≡ Menu

Bland kaffebuskar och mopeder

Har varit i fjärran länder.

Att kaffebuskar blommar med otroligt vackra blommor doftande av jasmin visste jag inte. Helt betagande. Tyvärr blommar de alltför tidigt i år på grund av fuktig väderlek under torrperioden vilket kommer att minska skörden för kaffebönderna i Central Highlands,Vietnam, som vi hälsade på. Där kämpar Rainforest Alliance för att få bönderna att minska konstgödselgivorna samt plantera träd som akacia, mango, bananer och pepparplantor för att få skugga för kaffebuskarna, minska ensidigheten i odlingen, tillföra blad och löv som organiskt material och till kompost, och förstås också få frukten på köpet. Ett imponerande men inte alldeles enkelt arbete.

Här är världens fulast julgran som jag hittade på ett hotell. Gjord av målade urdruckna coca-colaflaskor. Absolut återvinningsbar och absolut   urful.

Just hemkommen gläds jag återigen för gott och rent vatten direkt ur kranen. Återvinningssystem för de mängder av vattenflaskor som konsumeras varje dag verkar vara på plats på många ställen, men kan inte låta bli att fundera över de miljarder små plasthylsor som omsluter korkarna och som ligger som drivor på beacher och i diken. Kan man inte hitta på ett bättre system?

 

Hälsade på Kooperation Utan Gränsers kontor i Ho Chi Minh City där Cuong och Ly tillsammans med många andra driver projekt för att hjälpa de fattigaste bönderna på landsbygden att få upp skördarna, minska kostnaderna samt själva ta hand vidareförädlingen och försäljningen. Vilken entusiasm, engagemang och professionalitet vi möttes av. Är stolt över att föreningen och massor av medlemmar och förtroendevalda bidrar med pengar till arbetet.

Vet inte hur mycket växhusgaser en moped släpper ut men antar att det är väsentligt mindre än en bil. Cambodianer och Vietnameser  kan i princip frakta hur mycket som helst med en moped för att inte tala om en hel familj med farmor och mormor inräknade på bönpallen.

 

 

 

 

Att i sakta mak traska runt templen med Angkor Vat i spetsen är alldeles oförglömligt.

Låter som om jag mest har  arbetat. Inte alls. Det har funnits god tid till att sola, bada och slöa.

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 18 januari 2013, 17:27

    Oj, nu var det mycket att berätta! Nu får jag ta det i småbitar…..Återkommer!

  • Affi 19 januari 2013, 9:13

    Verkar ha varit en givande tur ute i världen! Det där med mopeders utsläpp kontra bilar får du nog kolla det är nog väldigt avhängigt ålder och motorutförande och bränslesort tror jag. Jag vet att min första moped lämnade mycket mer avgaser än min första nya bil, beroende på att när mopeden var ny hade man inte förstått vad avgaserna ställer till, det hade däremot börjat bli viktigt när jag köpte min första bil…..Välkommen tillbaks till hemlandet!

  • Gunnela 19 januari 2013, 11:28

    Kul att få en rapport om att pengarna till Kooperation utan gränser gör nytta, men också att Rainforest Alliance (RA) verkar för mer hållbar kaffeodling. Kan vara nyttigt att höra för de som anser att Rain Forest Alliance bara är nys. Små steg på vägen är också bra. Jag ska köpa Löfbergs kaffe som satsar bl a på RA.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: