≡ Menu

Köp svensk griskött!

Ja faktiskt. Uppmaningen att köpa svenskt griskött står jag för fullt ut. Det är totalkris i svensk grisnäring. Usla priser för grisarna gör att många grisbönder lägger av. Och det har varit uselt länge, grisföretag har lagts ner på löpande band. Så nu får inte handel och industri alltid tag i svensk råvara om de vill. Vems fel? I botten finns handel, industrier, slakterier men inte minst restauranger, storkök och  kommuner som inte vill betala tillräckligt. Svensk grisproduktion går med brakförlust.

Som lök på laxen har vi  dioxinskandalen i Tyskland. Stora importländer drar öronen åt sig så grisköttet dumpas och stoppas in i korvar och skinkor på den svenska marknaden.

Vi svenskar handlar helst svenskt färskt kött i butikerna. Men korvarna och smörgåsskinkan? Är det svensk, dansk eller tysk gris som har fått sätta livet till? Kan vi välja?

Tog mig en titt i Coop X-tra på Medborgarplatsen i går morse.

Ja, alla charkprodukter, som inte uppenbarligen var gjorda i Italien eller Spanien,var ursprungsmärkta. Utom Lithells korvar. ”Tillverkad i Sverige” stod det på dem. Okej, men varifrån kom grisköttet?

Köttråvaran i Coops X-tra grillkorv kommer från ”Sverige, Finland, Tyskland” kunde jag läsa mig till. Hur stor andel är svensk köttråvara undrar jag.

Coops Bratwurst, Kabanossen och Chorizo har köttråvaran från ”Danmark, Tyskland, Polen”.  Men falukorven, köttbullarna och en hel del annat var gjorda av svensk råvara. Inklusive Scan förstås.

Paul Egger är ett någorlunda nytt och stort varumärke i Coops charkdiskar.Där är råvaran i regel från Tyskland.

Tog mig en titt även på Coop Nära vid Södra station i går kväll. Där hittade jag Coops smörgåsskinka ”Tunna skivor”. Ingen ursprungsmärkning alls. Uselt. Och likaså en Coops grillkorv. Ingen ursprungsmärkning alls. Uselt. Men jag kunde lista ut att det troligen var dansk gris, för korven tillverkades i Danmark. Det såg jag på det ovala märket som anger tillverkningsindustri, där stod det DK. Men det räcker inte.

Jag kommer att fortsätta att köpa svenskt griskött och charkprodukter med svenska råvaror för att stödja den svenska grisnäringen. Där finns tuffa villkor för djuromsorg i jämförelse med alla andra länder. Men den kostar, och då får vi alla betala för den.  Inte mer med det.

Läs annonsen ifrån Svenskt Kött här.

Möjligen kommer det att slinka ner en parmaskinka eller salami Sorpresa i min korg, men i övrigt är det svenskt för min del.  Bland annat av skälen som anges i annonskampanjen här ovan. Fast antibiotika och hormoner får faktiskt inte finnas i kött från i andra länder heller…

Vill vi ha svensk grisproduktion i framtiden också får vi faktiskt köpa svenskt kött. Det kostar mer, men vi kan faktiskt äta mindre kött och fylla på med grönsaker. På 20 år har vi ökat köttkonsumtionen med det dubbla! Och det är inte svenska grisar som står för den ökningen. Tvärt om. Hälften av allt griskött  vi äter i dag kommer från andra länder.

Comments on this entry are closed.

 • Mikael 20 mars 2011, 16:34

  Kanske ar det inte priset pa det svenska griskottet som ar fel?! Kanske ar det priset pa det importerade kottet som ar sagt for lagt? Om vi lade till (verkliga) kostnader for miljopaverkan genom transporterna t.ex. hur skulle priset pa det importerade se ut da? Kanske ar det en viktigare policyfraga att driva an att overtyga konsumenten att kopa svenskt griskott?
  Sa borde vi kanske fundera nar det galler frukt och gronsaker ocksa. Hur mycket av frukten och gronsakerna i butiken ar fran Sverige? Och om det inte ar fran Sverige – borde vi anda kopa det?
  Kop Svenskproducerat borde vi val saga istallet for att endast haka upp oss pa varifran svinen kommer?!

 • Louise Konsumentkoll 21 mars 2011, 9:08

  Mikael: Håller med dig- och inte! Jag är för frihandel, samtidigt som miljöstörande verksamhet ska beskattas. Transporterna är en del av matens miljöpåverkan och mycket mer varor bör gå per tåg och båt än lastbil. Här har vi ett systemfel. Men jag är i grunden frihandelsvän och att endast köpa svenskproducerat tycker inte jag håller fullt ut av många olika skäl. Däremot ska det vi köper varor producerade på ett bra sätt var de än kommer i från. Danska och tyska grisar har det inte bra i jämförelse med svenska. Därför min uppmaning. En annan uppmaning är att äta i säsong. Nu i vinter t ex funkar rotfrukter väl, och då väljer jag svenska morötter och potatis förstås. Jordgubbarna som börjar dyka upp i butikerna ratar jag och Cypernpotatisen kan jag vänta med tills vi får våra egna färska.

 • Minna 23 mars 2011, 10:35

  Framförallt tror jag på att minska köttkonsumtionen. Tänk om vi kunde få tillbaka synsättet vi hade förr att kött var till fest och ingen vardagsmat? Jag och min familj har kapat rejält i det slentrianmässiga kött ätandet och det känns jättebra. När vi köper kött numera är det det dyrare ekologiska och lite lyxigare hängmörade köttet som hamnar i varukorgen och vilken skillnad i kvalitet! Jag har svårt att förstå varför man som kund vidhåller att äta billigt danskt kött 7 dagar i veckan utan att tänka på varför man gör det. Jag tycker köttkampanjen är bra. Nog för att konventionella svenska grisar inte har det så jättekul, så har de i alla fall bättre än de danska. Bryr man sig om djuren är det bara att välja ekologiskt och tycker man det är för dyrt så kan man istället äta mer rotfrukter och annat billigt och lägga några extra kronor på glada grisar.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: