≡ Menu

Ge linfrö till korna i stället för soja

Läser i ATL att korna mår bättre och släpper ut mindre metangas, en superpotent växthusgas,  om de utfordras med linfrö i stället för soja och palmolja. Skoj! Räknar man dessutom bort de mycket negativa klimateffekterna av sojan och palmoljan så borde det bli en riktig win-win situation. För korna, miljön och sveriges bönder, ty linfröt kan odlas här.

Frågan är bara hur mycket dyrare kornas foder blir. Tål vi en höjning av mjölkpriset? Och priset på osten och yoghurten? Eller kommer billigare mejerivaror att strömma in i landet och konkurrera ut den svenska mjölken och mjölkbönderna i dess följe? Vore synd tycker jag.

Ska bli spännande att följa forskningen.

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela Ståhle 07 mars 2012, 13:39

  Det finns de som slänger ur sig att fodret till svenska djur till 80% är importerat. Men det gäller inte ens andelen av kraftfodret till kor. Importandelen ligger omkring 10 – 20 % till fjäderfä, nötkött och gris och kring 24% av kraftfodret till mjölkkor. Värdet av nötkreatur och får är att de förädlar gräs som vi människor inte äter. Och man kan påverka proteinhalten i vallfodret. Nu har LRF kommit ut med en skrift om hur man kan öka proteinodlingen i Sverige. Det är jättebra. Allt som gör oss mindre beroende av sojaimport är bra f f a för klimatet. I Sverige kan vi odla mer ärter, raps och åkerbönor. Så får vi inte glömma restprodukten från etanoltillverkning drav. Linfrö påverkar kanske f f a fettsyresammansättningen på mjölk

 • Affi 08 mars 2012, 15:44

  Du är bra på att vända på saker och se det ur olika vinklar, då blir också analysen bra. Linfrö har diskuterats i bondevärlden ett tag och man tror att det kan bli mer lättodlat när klimatet varmnar så sakteliga. Det finns även de som tror att inhemsk sojaodling kan bli möjlig.De funderar också som Gunnela skriver på hur linfröet påverkar mjölken liksom de andra inhemska proteinkällorna.
  Nu hoppas jag inte att klimatet förändras utan ser hellre att vi jobbar vidare med de grödor vi har och försöker få dem mer vänliga mot klimatet.

 • marie werup 10 mars 2012, 19:53

  Hola Luisita,
  Du har en kanonfin blogg, matnyttig till skillnad från min introspektiva tonårsblogg. Jag är stolt över att vara din tvillingsyster! Keep Swingin’
  Ti hermana Marie