≡ Menu

Gör som Dogge Doggelito- be om en doggy bag!

Orkar du inte äta upp maten på restaurangen?

Vi frågade svenska folket om de brukar be om en doggy bag och ta med sig maten hem. Nej svarade en majoritet. Det är pinsamt tyckte många.

Men ska du gå direkt hem och kan sätta in maten i kylen så är det väl inte dumt att be om en doggy bag. Då sparar du både pengar och miljö! Så gör som Dogge – be om en doggy bag! De flesta restauranger vi har talat med är med på noterna. Läs DN artikel här!

Läs hela undersökning här

Comments on this entry are closed.

 • Joakim 07 juni 2011, 18:16

  Hej!

  Jag brukar själv ta Doggy Bag jag brukar dock vid dessa tillfällen skynad mig hem.

  För det finns ett bekymmer med detta och det är att maten, den varma såväl som den kalla, riskerar att bli ljummen en allt för lång tid innan man kommer hem. Detta kan innebära vissa risker eftersom bakterier trivs som bäst när det är just ljummet.

  Och vems blir felet om svenska konsumenter blir matförgiftade på grund av Doggy Bag?

  Så kanske har den ideella konsumentföreningen äkta vara Sverige rätt när de idag på sin hemsida istället rekommenderar att man ska ta om.

  / Joakim

 • Minna 08 juni 2011, 12:42

  Jag tycker att tanken är god. Visst finns det en risk att bakterier växer till innan man hinner hem och stoppar påsen i kylen, men halva året har vi ju köldgrader utomhus här i Sverige och då minskar ju den risken. Sedan handlar det ju om så små mängder mat att den optimala tillväxttemperaturen för huvuddelen av de aktuella mikroorganismerna, passeras redan på tallriken, innan de hamnar i påsen. Att man sedan är noga och värmer upp maten innan man äter den till minst 70 grader gör att risken för matförgiftning minskar. Allt det här kanske inte den vanlige konsumenten är medveten om men med lite information på påsen så borde den saken vara biff.

  • Joakim 08 juni 2011, 17:55

   Hej!

   Håller med dig i mycket av det du skriver bland annat detta om att tanken är god sedan finns det några saker jag skulle vilja utveckla ytterligare.

   Det finns ingen statistik på att matförgiftningarna skulle vara färre vinterhalvåret vilket man kan tycka borde vara fallet gällande all den mat som bärs hem från butikerna. Detta beror sannolikt på att vi själva liksom bakterier avskyr kyla varför vi så mycket som möjligt försöker färdas i varma bilar och kollektiv trafik. Troligen söker vi lika mycket värme när vi tar oss hem från ett restaurangbesök som hem från butiken.

   Att återupphetta maten till över 70 grader är bra men behöver inte hjälpa då det finns bakterier som kan ha bildat gift i maten och giftet tål dessa temperaturer.

   Den optimala tillväxttemperaturen ligger mellan 20-40 garder (så även vad det gäller att bilda gift) om man generaliserar ordentligt. De regler som gäller för restauranger och annan näringsverksamhet vid nedkylning av mat är; Från tillagningsögonblicket (som för ex. hamburgare 72 grader) ned till under åtta grader får inte ta över fyra timmar. Har själv svårt att se att detta skulle fungera vid baginbox, så även vid små mängder mat. Så till vida man inte vill stressa vid själva restaurangbesöket och att hemmet sedan ligger precis i närheten av restaurangen.

   Hade jag varit restaurangägare skulle jag passa mig noga med att skicka ut mat i baginbox då jag tappar kontrollen på maten. För vad händer om kunden sedan kommer tillbaka och anklagar mig för att ha blivit matförgiftat? Det blir ytterst svårt att visa om kunden blev matförgiftade redan på restaurangen eller senare på grund av ovarsam hantering av sin baginbox. Dessutom är skadan redan skedd i form av missnöjd kund, ryktesspridning och i värsta fall skriverier.

   Och tyvärr tror jag kunskapen om detta som du och jag skriver om är ytterst begränsad hos svenska konsumenter, i synnerhet hos de yngre. Detta är i alla fall min erfarenhet efter många års utbildningsverksamhet.

   Jag skriver här; http://www.facebook.com/Hygienkonsult om konsumentorganisationers ansvar att skydda konsumenter mot matförgiftningar och hjälpa dem med ersättning när de drabbats, gällande det nu pågående EHEC-utbrottet. Vore kul om ni la er i diskussionen.

   Med vänlig hälsning
   Joakim

 • Joakim 08 juni 2011, 18:22

  Herregud nu skrev jag flera gånger baginbox när jag menar doggybag. Pinsamt 🙁 men även lite roligt.

  Jo en sak till bara jag lovar 😉 . OM restaurangen har en bra och väl implementerad och fungerande HACCP-baserad egenkontroll och välutbildad personal minskar de mikrobiologiska riskerna med doggybag radikalt.

 • Louise Konsumentkoll 08 juni 2011, 19:02

  Joakim: Jovisst, inte ska man gå med en doggy bag i värmen i massa timmar. Men det tror jag faktiskt att folk begriper. Går man direkt hem och ställer in maten i kylen så lär det inte vara något problem. Jag har inte hört att Doggy bags skulle vara en expeptionellt stor källa till matförgiftningar i USA, där de är allmänt förekommande. Har du?

  • Joakim 08 juni 2011, 20:59

   Hej!

   Hur statistiken ser ut i USA har jag dålig koll på och det ser nog rätt olika ut inom de olika delstaterna. Däremot vet jag hur prognosen gällande matförgiftningar ser ut i Sverige. Vad jag vet om USA är att de har en mycket bra och hård offentlig tillsyn vilket gör att de risker som kan finnas med doggybag minskar (vilket jag var inne på då jag skrev att en väl implementerad och fungerande HACCP-baserad egenkontroll och välutbildad personal minskar de mikrobiologiska riskerna med doggybag avsevärt).

   Därför borde man börja i den ändan. Alltså att kräva av restaurangbranschen att de tar fram ett certifieringssystem liknande det som idag finns för butik. Bara detta skulle minska svinnet avsevärt inom restaurangnäringen och dessutom ge tryggare mat för svenska konsumenter. Detta resonemang har jag utvecklat här (sista stycket): http://hygienkonsult.blogspot.com/2009/09/publicerad-debattartikel.html

   Ha De Gott / Joakim

   • Minna 08 juni 2011, 21:17

    Ja, dig slår man inte på fingrarna direkt 😉 Du är ju hygienkonsult så du vet ju precis vad du pratar om, men jag kan tycka att resonemanget med alla risker kan gå lite till överdrift. Det är ju inte alltid man kyler ned sina egna matrester direkt efter avslutad måltid, och efter jag har läst mikrobiologi är jag förvånad över att jag inte blivit magsjuk oftare, av min egen mat. Du har rätt i allt som kan gå på tok, men jag vill bara säga att det inte alltid behöver vara det värsta scenariot som kommer att utspela sig.
    Ansvaret för maten i doggybagen, borde väl rimligtvis ligga på kunden själv?

 • Joakim 08 juni 2011, 22:09

  Tack, Minna!

  Jo detta är något som engagerar mig mycket som du märker. Fast det är ju en ynnest att få jobba med det man brinner för 😉

  Jag förstod även på ditt första inlägg att du måste ha pluggat mikrobiologi på högre nivå varför jag tog upp debatten då det är givande med utbyte.

  Och att inte du har blivit sjuk kan ju möjligen ha att göra med att du har kunskap varför du också gör det mesta rätt i ditt egna kök 😉 . Det är ju så många faktorer (risker) som spelar in och går in i vart annat för att det ska utvecklas en matförgiftning.

  Annars har du ju helt rätt i det du skriver om att riskerna inte ska överdrivas, detta var heller inte min avsikt. Och visst är det kundens ansvar så fort denne har fått sin doggybag i handen. Men detta spelar ju mindre roll för restaurangägaren om restaurangen får anklagelserna emot sig. Bevisläget blir ytterst knepigt.

  Och jag fortsätter att hävda, av egen erfarenhet, att kunskapen, framför allt hos den yngre generationen, är ytterst begränsad i dessa frågor. Har inga egna barn varför jag ställer den dumma frågan om hemkunskapen har avskaffats)? Dumstrut på.

  Med vänlig hälsning
  Joakim Färdig

 • Affi 09 juni 2011, 6:47

  Om man nu är orolig kan man ju ge maten till hunden istället för att äta själv eftersom de är mer av asätare än vad vi är!

  • Joakim 09 juni 2011, 8:32

   Riktigt om man nu blir orolig vid avsaknad av kunskap inom ämnet i fråga. Troligen inte.

   Jag står för det jag skrev tidigare om att jag inte har för avsikt att förstora de mikrobiologiska faror som kan finnas med doggybag. Samtidigt kan jag tycka det är oansvarigt av en konsumentförening att helt bortse från dessa faror vid kampanjer som dessa.

   Ha en fin dag / Joakim

 • Anders 17 september 2012, 22:51

  Hej. Det är fler som också snappat upp detta med doggy bags. intressant läsning. skall bli kul att se utvecklingen framöver.

  • Louise Konsumentkoll 18 september 2012, 8:58

   Anders: Javisst, det händer massor på området just nu! Bra och nödvändigt!