≡ Menu

Skillnad i innehåll av palmolja mellan barnmatstillverkare

OBS! Viktigt tillägg till nedanstående blogginlägg: I samtal med Semper och Hipp i dag säger båda att halten i deras bröstmjölksersättningar redan ligger under det gränsvärde som gäller från december 2017 som SvD skriver om i dag.De har arbetat under en längre tid med att få ner halten av glycedylestrar, och noggrannt valt palmoljor med mycket låg halt. Hipp säger att deras bröstmjölksersättning är praktiskt taget fri från glycidylestrar.

Så här skriver Nestlé om deras barnmat och palmolja.

Livsmedelsverket har ändrat texten och är nu ännu tydligare med att de inte anser att det är någon risk med de halter som finns i bröstmjölksersättningen i dag. De skärpta gränsvärdena 2020 handlar om väldigt stora säkerhetsmarginaler.

…………………………………………………………..

Jag kan inte släppa det här med palmolja i bröstmjölksersättning,välling och gröt som diskuterats den senaste veckan efter artiklar i SvD, uttalanden av Livsmedelsverket, livsmedelsindustrin, handeln, matprofiler och en och annan bloggare, exempelvis jag, samt mängder av skriverier i sociala medier. Livsmedelsverket säger att de har tagit prover på svenska produkter och att de ligger ungefär i halt av glycidylestrar som i övriga Europa. Verket har också analyserat välling och gröt eftersom barn äter det i  Norden. Siffrorna har inte publicerats. 

OK. hur mycket palmolja innehåller barnmaten?  Går in på Sempers och Nestlés hemsida. De företagen måste väl ändå vara de absolut största varumärkena på området tänker jag.

I debatten har all bröstmjölksersättning buntats ihop och dragits över en kam, men jag upptäcker att det faktiskt är riktigt stora skillnader på olika varumärken. Där Semper utmärker sig genom att ha få produkter med palmolja överhuvud taget.   

Förutom i den mjölkfria vällingen kan jag inte hitta någon palmolja alls i i Sempers gröt eller vällingar. Däremot i Nestlés. Och det är troligen ganska stor skillnad i palmoljemängd mellan Sempers och Nestlés bröstmjölksersättning där Sempers innehåller mest solros och rapsolja av de vegetabiliska fetterna och Nestlés mest palmolja, se nedan.

Observera att detta inte säger hur lite av den omdiskuterade glycidylestrarna som finns i de olika varumärkena.Det skiljer stort i  halt i olika palmoljor beroende på var och hur de är odlade och vilken process de har genomgått. 

Sempers modersmjölkersättning: Skummjölk, laktos (från mjölk), grädde, galaktooligosackarider GOS (från mjölksocker), solrosolja, mjölkfettrikt vassleprotein (innehållande mjölkfettkulemembran (MFGM), fosfolipider, gangliosider, glykoproteiner), rapsolja, palmolja, kokosolja, vassleprotein (från mjölk), mineralämnen (natrium, kalium, klorid, kalcium, järn, zink, jod, koppar, selen), emulgeringsmedel (sojalecitin), fiskolja, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, biotin, pantotensyra), veg. olja (algsvamp (M. alpina)), taurin, nukleotider (cytidin 5’-monofosfat, uridin 5’-monofosfat, adenosin 5’-monofosfat, guanosin 5’-monofosfat, inosin 5’-monofosfat), kolin, inositol, L-karnitin.

Nestlés däremot innehåller mest palmolja. 

Nestlés modersmjölksersättning: Vatten, skummjölk, laktos (mjölk), vegetabilisk olja (palm, raps, kokos, solros), avsaltat vasslepulver (mjölk), fiskolja, olja från Mortierella alpina, emulgeringsmedel (sojalecitin)maltodextrin, aminosyror (L-phenylalanin, L-histidin, L-carnitin), vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, biotin, pantotensyra), mineralämnen (natrium, kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, jod, koppar, mangan, selen), taurin, inositol, nukleotider, surhetsreglerande medel (citronsyra).

Kollar även på Hipp, den ekologiska barnmaten. Gröten och vällingen samt bröstmjölksersättningen innehåller palmolja. I Bröstmjölksersättningen kommer palmoljan liksom i Nestlés ganska tidigt i ingrediensförteckningen som ju är satt i fallande ordning. Den ingrediens som det är mest av i en vara kommer först i förteckningen. 

Hipp ekologisk modersmjölksersättning.*Skummjölk, vasslepulver (från mjölk, delvis demineraliserat)*, vegetabilisk olja* (palm*, raps*, solros*), laktos* (från mjölk), fibrer (galaktooligosackarider från laktos från mjölk), vassleprotein (från mjölk), mineraler (kaliumcitrat, kalciumklorid, natriumcitrat, kalciumkarbonat, magnesiumsulfat, kalciumortofosfat, ferrosulfat, zinksulfat, kopparsulfat, kaliumjodat, mangansulfat, natriumselenat), mix av långkedjiga fleromättade fettsyror (fiskolja, vegetabilisk olja från Mortierella alpina), L-fenylalanin, vitaminer (vitamin C, vitamin A, tiamin, vitamin B6, pantotensyra, niacin, vitamin E, folsyra, vitamin K, vitamin D, riboflavin, biotin, vitamin B12), L-tryptofan, stabiliseringsmedel (mjölksyra), inositol.
*Ekologisk certifierad ingrediens (DE-ÖKO-001).

Men, som sagt, Livsmedelsverket är nu tydliga om att det inte föreligger någon risk för barnen med de halter de har uppmätt. Så tydliga borde de varit från början.