Bland kaffebuskar och mopeder

av Louise Konsumentkoll den 18 januari 2013

Har varit i fjärran länder.

Att kaffebuskar blommar med otroligt vackra blommor doftande av jasmin visste jag inte. Helt betagande. Tyvärr blommar de alltför tidigt i år på grund av fuktig väderlek under torrperioden vilket kommer att minska skörden för kaffebönderna i Central Highlands,Vietnam, som vi hälsade på. Där kämpar Rainforest Alliance för att få bönderna att minska konstgödselgivorna samt plantera träd som akacia, mango, bananer och pepparplantor för att få skugga för kaffebuskarna, minska ensidigheten i odlingen, tillföra blad och löv som organiskt material och till kompost, och förstås också få frukten på köpet. Ett imponerande men inte alldeles enkelt arbete.

Här är världens fulast julgran som jag hittade på ett hotell. Gjord av målade urdruckna coca-colaflaskor. Absolut återvinningsbar och absolut   urful.

Just hemkommen gläds jag återigen för gott och rent vatten direkt ur kranen. Återvinningssystem för de mängder av vattenflaskor som konsumeras varje dag verkar vara på plats på många ställen, men kan inte låta bli att fundera över de miljarder små plasthylsor som omsluter korkarna och som ligger som drivor på beacher och i diken. Kan man inte hitta på ett bättre system?

 

Hälsade på Kooperation Utan Gränsers kontor i Ho Chi Minh City där Cuong och Ly tillsammans med många andra driver projekt för att hjälpa de fattigaste bönderna på landsbygden att få upp skördarna, minska kostnaderna samt själva ta hand vidareförädlingen och försäljningen. Vilken entusiasm, engagemang och professionalitet vi möttes av. Är stolt över att föreningen och massor av medlemmar och förtroendevalda bidrar med pengar till arbetet.

Vet inte hur mycket växhusgaser en moped släpper ut men antar att det är väsentligt mindre än en bil. Cambodianer och Vietnameser  kan i princip frakta hur mycket som helst med en moped för att inte tala om en hel familj med farmor och mormor inräknade på bönpallen.

 

 

 

 

Att i sakta mak traska runt templen med Angkor Vat i spetsen är alldeles oförglömligt.

Låter som om jag mest har  arbetat. Inte alls. Det har funnits god tid till att sola, bada och slöa.

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: