≡ Menu

TV tittande ger färre spermier? Välkommen 20 februari på tematräff om hormonstörande ämnen

Män som tittar på TV över 20 timmar i veckan har betydligt färre spermier än de som knappt tittar på TV alls. Det visar en undersökning från Harvard som publiceras i media i dag. Intressant. Är TV tittande hormonstörande i sig? Eller har man ett redan stört hormonstystem när man tittar mycket på TV? Eller är det så att de som inte tittar på TV sportar i stället och att det är orsaken till fler spermier? Inte vet jag.

20 februari kl 18 – 20 på ABF huset, Sveavägen 41, Stockholm kan du diskutera frågan med kunniga personer. Åke Bergman. professor i miljökemi kommer direkt från Nairobi där han med flera släppt en FNrapport om det senaste kunskapsläget kring hormonstörande ämnen. Olle Söder, professor i endokrinologi vid Astrid Lindgrens sjukhus vet myckte om fertilitetsstörningar kopplade till kemiska substanser och Ing-Marie Olsson, Kemi, berättar om hur myndigheten agerar i Sverige och internationellt.

Välkommen!

Förresten, vi i Sverige tittar på TV nästan tre timmar i genomsnitt om dagen,  162 minuter. Nästan lika mycket som männen med taskig spermiekvalitet i Harvardundersökningen. Danskarna tittar mest, 198 minuter, alltså mer än tre timmar i genomsnitt per dag. Där har man ju också studier som visar, om jag inte minns fel,  att antal spermier har minskat hos danska män de senaste åren. Kan det ha ett samband? Det kanske inte alls beror på hormonstörande kemikaliker som är hypotesen, utan att danska män glor på TV alldeles för mycket och inte rör på sig? Absolut en fråga till de medverkande  20 februari.

Comments on this entry are closed.

  • Therese 09 februari 2013, 8:47

    ”Förresten, vi i Sverige tittar på TV nästan tre timmar i genomsnitt i veckan, 162 minuter. Nästan lika mycket som männen med taskig spermiekvalitet i Harvardundersökningen.”

    Nu blev det fel va? Ska det inte vara om dagen?

  • Louise Konsumentkoll 09 februari 2013, 11:04

    Absolut fel! Rättar. Tack!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: