I går funderade jag över Familjens Olssons korvar ”fria från E-nummer”. Nu slår det mig att Falukorven ju är namnskyddad, till och med enligt EUs särartsskydd. Då får den bara innehålla vissa ingredienser. Man kan tycka vad man vill om det, men jag tror knappast att acerolabär ingår ( läs gårdagens inlägg) som godkänd ingrediens i Falukorv. Eller jästextakt och majs. Så här står det i Nationalencyklopedin, NE:
”Falukorv, korv tillverkad av fläsk- och nötkött (minst 40 %) samt potatismjöl, mjölkprotein och kryddor. Korv började tillverkas i Falun på 1500-talet; namnet falukorv är känt sedan 1830 och numera namnskyddat”
Mjölkprotein? Under mitt sökande hittar jag Astma-allergiförbundets information där det står att den enda korv man kan vara säker på inte innehåller mjölkprotein är Falukorv. Det får den inte innehålla. Oops. Skumt. Nationalencyklopedin trodde jag man kunde lita på.
Jag skickar blogg inlägget till Kött- och charkföretagen, korvmakarnas branschorganisation, så får de reda ut vad en Falukorv får innehålla och inte, enligt särartsskyddet. Återkommer!
Comments on this entry are closed.
Enligt ”ANSÖKAN OM REGISTERING AV ETT CERTIFIKAT FÖR SÄRSKILD KARAKTÄR” se: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2001:078:0016:0017:SV:PDF
framgår att falukorv består av följande råvaror och tillsatser:
* Oberett eller saltat kött av nötkreatur, häst eller avsvålat kött av svin. Kött definieras som skelettmuskulatur med naturligt förenat fett och bindväv och där större senor avlägsnats. Köttet får inte ha högre fetthalt än 25 g per 100 g.
* Oberett eller saltat avsvålat fläsk samt oberett eller saltat avsvålat fett fläsk. Fläsk och fett fläsk definieras som skelettmuskulatur från svin med naturligt förenat fett och bindväv utan svål. Fläsk får inte ha högre fetthalt än 50 g per 100 g, och fett fläsk får inte ha högre fetthalt än 80 g per 100 g.
* Potatismjöl
* Vatten
* Koksalt
* Kryddor
* Konserveringsmedel E 250
* Antioxidationsmedel E 300
* Stabiliseringsmedel E 450
För mig låter det som att Familjen Olssons Falukorv definitivt INTE ÄR EN FALUKORV.
Ulf: Tack! Nu vet vi vad en Falukorv ska innehålla. Jag har sett att en del falukorvar också innehåller lök. Det blir säkert gott, men enligt denna definition är ju inte heller det tillåtet – eller? Nitrit, (dvs E 250), fast bildad från selleriextrakt, det borde väl egentligen godkännas i falukorv om det är precis samma molekyl? Något för branschen att ta i?
Olssons falukorv innehåller även den lök, men de räknar den som en krydda (Likväl som paprika och ingefära). Låter rimligt om man bara har små mängder.
Louise, du är helt rätt ute!
Falukorven är en garanterad traditionell specialitet och dess tillåtna ingredienser specificeras i EG-lagstiftningen. Förutom kött får den innehålla potatismjöl, vatten, koksalt, kryddor, konserveringsmedel E 250, antioxidationsmedel E 300 och stabiliseringsmedel E 450. Acerolabär nämns inte någonstans i specifikationen av falukorv.
När det gäller användningen av acerolabär i korv så är EU:s tillsatslagstiftning tydlig. Generellt gäller att ämnen som har samma funktion som tillsatser, som acerolabär, måste testas och godkännas av EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet innan den får användas i livsmedel. Om ämnet godkänns och därmed är säkert att använda i livsmedel kommer det att få ett e-nummer. Att använda en icke godkänd tillsats, som acerolabär, är således förbjudet i lag. Detta borde leda till eftertanke hos vissa korvtillverkare.
Jag är helt enig med dig och vissa av de som kommenterat ditt inlägg, att e-nummerhetsen har gått över styr till ett läge där risken för vilseledande av konsumenterna är stor. Vi får hoppas att våra myndigheter nu uppmärksammar detta och stämmer i bäcken.
Magnus Därth
Kött och Charkföretagen
Magnus: Tack! Se min fråga till Ulf angående nitriten. Vad säger du? Kan ”sellerinitrit” om det godkänns som tillsats av EU bli godkänt i falukorv , och vore det i så fall önskvärt, för de som vill ha korv med så kallad ”naturlig” nitrit?
VARNING
Nu kom det fram att korven innehåller selleri.
Selleri är en av de ämne som enligt EU är känd för att framkalla överkänlslighetsreaktioner och skall alltid anges i märkningen.
Ändå framhålls falukorven som fri från allergener
Hej Arne ..
