Gör nya råvaror av gamla – minska matsvinnet!

av Louise Konsumentkoll den 04 april 2017

6 av 10 svenskar vill minska matsvinn med nya råvaror och vill prova nya miljösmarta matprodukter bestående av råvaror som annars skulle ha slängts, enligt Arlas trendspaning Kockrapporten 2017. Ett bra exempel är Rescued fruits, marmelad och juice som görs av frukt från grossister, handlare och odlare. Frukt som inte är på alldeles på topp, men som duger jättebra att sylta och safta av. En ”svinnovation” helt enkelt.

Var tredje svensk, 35 proc har under det senaste året gjort aktiva val och stöttat butiker, 
restauranger och företag som tänker kreativt kring matsvinn enligt Kockrapporten.

Kanske genom att köpa Coops knasiga grönsaker eller påsar med överblivna grönsaker
som säljs i butikerna för en spottstyver och har en strykande åtgång. 

För att inte tala om oxfilé eller annat kött med kort bäst före datum som säljs med häftiga rabatter. Köttet är
ju som godast och mörast när datumet är passerat så att få tag i en sådan köttbit i butik är bingo.

 I dag är det SaMMa möte, gruppen ”Samverkan för minskat matavfall”. Vi var tre som bildade SaMMa år 2009. Konsumentföreningen Stockholm, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket. I dag samlas 57 personer. Från  handeln och industrin, akademin, grossister, restaurang och storhushåll, app-tillverkare och start-upföretag, NGOs och myndigheter. Alla med ambition bidra till att minska matsvinnet. Den viktigaste hållbarhetsfrågan när det gäller mat. Allt annat bleknar i jämförelse. 

 

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: