≡ Menu

Inlagd gurka – trendigt! Här är bästa receptet.

Glad jag inte behöver försörja mig som grönsaksodlare ett år som detta.

Västeråsgurkan ger ynklig skörd och tomaterna mognar inte.

Gröna tomater är inte gott hur man än bär sig åt med dem. Hoppas några fler rodnar i matsalsfönstret. Och gurkan går på tomgång. Synd. Älskar doften av ättika, enbär, lagerblad, dillfrön och chili när jag kokar lagen.

Enbär och chili? Jajemen. Köpte mängder av färdig kryddblandning till inläggningsgurka jag hitade i Tyskland för något år sedan. Där tar man i med kryddorna, mesar sig inte som i Sverige.

Har förstått att jag har blivit trendig. Efter surdegsbakandet och korvstoppandet kommer inläggningar stort. Inte mig emot. Skulle aldrig få för mig att stoppa en korv eller baka ett surdegsbröd men inläggningar, det är enkelt.  Skrubba gurkor eller rödbetor – de enda som avkastar något i landet i år förutom zuccinin förstås – skiva, koka en lag och häll över.

Gitter man inte finns det mängder av god inlagd gurka på burk i butikerna. Och västeråsgurkor kunde man köpa för 10 kronor kilot härom veckan på Coop i Häggvik, så inte är det för pengarna Ulf drar upp gurkplantor själv.

En liten gurkburk i stället för en blomma när man går bort är  uppskattat. Fast i år får nog vännerna nöja sig med en burk röd vinbärssylt. Godare än lingon till köttbullar och vilt. De få gurkburkar som blir i år får delas mellan Pappa, som har livslång prenumeration, och den egna familjen.

Här är mitt bästa gurkrecept, som jag hittade på nätet för några år sedan. Tror att de blir extra krispiga för att de får ligga i lagen i omgångar.

RECEPT Läs igenom hela innan du börjar.

Borsta och skiva 2 kg västeråsgurka.

Koka upp 9 dl 12 % ättika eller 4,5 dl 24 procentig ättika och lika mycket vatten.

Blanda i en gryta 1 kg socker, 1/2 dl salt, 1 msk gult och 1 msk brunt senapsfrö, två lagerblad och några dillkronor. Min tyska gurkblandning innehåller senapsfrön, dillfrön, koriander, enbär, ingefära, några små torkade chilifrukter,  lagerblad och nejlkor  i nu nämnd ordning.

Koka upp lagen och se till att sockret och saltet är ordentligt upplöst.

Häll den varma lagen över gurkskivorna. Låt svalna. Häll allt i ett durkslag och sila ifrån lagen, koka upp den igen – häll över gurkorna, låt svalna.

Sila ifrån lagen och koka upp den igen. Lägg gurkan i väl rengjorda glasburkar (  låt gärna glasburkarna värmas i ugnen i 15 minuter på 150 grader så försvinner eventuella bakterier) Häll över den varma lagen och låt dillkronorna och kryddorna följa med, toppa med några små pepparrotsbitar och förslut med tättsittande lock.

Håller sig i minst ett år, säkert längre, men då är gurkorna uppätna. Gott!

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 10 september 2012, 10:00

  Du som gillar allt möjligt exotiskt att äta, gillar du inte syltade gröna tomater?

  • Louise Konsumentkoll 10 september 2012, 15:24

   Affi: Tack för frågan, men nej.Har provat att göra en gång men det var inte lyckat.

 • Karin 04 oktober 2012, 10:34

  Hej – har några frågor om receptet. Som du skriver får jag 18 dl vätska – ättikslösning – om jag använder 12%-ig ättika, men bara 9 dl om jag använder 24%-ig. Stämmer det verkligen? Vilken mängd det sen är, ska jag blanda den med övriga ingredienser och koka upp?

 • Louise Konsumentkoll 04 oktober 2012, 13:49

  Karin: Hej, du får 9 dl hur du än gör, antingen tar du 9 dl 12 % ättika direkt, eller också hälften 24 % ättika och häften vatten ( 4,5 dl + 4,5 dl = 9 dl). Båda koncentrationerna går ju att köpa i butik, liten flaska för 24 %, större flaska för 12 %, åtminstone är det utbudet i min butik.
  Så det är dessa 9 dl du ska blanda med allt annat, socker, salt, kryddor osv och koka upp och hälla över gurkan tre gånger.
  Det blir gott!!!

 • Karin 04 oktober 2012, 14:40

  Ahaaa! Jag hade missuppfattat det där med ’och lika mycket vatten’ – det hörde bara till den sista mängden. Såklart. Tack för klargörandet.
  Ska försöka fixa gurkor i helgen, och krondill.

  • Louise Konsumentkoll 04 oktober 2012, 15:07

   Karin: Krondill kan bli knepigt. Finns i mängder precis vid kräftpremiären, men sen försvinner den ibland från butikerna. Har jagat förr om åren. I värsta fall tar man dillfrön i stället, men blir inte lika snyggt i burken som om det ligger lite tjusiga dillkronor där. Fast smaken är det nog inte mycket skillnad på. man kan ju alltid mortla dillfröna så de blir godare. Själv brukar jag frysa in när det finns gott om den, så jag har och slipper fara runt och leta.

 • Karin 04 oktober 2012, 18:07

  Bra tips att frysa in. Förra året gick jag bet, till sent fiskade kräftor. Ska spana på Bondens marknad på lördag, annars blir det dillfrön.

 • Elin 16 december 2013, 19:10

  Mums! 🙂 är förresten inlagd gurka nytttigt? – har för mig att jag har hört att syrade ”saker” är nyttigt för tarmbalansen eller nåt sånt?

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: