≡ Menu

Är saltlarmen överdrivna?

saltbildSaltlarmen är överdrivna anser professor emeritus Anders Alvestrand, njurspecialist, i SvD. Han anser att de enda som behöver vara försiktiga med salt är små barn, de med högt blodtryck, personer med njurproblem och överviktiga. Det blir väldigt många människor.

Nästan halva den vuxna befolkningen är överviktig. Minst tjugofem procent har högt blodtryck, bland dem finns säkert många överviktiga men inte alla. Små barn finns det gott om, det föds väl ungefär 110 000 barn varje år det blir en halv miljon barn som är under fem år. Hur många som är njursjuka vet jag inte.

Summa summarum bör över halva befolkningen vara försiktig med salt enligt Anders Alvestrand. Är det då inte bra om salthalten sänks i våra vanligaste livsmedel? Så slipper folk gå och vända och vrida på förpackningarna och leta mat med lägre salthalt. Den som vill ha mycket salt i maten kan ju ta fram saltkaret och salta själv.

Begriper mig inte riktigt på hur Anders Alvestrand resonerar.

Att vi bör äta mindre salt är inget matlarm. Det är en viktig folkhälsofråga.

Expressen ledare tycker också att man ska ”ta (salt)larmet med en skopa salt”.  Tycker ledarskribenten ska läsa den här rapporten. ”Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and metaanalysis of randomised trials 2013”  , som bland annat har analyserat de studier som Expressen refererar till.  http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1325 .

Här är för övrigt en EU-rapport om hur olika länder arbetar med att få ner saltmängden i maten  för den som är intresserad.

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0009/186462/Mapping-salt-reduction-initiatives-in-the-WHO-European-Region.pdf

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 21 juli 2013, 6:35

  Det är väl som det mesta att om vi lagar vår mat själva utan halvfabrikat så kan vi styra saltintaget till en lagomnivå, som med det mesta annat. Vill vi inte ha en massa socker i maten (som heller inte är bra) gör vi likadant…. Det mesta handlar om som du skriver en folkhälsofråga, och där är nog den stora uppgiften att informera om hur vi gör vår egen mat från grunden fast vi inte tycker vi hinner…..

 • Louise Konsumentkoll 21 juli 2013, 9:07

  Affi:Det behöver inte vara något fel på halvfabrikat tycker jag. Och folk kommer att köpa dem oavsett vad vi tycker. Man ska väl inte behöva undvika halvfabrikat för att receptmakarna proppar dem fulla med salt? Vet i tusan om jag har lust att röka min egen smörgåsskinka till exempel. Där kan salthalten i olika fabrikat med samma sort skinka skilja mellan 2 gram och 3,7 gram per 100 gram. Så det går att minska saltmängden radikalt i många produkter om man gör det successivt så att vi vänjer oss. Bröd kan också vara en saltbomb just på grund att vi äter mycket bröd. Vi har ovanligt salt bröd i Sverige vad jag förstår.

 • JW 22 juli 2013, 11:09

  Hej, matvaror som säljs i nästan hela Europa, typ Lidl, innehåller dem mindre salt? Så att man har anpassat sig till länder som har andra krav? Har inte kollat själv. Då kan man ju välja, men tråkigt när man borde gynna svensk mat. Såg klippet från Almedalen. Apropå utländsk/svensk mat, förra veckan kunde man köpa fryst dansk kycklingfilé (på Maxi) för 33 kr/kilot. Nytt rekord?!

  • Louise Konsumentkoll 22 juli 2013, 11:25

   Johan: Mitt i prick! Har planerat att gå till Lidl i morgon och kolla. Multinationella företag som t ex Kelloggs har ett omfattande saltredueringsprogram eftersom man känner trycket regeringar i andra länder. Hittade t ex Uncle Bens sötsura sås som man ska tillsätta grytor. 0,43 gram salt per 100 gram i den mot 1,5 gram salt i Coops sötsura sås. Det tror jag absolut beror på den intensiva diskussion om natrium som förs i andra länder där Uncle Ben marknadsförs.