Flygbladet som Louise har fått tagit del av är ett gammalt flygblad som minst har 1 år på nacken och tyvärr är helt innaktuellt vad gäller den korv som görs på Familjen Olsson idag med mina recept
Här har du den aktuella innehållsdeklarationen för ”Falukorv”, både den utan E-nummer och den vanliga ochså för jämförelse skull 🙂
”Falukorv” utan E-nummer:
Griskkött, oxkött, vatten, fett fläsk, potatismjöl, salt, kryddor(lök, vitpeppar, ingefära, muskot, chili), kryddextrakt, naturlig arom(med selleri), maltodextrin, acerolabärextrakt
Vanlig Falukorv:
Griskött, vatten, fett fläsk, potatismjöl, salt, kryddor(lök, vitpeppar
ingefära, muskotnöt, paprika, chili), dextros, konserveringsmedel E250,
antioxidationsmedel E300
Mvh.
Marcel Gobec – Mat Modus
Om man kan betraktar kryddextrakt och naturliga aromer som kryddor så uppfyller de kriterierna för falukorvens certifikat för särskild karaktär avseende innehållsförteckningen. Men, hur ska man betrakta maltodextrin och acerolbärextrakt? För en lekman verkar det inte som de är tillåtna i falukorv.
Marcel: Nu börjar det bli riktigt rörigt.
Bilden på gårdagens blogg är inget flygblad. Den laddade jag ner direkt från Olssons charks webbsajt, ur deras produktkatalog. Jag förutsatte att Olssons hade rätt information i informationsmaterialet som ska sälja deras produkter. Tydligen inte.
Nu tittar jag noggrannare på en förpackning jag har av Olssons falukorv, med förpackningsdag 14.09.2010, bäst före 22.10.2010, alltså tillverkad alldeles nyligen. Där står: Griskött, vatten, nötkött, potatismjöl, koksalt, kryddor ( bl a lök, vitpeppar, ingefära, paprika, acerolabär) druvsocker. Det står inte ett ord om selleriarom ( är det så de kallar nitratet – eller? ).
Olsson chark verkar byta recept som andra byter skjortor. Det inger faktiskt inget förtroende. ”Case closed” för min del.
Jag skickar över blogginläggen med alla kommentarer till Livsmedelsverket så får de reda ut röran.
Hej Magnus ..
Att Acerolabär skulle vara förbjudet för användning i livsmedel är ett helt felaktigt påstående, vilket kräver ett tillrättaläggande för att undvika ytterligare missförstånd!
Eftersom det är tal om ett extrakt från ett bär så är det just vad det handlar om, ett vegetabiliskt extrakt och skall märkas enl. gällande föreskrifter som sådant
Acerolabär(en sk. superfruit) används idag flitigt i produkter såsom: mejeri, tuggummi, sportdrycker, the, hälsokost, barnmat mm
Acerolabär är en tropisk frukt som innehåller 3000% mer C-vitamin än apelsin
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1693
Hej!
För egen del håller jag med om att E-nummerhysterin har gett de mest märkliga avarter av inom livsmedelsindustrin.
Samtidigt tycker jag nog ändå att Familjens Olssons gör rätt gällande hur de märker sin så kallade ”E-nummerfria korv”. Detta eftersom det är de ingående råvarorna som ska deklarerar vilket är det dem gör. Alternativet vore att märka all färdigprocessad mat som går ut till försäljning med samtliga kemiska föreningar som de innehåller. Detta är förstås omöjligt då exempelvis en falukorv innehåller tusentals föreningar. När man röker källarrökt skinka bildas massor av kemiska föreningar som bildar smak och färg, delvis samma sak när en falukorv kokas i kokskåp, ska även dessa kemikalier deklareras?
Ha De Gött / Joakim
Hej igen!
Marcel. Det framgår tydligt av redovisade uppgifter på bloggen att acerolabär ersätter funktionen hos antioxidationsmedel E 300 och selleriextrakt ersätter funktionen hos konserveringsmedel E 250 (nitrit). Dessa funktioner gör att dessa ämnen faller under tillsatslagstiftningen och därför måste testas och godkännas före användning. Denna tolkning av tillsatslagstiftningen har Livsmedelsverket gjort och kan bekräftas av jurist Maria Florin på Livsmedelsverket.
Louise. När det gäller förändringar av specifikationen av falukorv är det en mycket lång process. Det tar minst ett par års tid av tröskande i Bryssels byråkrati för att göra ändringar. Jag ser dessutom mycket begränsade vinster med att tillåta flera typer av nitrit endast för att ursprunget skiljer. Det är ju som sagt samma ämne. Samtidigt är det ju naturligtvis något vi som branschorganisatin kan överväga i ett fall sellerinitrit blir godkännt av EFSA och får ett e-nummer.
Magnus Därth
Kött och Charkföretagen
Jag vet att det här är ett gammalt inlägg, men vem fan har bär i korv?! Varför alla dessa onödiga tillsatser…
Javisst är det knäppt. Nu räknas nog inte aceraolabär till en tillsats, det är därför charkfabriken som vill ha en ”E-numerfri korv” sätter till bären.De vill åt samma funktion som askorbinsyra, som räknas som tillsats, men genom en ”naturlig” ingrediens dvs bären. Samma funktion, samma molekyl, men den ena räkans som tillsats och den andra som helt naturligt bär.
Är de någon som vet någon falukorv som vi som är allergiska mot selleri och muskot kan äta ???? Eller är de kört och man måste göra egen ???????
Vi är ju väldigt många som är allergiska mot just detta och vill kunna äta falukorv .
Finns de nån tillverkare som gör detta ??????