Vi dricker mycket mindre läsk och godiskonsumtionen ökar inte

av Louise Konsumentkoll den 23 mars 2016

LäskDet är märkligt hur grund efterforskningen av korrekta fakta är. Nu senast Aftonbladet Plus stort uppslagna artikelserie ”Sockerbiten” där vi som så många gånger tidigare återigen kan läsa att vi dricker 92 liter läsk och äter 17 kilo godis. Vi gör inte det. Jag hade anledning att grotta ner mig i försäljningsstatistiken när jag skrev rapporten  ”Barns vikt och måltider” inför vårt seminarium  i mars ”Ät och må bra- hur svårt kan det va’? 

Läskkonsumtionen har minskat rejält, liksom i många andra länder i västvärlden. De 92 liter som Aftonbladet och andra refererar till står att finna i Jordbruksverkets statistik och inkluderar bland annat smaksatt mineralvatten. Det står klart och tydligt i en fotnot.

Här kommer korrekta siffror, så långt möjligt. Försäljnings- och konsumtionsstatistik är ingen exakt vetenskap.

  • Läskkonsumtionen har minskat från 83 liter per person och år 2003 till 72 liter per person 2014 enligt Sveriges Bryggeriers statistik,.
  • Samtidigt har andelen sockerfri läsk ökat från 12 till 24 procent.
  • Konsumtionen av den sockersötade läsken har alltså sjunkit med en dryg femtedel, från 72 liter till 57 liter under samma period.

Så kommer vi till godiset.

  • Vi äter inte 17 kilo godis per person. Det är en uppgift från 2012 och 2013 i Jordbruksverkets statistik.
  • Den aktuella preliminära siffran för 2014 från Jordbruksverket är 14,9 kg choklad och konfektyr per person och år, inklusive tuggummi och halstabletter.
  • Siffran 17 kg har aldrig varit korrekt. Försäljningssiffror, som rapporteras in till Delfi, SCB/Jordbruksverket och EU från den svenska branschorganisationen Chokofa, har dubbelräknats vilket Chokofa har påpekat för Jordbruksverket och som nu har rättats till.
  • Cokofa anger den svenska konsumtionen till runt 14 kg choklad och godis per person och år. Där har konsumtionen legat de senaste 10 åren. Mycket det också, inte minst om man betänker att det är ett genomsnitt. Inklusive åldringar och spädbarn. Många äter mycket mer.
  • Det verkar också som om Tyskland har gått om oss i choklad och godiskonsumtion och vi ligger ungefär på samma antal kilo som våra grannländer Danmark och Norge  enligt branschorganisationens statistik.

Det är inte tu tal om att många av oss dricker för mycket läsk och äter för mycket godis för att det ska vara bra för vår hälsa. Men rätt ska vara rätt och det är viktigt med korrekta siffror och utvecklingstendenser för att vi ska kunna diskutera åtgärder, framgångar och bakslag i det svenska kosthållet.

Glad Påsk!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: