≡ Menu

Bland getglass och gransnaps – Matverk 2014

matverk2014-juryHimmel vad mycket intressant man får vara med om. Före jul tackade jag ja till att sitta i juryn för tävlingen ”Matverk”. Livsmedelsföretagare, oftast småskaliga, har lämnat in 140 bidrag till tjugo olika regional tävlingar om Sveriges bästa mathantverk och vinnare i varje landskap har korats.

I går samlades alla regionala pristagare till final och workshop i Nyköping för erfarenhetsutbyte, tips och diskussioner om problem och möjligheter för små tillverkare att komma ut på marknaden. Otroligt många kloka, kreativa och framsynta synpunkter kom fram under dagarna under ledning av initiativtagarna till Matverk, Mathias Dahlgren och Hans Naess.

20140128_210554Gårdagen avslutades med prisutdelning och fantastisk middag med smakprover från tävlingsbidragen och gös tillagad av tredjeårsstudenter på restaurangskolan i Nyköping. Bra jobbat!

Vann gjorde för övrigt en av mina favoriter, en urgod glass från Gettergoda mejeri gjord på getmjölk från gården Näsbön. Glassen tror jag kommer att fira segertåg i Sverige och även korsa landets gränser, om man bara kan få fram mer getmjölk. Det finns faktisk inte fler än 2000 – 3000 getter i landet!

 Pratade med en annan vinnare, Jonas Larsson, Tevsjö Destilleri, som i samarbete med Eva Magnusson, företaget Skogens Gröna Sköna, har tagit fram ”Gran Zirup Snaps”. En god snaps gjord på granskott. Jonas började destillera sprit på egen och grannarnas spannmål för bara för 10 månader sedan och har redan sålt 10 000 flaskor sprit. Häftigt! Granskottsnapsen i den snygga flaskan blir väl något för ambassader och andra att bjuda på när utländska gäster är på besök. Själv ska jag köpa in en flaska till vårt påskkalas. Jättegod och kul att bjuda på!

Sponsor av hela tävlingen är bland andra Menigo (heja dem!)och Matlandet Sverige, regeringens stora satsning. Själv ingår jag sedan några dagar i Matlandets expertråd. 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 31 januari 2014, 7:47

  Det verkar som du har det trevligt på jobbet!

  • Louise 31 januari 2014, 8:15

   Affi: Det kan du skriva upp! Sitter på tåget från Falun där jag inbjudits av Falu kommun att berätta hur man kan minska matsvinnet. Besökte två Coop butiker i Bjursås och Gryksbo och mötte medlemmarna där. Butikscheferna är jätteengagerade i frågan!

 • Åsa 31 januari 2014, 15:29

  Gettergott det får vi titta efter!

  Jag gillade nyheten i veckan om att all textil kunde lämnas för återbruk. Mer sådana ställen ! Lite långt till Täby som sänder det till Holland. Oj vad mycket det kunde bli av sånt.