≡ Menu

Köttskandalerna, forts

Korv och köttDet går aldrig att skydda sig mot bedrägerier tänkte jag och suckade lite när hästköttskandalen rullades upp.Blev inte så himla upprörd. Fast det blir faktiskt bara värre och värre. Snart tror man inte sina ögon när man läser om hur det handlas med köttprodukter kors och tvärs.

I dag drogs IKEA in i smeten. Och Dafgårds. Hoppas de hittar någon vettig förklaring till att man hittat spår av hästDNA  i köttbullarna. Något endaste företag måste väl i alla fall ha koll på köttråvaran – eller? Det finns ju tekniska hjälpmedel i dag som RFIDchips, etiketter med elektroniskt tryck och QRkoder att ta till för att underlätta och effektivisera spårbarheten. Använd sådana system! Å andra sidan är inte de heller 100 procent säkra mot bedrägerier, förstås.

Men värst är ändå den dåligt genomstekta hamburgaren som smittade med två barn i Västerås med ehecbakterier. Illa nog att barnen blev smittade, men alldeles uppseendeväckande är att köttet i hamburgarna visade sig komma från sex olika slakterier i fyra olika europeiska länder. I samma hamburgare? Verkar inte klokt.

PS 26/2 : I dag ropar landsbygdsministern på statlig köttkontroll och inte som nu att de flesta kontroller görs av kommunerna. All livsmedelskontroll ska vara statlig anser jag men just i fallet med Ikea/Dafgårds kött, om det nu visar sig vara häst, hade det inte hjälpt ett dugg. Kontrollen av Dafgårds ansvarar Livsmedelsverket redan för.

Här är lite mer information om vad som är pågån internationellt. På engelska dock.

PSS 26/:Och nu står det att Dafgårds inte har hittat något hästkött trots många prover. Hoppas verkligen att det håller i sig!  

PSSS 27/2: Så ledsamt. Mellan 1 – 10 % hästkött även i Dafgårds produkter.

PSSS 28/2: Finns det några köttfärsprodukter som inte innehåller häst? Senast ut Fontanas Ravioli.  Ska bli mycket spännande att se var detta slutar… images

Comments on this entry are closed.

  • Affi 26 februari 2013, 14:23

    Tack, för att du orkar, när jag blir så trött på matvärlden!