Palmoljediskussionen spårar ur

av Louise Konsumentkoll den 29 mars 2017

Edward Blom, känd matprofil, citeras i en krönika av Johanna Drevinger i SvD och spär på den hysteri som SvDs intressanta artiklar om palmolja har förorsakat, speciellt hos småbarnsföräldrar.

Ingress: ”Edward Blom rasar på Twitter över de myndigheter som tillåter cancerogen palmolja som ingrediens i bröstmjölksersättning”.

Skyldiga till föräldraoron som spridit sig som en löpeld i sociala medier och twitterflöden är ett otydligt Livsmedelsverk samt livsmedelsindustrin med flera som inte talat i klartext om den ganska komplicerade diskussion som förs kring eventuella hälsorisker med palmolja som bland annat förekommer i bröstmjölksersättning. Och kanske även till viss del jag och andra som har bloggat i frågan.

Det handlar om de estrar som kan uppkomma när man i tillverkningsprocessen hettar upp palmoljan till höga temperaturer för att ta bort oönskad lukt och smak. Samma process som i övrigt sker även med andra vegetabiliska oljor, rapsolja, till exempel. Men där kan estrarna inte nå lika höga nivåer, om jag har förstått rätt.

Riktigt viktigt i diskussionen är att det är skillnad på palmolja och palmolja. Det finns palmolja som kommer upp i höga nivåer, det finns palmolja som inte kommer upp i höga nivåer.

Hade Edward Blom och Johanna Drevinger bemödat sig att gå in på semper.se hade de kunnat läsa följande

”Innehåller BabySemp palmolja?
Vi minskade andelen palmolja i vår modersmjölksersättning till 18 procent år 2014. Samtidigt tog vi bort palmoljan helt från vår gröt och välling. Istället använder vi oss av en högre andel mjölkfett. I nuläget kan vi inte ta bort palmoljan ur BabySemp eftersom modersmjölksersättningen behöver efterlikna bröstmjölkens fettsyrasammansättning. Av den anledningen har alla företag som säljer modersmjölksersättning palmolja som ingrediens.

Finns det skadliga ämnen i palmolja?
I palmolja och andra vegetabiliska oljor kan ett ämne som kallas glycidylestrar bildas när oljan renas vid hög temperatur. Semper köper alltid den palmolja som är av högsta kvalitet för att säkerställa att vi har den bästa modersmjölksersättningen som går att få. Genom att välja särskilda odlingar och skonsamma processmetoder för palmoljan, har vi kunnat sänka nivåerna av dessa ämnen så långt det går att komma just nu. Halterna i palmoljan är lika låga som i raps- och solrosoljan. Vi arbetar hela tiden hårt för att sänka våra nivåer och hitta ännu bättre råvaror.”

Någon konspirationsteoretiker tror säkert att Semper med sina affärsintressen ljuger rakt av. Det tror inte jag. Däremot nämner de inte den andra estern som också diskuteras, det saknar jag. Hos Nestlé hittar jag ingen information.

Något förvånad är jag över att SvD tar in en krönika som utan förbehåll citerar en i och för sig känd och omtyckt matprofil. Som om det han tycker är sanningen. Bröstmjölksersättningen är cancerogen, typ. Artikeln avslutas med citat av Edward Blom ”Att man tillåter cancerogena ämnen i mjölk för barn är ren ondska. De som låter detta fortsätta borde rullas i tjära och fjädrar och springa gatlopp”. Edward får tycka vad han vill, men jag tycker det vore smakligt med en liten klargörande text från SvDs sida i anslutning till artikeln om vad hela frågan handlar om. Alla orkar inte läsa tidigare artiklar.  

Här är för övrigt Livsmedelsindustriernas kommentar till palmoljelarmet.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: