≡ Menu

Större text, tack!

För ett år sedan granskade vi tillsammans med Sveriges Konsumenter hur det gick att läsa texten på livsmedelsförpackningar. Det var usel läsbarhet på många förpackningar, även för oss med helt normal syn. Liten text, dålig kontrast, blänkande material, mängder av språk som man fick leta sig igenom.Rapporten skickades vi till branschorganisationer och företagen med uppmaning att skärpa sig.

Hur har det gått? Har det blivit någon förbättring? Jo, faktiskt. Vår uppföljning visar att många av företagen tog våra anmärkning seriöst och ändrade, eller är i färd med att ändra till tydligare text och kontrast.

Bra, men inte gott nog.

Ett exempel är Sempers barnmat. Efter vårt påpekande i fjol tycks Semper ha ändrat till något större text och skarpare bokstäver. Fast bakgrunden på vissa etiketter är rörig, konstrast mellan text och bakgrund är kass och därför har läsbarheten knappt blivit bättre. Obegripligt!

Comments on this entry are closed.

 • Malin Westling 11 september 2012, 12:57

  Tack för värdefulla synpunkter Louise! Att föräldrar lätt kan läsa vad vår mat innehåller tycker vi är viktigt. Därför är tydligheten något vi ständigt jobbar med. Som ni skriver i rapporten så har vi tagit till oss av era synpunkter och jobbat om etiketten på Katrinplommonpurén så att texten nu är större. Säkert kan vi göra ytterligare förbättringar. Det vi nu gör är att successivt gå igenom alla förpackningar och etiketter för att se över bl. a. läsbarhet och anpassa dem inför kommande EU-lagstiftning.

  Vänligen,
  Malin Westling, Informationschef på Semper

  • Louise Konsumentkoll 11 september 2012, 13:04

   Semper: Bra! Tack för ditt svar.

 • Affi 12 september 2012, 13:17

  Tänk om de som gör etiketter kunde använda synskadade som referenser för att testa, innan de gör slag i saken och går ut med nya etiketter!