≡ Menu

Fortsätter reta mig på Kelloggs Special K

SVT fortsätter i dag sin rapportering om frukostflingor och har kommit på att Kelloggs Special K innehåller  30 procent mer socker i Sverige än i USA. Kan inte låta bli att uppmärksamma inslaget eftersom jag får vatten på min kvarn. Har ju  länge retat mig på Special K. Begriper inte varför flingan marknadsförs som speciellt nyttig när den har dubbelt så mycket socker som vanlig Cornflakes.

 

PS 21/2  Här är ett inslag till om Special K.

Comments on this entry are closed.

 • Linda 21 februari 2013, 10:24

  Jo tack, det finns fler som blir galna på Special K och hyckleriet om att de är SÅÅÅ nyttiga, bara för att det är lite fett i. Men allt socker då?! Numera vet väl alla att för mycket socker (och kolhydrater) omvandlas till fett i kroppen och man går upp i vikt om man inte lyckas förbränna denna stora sockerhög.

  Jag har t o m skrivit ett brev till Kelloggs, men det var som att tala med en vägg, de bryr sig inte det minsta. Nu blir jag ÄNNU mer irriterad av att få veta att den svenska varianten har mer socker i sig än den amerikanska, VARFÖR?!

  Det är riktigt synd, för dessa flingor är mycket godare än vanliga cornflakes. Men jag klarar inte av den enorma sockermängden, det bara växer i munnen. Jag önskar att de minskade rejält på sockret så att de går att äta och då skulle de bli så nyttiga som Kelloggs skryter om.

 • Louise Konsumentkoll 21 februari 2013, 11:13

  Linda: Fast så enorm är ju inte sockermängden, trots allt. 17 gram/100 gram. Cornflakes har 8 gram!

 • Gunnar 21 februari 2013, 13:03

  Blev lite ledsen när man tog bort Cherioo Havre från sortimentet på COOP Forum. Det var den variant av Cherioo som hade minst socker 9g. Min läkare har uppmärksammat mig på hur viktigt det är att köpa sockersnåla produkter.
  Det resulterar nu i att jag numera ofta handlar allt på ICA Maxi när jag vill köpa just den, eftersom jag gillar havrevarianten. Varken personal eller kunder förstår varför den försvann. Men kanske signifikativt är att den försvann samtidigt som egna COOP-sortimentet utökades. Men dom innehåller ju massvis med socker.
  Man undra vad sortimentsansvariga pysslar med…

  • Louise Konsumentkoll 22 februari 2013, 9:25

   Gunnar: Så här svarar Coop, som tydligen har tagit in Frebacos havreprodukter i stället:
   Hej Gunnar!
   Det stämmer att Coop inte längre saluför Cherrioos Havre. Orsaken bakom detta beslut är att Coop har lanserat en rad nya produkter som är liknade Cherrioos Havre. Några exempel på detta är Frebacos

   HAVRERINGAR
   HAVRERINGAR ÄPP KAN
   HAVRERINGAR HA/JRDG
   HAVRE2 BANAN KAKAO
   HAVRE2 BLÅBÄR
   HAVRE2 APRIKOS

   Med vänliga hälsningar

   Coop Kundkontakt
   020-71 10 10
   http://www.coop.se

 • Louise Konsumentkoll 21 februari 2013, 16:38

  Gunnar: Tack för synpunkter, skickar dem till Coop. Har du prövat Quaker eller Coops Havrefras? Har för mig att de har 8 procent socker. Kanske kan vara en variant.

 • Jonas 24 februari 2013, 8:01

  Hej,

  Vilken bra blogg! ”Snubblade över den” när jag surfade på kokosvatten.

  Jag kan rekommendera pauluns superflingor med endast 0.5 g (dinkelflingor med kanel). Måste ju vara lägst på matknaden. De är dock, så klart, ganska så dyra. Annars är quakers, Råg Fras, spröda och koda med bara 3.7 g.

  Vill man lyxa till det ibland beställer man Cinnamon Crunch Toast från usa (slutat sälja dessa i sverige) de ligger på över 30g!! -:))

  Vänligen
  Jonas

  • Louise Konsumentkoll 25 februari 2013, 7:18

   Jonas:Skoj att du gillar min blogg! Och jag gillar liksom du havre/rågfras. Urgott och som sagt, väldigt lite socker!

 • Linda 26 februari 2013, 10:53

  För mig blir det en enorm skillnad mellan Special K-flingor och vanliga majsflingor. Sockerskillnaden är kanske inte så stor för dig, men den avgör vad jag kan och inte kan äta. Vilket är synd för jag tycker inte om konistensen på majsflingor och har inte hittat något ätbart bland andra märken och flingor. Så går det när man är kräsen…
  När man har diabetes får man tydligen inte vara kräsen, men alla skulle må mycket bättre om livsmedelsindustrin minskade på den onödigt höga halten av socker och inte bara byter ut mot oätbara sötningsmedel (oätbara för mig pga smaken, jag har ett väldigt känsligt lukt-och smaksinnne).

  • Louise Konsumentkoll 26 februari 2013, 11:40

   Linda: Givetvis kan 17 procent sockerarter vara alldeles för mycket för en diabetiker, förstår dig så väl. Havrefras är som sagt ett hett tips!

 • Antonia 28 februari 2013, 18:56

  Hejsa! Skulle du vilja länka till svts rapportering för de funkade nämligen inte när jag försökte…skulle vara till stor hjälp!

 • Louise Konsumentkoll 28 februari 2013, 19:16

  Antonia: Nu ska det funka, annars är länken:
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenska-frukostflingor-sotare-an-amerikanska
  La till en länk till med en uppföljning som SVTs Rapport gjorde dagen efter.

 • anna 23 maj 2013, 21:44

  Nu har de gjort om Special K-flingorna så de blivit oätliga 🙁 ! De är stenhårda och alldeles för söta tycker både jag o maken! Påminner lite om Bran Flakes fast sämre! Trodde Special K sålde bra i Sverige och har svårt att förstå anledningen till ändringen? Kanske fullkornsvete är billigare än ris? Vi har nu slutat köpa dem och köper andra fabrikat av specialflingorna i stället, Ica, Coop, Eldorado, som fortfarande smakar likadant! Hoppas de inte ändrar dem också …!

 • Pia Palm 30 november 2014, 1:20

  räknas inte stärkelse som socker också? Där vinner ju cornflakes ganska överlägset isf…. hmmm.
  tack för svar

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: