≡ Menu

1000 spänn till restaurangbesök!- Hjälp oss att få förpackningstexter som går att läsa!

Hjälp till att få få bort oläsbara texter på livsmedelsförpackningar från butikshyllorna! Du kan vara med om utlottning av fem restaurangcheckar om vardera 1000 kronor. Läs mer här!

Videoklippet är från SVTs morgonsoffa i går där jag uppmanar handel och industri att skärpa sig. Även Livsmedelsverket får sig en släng av sleven!

Comments on this entry are closed.

 • Carin Tjellqvist 18 maj 2011, 11:47

  Hoppas mer info om just matöverkänslighet kan komma ut. Celiaki , mjölkproteinallergi , sojaallergi och laktos. Laktos och mjölkallergi förväxlas väldigt ofta. Hoppas också att det blir lättare att läsa innehållsförteckningarna på förpackningarna och inte en massa E-nummer som vi inte vet vad det är

  • Louise Konsumentkoll 18 maj 2011, 12:18

   Birgitta och Carin: Jag har stora förhoppningar om att det kommer att bli bättre i framöver. Det måste det helt enkelt bli. Och varken vi eller organisationen Sveriges Konsumenter kommer att förtröttas.!

 • Birgitta Holmudd 18 maj 2011, 12:13

  Jag hoppas verkligen att mataffärerna skärper sej angående svåra eller oläsliga innehållsdeklarationer. Det har hänt mer än en gång som jag köpt något jag inte tål tex. sojaprotein som jag får svårt att andas av. Och att motionera den dagen eller nästa är stört omöjligt. När jag ska ha match (spelar fotboll) så måste jag satsa på ”säkra” kort för att inte förstöra eller helt rasera mitt spelande.

  • Bengt Larson 18 maj 2011, 16:18

   Jag håller fullständigt med om att det helt omöjligt att läsa vissa innehållsförteckningar även om jag har med mina bästa läsglasögon.
   Jag är 68 år och glutenintolerant så det är viktigt för mig att kunna läsa texten.

 • Helen Sandell Johansson 18 maj 2011, 12:44

  Det är bra att fler blir medvetna om vilket problem svårlästa och svårtolkade
  innehållsförteckningar på livsmedelsförpackningar kan ställa till med. Har själv
  Celiaki. Tycker att restauranger och livsmedelskedjor borde få mer information om matöverkänslighet..

 • Göran Carlsson 18 maj 2011, 14:06

  Jag menar att texten ska ha bra kontrast så att den blir lättläst.
  Ex. svart text på vit botten.

 • Kerstin Lutz 19 maj 2011, 12:38

  Låt mig slippa ta av glasögonen för att försöka läsa den mycket lilla och finstilta texten på förpackningarna! Är själv glutenintollerant och har en son som ej tål mjölk. Jag tror att de som är ansvariga för innehållsdeklarationerna bör bli mer medvetna om vilka förödande konsekvenser ett felval har för oss mathandikappade.

 • Tove Karlsson 19 maj 2011, 17:52

  Större tecken och inte svart på rött, hopplöst att läsa.
  Svart text på vit botten, tack.
  och inga lappar över texten vad som är väldig vanlig. och inga inhållsdeklartioner på främmande språk. Gärna ett blad vid sidan om med text på vanligt förekommande språk.

 • T 19 maj 2011, 19:44

  vilket i-landsproblem…

  • Louise Konsumentkoll 19 maj 2011, 20:37

   I-landsproblem. javisst…Om man inte har mat för dagen bryr man nog sig inte om vad man äter när den väl serveras. Men nu har vi vi gott om mat i Sverige, och då är väl det minsta man kan begära är man kan läsa sig till vad man äter. Är man allergisk, så kan man knappast kalla det för ett i-landsproblem. Både i i- och u-land kan man bli riktig sjuk eller dö av allergisk chock. Eller hur?

 • margaretha ekblom 25 maj 2011, 19:25

  Abbas fiskkonserver har bra text innehållsmässigt.Men pyttestilen kräver extra för storingsglas och vettig belysning.Oläsbara förpackningar blir kvar på butikens hylla!

  • Louise Konsumentkoll 25 maj 2011, 21:43

   Magaretha: Tack för tipset. Ska kolla Abba, har för mig att jag också reagerat på liten text. Du är med och tävlar om restaurangcheckarna!