≡ Menu

För mycket salt!

Vi äter dubbelt så mycket salt som Livsmedelsverket rekommenderar, och nu kommer Världshälsoorganisationen ( WHO) och säger att vi ska äta ännu mindre salt. Inte minst barn.

Frustrerande att inget händer inom industrin säger Livsmedelsverket.  Ty det är nämligen livsmedelsindustrin som har det största skälet att banta saltmängden. 75 procent av saltet vi äter kommer från livsmedel vi handlar, dvs har industrin petat i. Men vi själva kan förstås också göra en hel del för att dra ner på saltet när vi lagar mat.

I Sverige är vi jättevana vid att maten är salt. Sedan urminnes tider. Det var de säkert i Finland också, men där satte staten press på industrin och salthalten i maten sjönk väsentligt till fromma för vissa människor som slapp stroke och antat otyg.

I Sverige försöker man på frivillig väg att få industrin att agera, men det verkar ta tid. Kanske dags att ta fram hårdhandskarna här också?

Hur kommer det sig förresten att sockret har blivit den stora faran som det skrivs spaltkilometer om och i vissa kretsar nästan ses som ett gift, medan saltets ohälsosamma effekter knappast uppmärksammas alls? Något att fundera över.

WHO vill att vi ska äta mer kalium(sänker blodtrycket) och mindre natrium ( höjer blodtrycket). Kalium/natriumkvoten är tydligen viktig. Här hittar du kalium.

1 gram natrium = 2.5 gram salt.

 

Comments on this entry are closed.

  • Tobias 04 februari 2013, 20:28

    Salt ger dig möjligtvis stroke, men socker gör dig ju – gud förbjude – tjock!