≡ Menu

Att handla mat med kort datum är miljömedvetet, inte snålt

Idag skriver Fri Köpenskap om en handlare i Östersund som säger sig ha ökat försäljningen av mat med kort datum och nedsatt pris. Det borde innebära att butikens matsvinn har minskat. Vilket är fantastiskt och mycket glädjande att höra med tanke på att vi drivit frågan om att minska matsvinnet nu en tid. Som jag tidigare har rapporterat har åtta av tio uppmärksammat debatten om att det slängs mycket mat i onödan. Det är många.

Butikschefen på Hemköp i Östersund berättar också att ökningen inte gäller någon särskild kategori av kunder – utan alla. Vilket förstås är särskilt glädjande.

Den som medvetet handlar mat med kort datum har fattat galoppen. Det är inte butikerna ELLER individen som ska minska matavfallet. Det är båda – tillsammans.  Berätta gärna för oss om andra kreativa handlare som förstår hur affärer och miljö kan gå hand i hand.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 10 februari 2010, 12:50

  Ja jag utnyttjar kort datum på sådant som jag ändå behöver jag ser det som en tjänt till affären som inte behöver få så stora svinn samtidigt som det blir en billigare produkt till mig till en god kvalitet.

 • Minna 10 februari 2010, 15:11

  För mig är det ju svårt att förstå varför inte alla handlare sänker priset på alla varor med kort datum? Det är ju en vinst för alla inblandade! Jag har köpt nedsatta varor med kort datum i ett fåtal affärer, men man undrar ju varför de är så få?

  • Louise Konsumentkoll 12 februari 2010, 10:16

   Jag har hört en del handlare berätta att det har ansetts lite loseraktigt inom branschen att rea ut livsmedel med kort datum.Att det skulle tyda på att man inte har tillräcklig omsättning på produkterna och/eller är dålig på att beställa varor som motsvarar tillgång och efterfrågan. Men det håller nog på att ändras nu när många handlare får beröm och bra PR av lokal massmedia och kunder när de sänker priset på varor med kort datum.
   Men handlarna kan ju inte bara sänka rakt av, de måste ju också ha god koll på att det är fullvärdiga produkter de säljer billigare. Och här är nog en del handlare osäkra. Torra varor är det ju inget problem med, men färskvaror … Vi har ju drivit frågan om högst 5 graders kyla i kyldiskarna ( och kylskåpen hemma med för den delen). Då kan man vara säker på att varorna håller god kvalitet .Tyvärr har inte alla butiker det. I Sverige är det tillåtet med temperaturer på upptill + 8 grader. Förutom fisk och färskt kött, det ska ha lägre temperaturer.

 • Minna 14 februari 2010, 16:49

  Hade en fundering om att det möjligtvis anses som ofint att sälja varor med kort datum alt. att de är oroliga för att alla ska vänta ut varorna till de ”reas ut”. Jag tror inte att det är ngn större risk för det. Det kommer finnas konsumenter som föredrar att köpa till fullpris. De som köper till rabatterat pris är kanske oftast personer som inte skulle ha köpt varan till fullpris, och då har ju handlaren, liksom konsumenten, tjänat på affären!

 • Gunilla Arneström 21 februari 2010, 21:37

  Varför säljer inte alla affärer sina produkter med kort datum istället för att slänga/svinnet är enormt.
  Jag tycker det vore en ny affärsidé i klimatsmart anda för butikerna

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: