≡ Menu

Förbannade adventsljusstakar, och om parabener och praliner

Om man kan åka till månen, varför kan man inte göra adventsljusstakar som lyser? När jag packade ner elljusstakarna förra året så fungerade de. Nu får jag inte liv i en enda. Jag blir tokig!

I torsdags deltog jag i en debatt på Kemikalieinspektionens seminarium ”Giftfri vardag”. Bland annat handlade det om alla hormonstörande ämnen vi har mitt ibland oss. Studier från Danmark är alarmerande, bland annat handlar det om sjunkande spermiekvalitet hos män och vi ser samma trend i Sverige. Danskarna har förbjudit parabener, en sorts konserveringsmedel som finns i kosmetika, shampon och så. Man misstänker att de är hormonstörande. ”Fri från parabener” är ett marknadsföringsmantra även i Sverige.

Nu har EUs vetenskapliga kommitté återigen tittat över parabenerna och kommit fram till att det inte är någon fara. Vanlig soja innehåller långt mycket mer hormonstörande ämnen än parabener, det gäller att ha perspektiv på vad som innebär risk menar EU. Och när jag frågar runt  under semiariedagen så menar flera jag talar med att parabenerna knappast utgör någon risk. Riskfyllt kan det däremot vara att byta ut dem mot annat som man har sämre koll på.

Hej och hå, vad ska man tro och vem ska man tro på? Det är sannerligen inte lätt att hänga med. Ungefär 1,3 miljarder kronor har EU länderna hittills lagt ner på forskning kring hormonstörande ämnen. Och mer forskning behövs.

Praliner. I veckan var Anders och jag på Maraboufabriken i Upplands Väsby. Jag älskar industribesök och blir som vanligt alldeles häpen när jag ser alla maskiner som i princip gör samma sak som vi gör i köket hemma, men så himla mycket snabbare. De är så  sinnrikt uttänkta! Otroligt med vilken precision  små teleskoparmarna med sugproppar plockar ner rätt pralin i rätt fack i Aladdinlådan. Sist placeras trillingnöten, den tillverkas för sig. För ungefär 15 år sedan sköttes fabriken av 1400 personer, i dag är de 300. Nästa år kommer 100 % av kakaon i Marabous chokladfabrik att vara certifierad av Rainforest Alliance. Mycket bra.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 21 november 2011, 17:30

  Husbonden säger detsamma om ljusen till adventsgranen!!

 • AnnLouise 22 november 2011, 14:20

  Jag har letat information om dessa parabener och kommit fram till följande: Att kroppen inte tar upp parabener genom mage/tarm men däremot genom huden och vidare in i blodet. Vilket i så fall innebär att om jag äter tex blåbär som innehåller parabener så och passerar dessa bara i genom systemet, men parabener i tex en hudkräm kommer in i min kropp. Gissar att samma sak gäller de hormonstörande ämnena i soja?! Kroppen brukar ju vara en smart organism – medan vi som inneboende inte alltid ”håller måttet”…

 • Louise Konsumentkoll 22 november 2011, 16:07

  AnnLouise: Intressant. Fast när jag arbetade i Argentina fick korna fruktsamhetstörningar och blev inte dräktiga när klövern växte till ordentligt på våren. Klöver innehåller ju också växtöstrogener som är hormonstörande. Men det är kanske än annan sorts ämnen i parabener, som inte tas upp i tarmen utan går rätt ut. Hittade en länk här om klöver, soja etc i foderblandingar och växtöstrogener. Knepigt ämne…
  http://www.slu.se/Documents/externwebben/nl-fak/norrlandsk-jordbruksvetenskap/Seminarier%202011/reg%20konf%202011%20Annika%20H.pdf