters skyldighet att tänka lite själva!!! SMAKA… LUKTA!!
skaffa kunskap….. ni förstör miljön och svälter ut 3 världen med era betenden.
ett exempel: äggens bästföre datum är baserat på förvaring i rumstemp.. i kylen håller dom minst 2-3 ggr längre.
Eftersom jag är vegetarian kan jag inte svara på två frågor. Kanske skulle det finnas en plopp att visa detta med. I annat fall skulle jag nog vilja veta om jag ska utelämna svar. Man vill ju göra rätt. 🙂
Det är betydligt värre när man kommer hem och upptäcker att bäst före datumet är passerat.
Jättebra att sänka priset så behöver man inte slänga så mycket mat.
Ta bort rabattkupongerna också och sänk i stället priset på varorna.
Jag har inga problem att köpa varor som går ut dagen efter billigare.
Nedsatta priset visar att butiken är medveten och tar ansvar för att det kommer till användning. Kunden blir också uppmärksammad på att varan kräver rätt behandling eller snabb användning.
Att kasta mat är ett otyg.
Svårt att svara bra eller dåligt rakt av. Bröd och köttfärs vill jag inte ha kort datum på. Mjölk och fläskkotlett kan jag tänka mig.
Jag tycker det är jättebra om varor med kort datum säljs till lägre pris. Ofta måste man dock se upp själv och påpeka det för att få lägre pris. Skräckexemplet är när det ligger dessertostar på hyllan där datumet gick ut för två månader sedan! Som konsument måste man alltid kolla utgångsdatum.
Jag tycker att det är utmärkt! Det gör mitt matkonto lägre och det mesta går ju bra att lägga i frysen också så man måste inte äta det samma dag. Dessutom finns en tungt vägande aspekt och det är miljöaspekten. En av de största insatserna vi kan göra för att minska miljöpåverkan är ju att inte slänga mat. Dessutom kan jag tänka mig att det gynnar mig som konsument om affärerna får lägre kostnader för svinn (släng = svinn) genom att sälja varorna med kort datum billigare istället för att slänga. Bara det är tydligt märkt går det utmärkt.
Det går alldeles utmärkt att använda mat där det är kort datum. Köper ofta själv t.ex. kött eller korv. Om jag inte använder det samma dag så fryser jag in. Viktigast är att lukta på maten om man är osäker. Kan meddela att jag jobbar som kock.
Helt ok, aldrig fel att få möjlighet att handla billigt. Har gjort det många gånger och alltid blivit nöjd. Alla matvaror är inte dåliga bara för att bästföre datum är nära!!
Helt OK jag tycker att. Vi slänger alldeles för mycket mat som går att äta jag tycker också att det är bra med butiker som sänker priset på varor som har gått ut. Det är upp till var och en att köpa dessa varor även tycker jag det är slöseri när en ganska stor del av värden svälter. Vi är så bortskämda.
Tycker det är jättebra, det värsta som finns är att kasta fullt funktionsduglig mat med tanke på den växande väldsbefolkningen och de problem detta för med sig, det gäller att i tid börja ta vara på alla möjligheter att överleva som finns. Bättre reklam behövs dock för detta!!!!
Tycker som de flesta andra: att det är helt OK att ibland köpa mat med kort hållbarhet till ett sänkt pris. Det beror så alldeles på hur varan ser ut och när man skall äta den. Bra att jag får välja själv! Däremot tycker jag det är jättetrist att behöva betala fullt pris för något som jag,när jag kommer hem , konstaterar att det passerat bästföredatum igår….eller för en vecka sedan! Då blir jag jättesur! Tydlig märkning är helt avgörande!
Ett alternativ är att butiken skänker maten till behövande.
Det slängs alldeles för mycket mat som är okey! Många är rädda för kort bäst före datum, ofta håller maten mycket längre! Våga lita på din näsa och sina smaklökar!
