≡ Menu

Små förpackningar dyra

Det kommer säkert inte som en överraskning för någon. Att små förpackningar av  livsmedel är dyrare än stora. Det gäller inte bara livsmedel förstås, utan även skruvar, shampo, ja allt egentligen. Inget konstigt med det. Kostnader för produktion, särhållning, förpackning, transporter och plats på hyllan ska slås ut på mindre kvantitet produkt.  Och priset baseras även på inköpspris, marknad och konkurrenssituation.

KfSill_Stor

Genomsnittspris

Men hur mycket dyrare per kilo är de små förpackningarna undrade vi efter åratal av klagomål och synpunkter från våra medlemmar och förtroendevalda. Speciellt klagade de med små hushåll som retade sig på att det var så mycket dyrare att köpa små förpackningar, för stora ville de inte ha. Kanske hann de inte äta upp dem förrän de blev dåliga.

Så vi kollade läget i höstas och begav oss till två ungefär lika stora livsmedelsbutiker i samma område, en Coop och en ICA. Och ja, det fanns fog för klagomålen. Sju varor av 27 på  ICA och åtta på Coop var  över 40 procent dyrare per kilo, några till och med nästan dubbelt så som de större motsvarande förpackningarna.

Här hittar du hela listan, med kommentarer.

Comments on this entry are closed.

  • Marianne Andersson 29 februari 2016, 8:44

    Paprika i lösvikt kostar mellan 69 – 89 kr kilot beroende på årstid. Paprikamix där det ligger två paprikor tex en gul och en röd i en förpackning kostar 110 – 130 kr kilot.

  • Louise Konsumentkoll 29 februari 2016, 9:42

    Marianne: Javisst är det konstigt. Jag har också lagt märke till det. Ska fråga Coop om anledningen vid tillfälle.