Jag har inga som helst problem med att äta mat som har gått ut. Förvarar du bara mjölken kallt så går den att dricka nästan en vecka efter utgångsdatum. Eftersom jag gör av med så lite mjölk nuförtiden så räcker den länge. Därför är jag noga med köpa den med långt hållbarhetsdatum kvar. På så vis kan jag nästan ha den i sammanlagt två veckor.
Allting går att frysa in hemma,
även bröd med utmärkt resultat.
Jag orkar snart inte kolla allt som står på förpackningen, tillsatser, miljömärkning,ursprung, det är ju som att läsa tidningen på varje vara. Det bästa vore ett varumärke som man kan lita på! För övrigt var det mycket vanligare för 5-10 år sedan att man kom hem med varor med redan utgånget datum. Det händer inte nu. Till sist: Louise, Du borde bli skribent i en stor dagstidning, här är det på tok för få som får ta del av Dina kloka åsikter!
För att kunna ta ställning till denna fråga måste man veta vad som avses med att en vara säljs billigare. Är det 1, 10 eller 50% nedsättning av priset? Differensen i pris mellan olika affärskedjor på samma vara kan ibland vara betydande på varan även innan bäst före datumen har passerats.
Stig: Det stämmer givetvis. En del kedjor har en procentsats medan andra butikskedjor väljer att sätta på en prislapp. När butiken ändrar priset på en produkt utan att ange procent så vill man även veta vad det tidigare kostat för att veta hur stor minskningen är på.
Jag håller med tidigare inlägg-det viktigaste är att maten inte slängs. Sälj till rabatterat pris eller skänk bort-om det är möjligt.Men,när jag köper mat är det trots allt inte priset som är viktigast. Det är hur och under vilka förhållanden som maten och råvaran är producerad-vegetabiliskt som animalisk. Jag betalar gärna mera för en ”bra” produkt och råvara.
Jag tycker att det är väldigt bra! Det är ju inget fel på varan. Om det är en färskvara så kan man välja att tillaga och äta direkt eller frysa in den.Det är bra att all mat tas tillvara och inte slängs , helt i onödan.
Bra för miljön och resurserna. Och bra för mig och handlaren. Så bara bra.
Jag blev ombedd att rösta för eller emot att affärer, då främst cooperativa sådana som jag nästan dagligen handlar i, kan sälja bästföreprodukter till ett rabatterat pris, men jag läts inte vara med i er enkät utan enbart visades resultat efter att dilemma inslaget visats
Mvh Björn
Björn – Jag var inne och kollade på blogginlägget nu och det ser ut att fungera. Kan det vara så att någon annan har röstat ifrån samma dator tidigare? Annars kanske det var något tillfälligt fel. Röstningen görs genom att klicka för bra/dåligt (ja/nej) till vänster om rubriken och sedan klicka på röstaknappen. Hoppas att det fungerar för dig nu.
Varför skall jag kommentera när jag inte ens får rösta.
Klart man inte ska slänga fint ätbart kött! Förutom miljöaspekten så känns det oförskämt mot både djuret och alla dem som inte har råd äta kött så ofta. Jag åt förra veckan hjortkött från Nya Zeeland som hade tinat i 5 dar istället för rekommenderat 1-2 (en granne ville inte ha det). Det hade verkligen varit respektlöst mot hjorten att låta den slaktas, styckas o fraktas över halva jorden för att åka i sopen.
Bra. Man kan titta på färgen på ffa köttfärs och fläskkött och avgöra. Hemma kollar man lukt och smak. Sista förbrukningsdag innebär inte ”Giftig från xx xx.” Använd sinnena!
Jag har slängt kött färs från ICA dagen efter jag köpt den därför att den började gråna kraftigt. Bäst före var ett par dar senare.
Rent principellt håller sig de flesta matvaror betydligt längre än sista datum. Hur länge beror på hur de har hanterats temperaturmässigt och hur de är förpackade.
Man brukar säga att näsa och öga bäst avgör om något är bra eller dåligt. Det är slöseri att inte ta tillvara sådant som inte luktar illa eller ser missfärgat ut.
Det passar min pensionärsplånbok alldeles utmärkt med nedsatt pris på varor med kort hållbarhetstid. Ofta håller varor sig bra ytterligare en tid. Det är slöseri att slänga mat. mJÖLK T.EX. Duger bra till bak,puddingar eller pannkaka. Det som inte går åt direkt hamnar i frysen.
Hej!
Läste din intervju med Mats-Eric Nilsson och jag saknad ett par frågeställningar.
Nog måste det vara ett problem att Mats-Eric Nilssons fru Anna-Karin Strand Nilsson sitter som Styrelsesuppleant i bolaget ”Tal & Skrift Stockholm AB” och som styrelseledamot i ”Äkta Vara Sverige ideell förening med firma Äkta Vara Sverige” samtidigt?
Tal & Skrift Stockholm AB (www.talochskrift.se) är Mats-Eric Nilssons bolag varifrån han plockar in pengar från böcker, föreläsningar och artiklar. Inget fel i detta. MEN allt han skriver och säger går ut på att göra konsumenterna skeptiska om inte livrädda för tillsatser. Då är det ju väldigt bra att ”Äkta vara Sverige…” finns för oss uppskrämda konsumenter eftersom de erbjuder försäljning av en livsmedelsmärkning till dagligvaruhandeln ”äkta vara” som garanterar fritt från tillsatser (nästan).
Går även att vända på resonemanget. Ju bättre föreningen – som för övrigt kallar sig en ”ideell oberoende konsumentförening” vilket är en lögn – lyckas dra besökare till sin hemsida http://www.aktavara.org desto fler böcker säljer Mats-Eric Nilsson. Ett sista exempel: Hur mycket betalar Tal & Skrift Stockholm AB för all den markandsplats (se länkar nedan) man kan hitta på Äkta Vara Sverige..” hemsida aktavara.org:
http://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=27097&m=7568
http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28721
http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28096
http://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=28849
http://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=32202
http://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=33636
Måste man dessutom inte skriva ut när det är annons och/eller sponsor då redaktionell text inte får blandas ihop med reklamtext? Borde inte någon stor konsumentförening anmäla detta odrägliga och troligen olagliga förfarande?
”Verksamhet/Ändamål för Äkta Vara Sverige ideell förening med firma Äkta Vara Sverige: Licensförsäljning av rättigheter till Äkta Vara varumärke”
”Verksamhet/Ändamål för Tal & Skrift Stockholm AB: Bolaget skall bedriva journalistisk, publicistisk verksamhet och därmed förenlig verksamhet”
Källa: Ratsit
Med vänlig hälsning
Oscar
Oscar – Louise är inte på kontoret idag men du lyfter fram intressanta åsikter så hon får läsa igenom det här och återkomma nästa vecka.
MVH, Adam Svensson
Hej Oscar,
Jo, det kan finnas ett och annat att fundera över kring föreningen Äkta vara. Du som privatperson kan anmäla företaget om du så tycker. Vi kommer inte att göra det. Däremot kommer jag att ta reda på vad som gäller om att på nätet blanda redaktionell text med annonser huller om buller. Jag kan inte frågan på rak arm. I tidningar etc måste det ju stå ”annons” om det är en annons som kan misstas för att vara redaktionell text, så det förhållandet borde ju även gälla på nätet. Jag ska ta reda på det vid tillfälle.
Då jag utgår från att all mat inte är hälsovådlig innan ”bäst-
före-datum” anser jag det är helt OK att jag själv kan avgöra om den erbjudna varan är
prisvärd för mej eller inte.
Med tanke på hur mycket mat vi slänger så är det bra för miljön att sälja dom billigare och maten är ju inte gammal man får bara planera om veckans matsedel.
de är ok om priset sänks några dagar före bäst-före-datum på färska matvaror undantag är bröd, det måste vara bättre än att skapa nytt bäst-före.
-datum som en del tydligen gör.
Jag tycker alla sätt är bra som förhindrar att mat slängs. När varan är märkt med datum så är det ju ändå konsumenten som avgör vad han eller hon vill köpa.