≡ Menu

Palmoljediskussionen spårar ur

Edward Blom, känd matprofil, citeras i en krönika av Johanna Drevinger i SvD och spär på den hysteri som SvDs intressanta artiklar om palmolja har förorsakat, speciellt hos småbarnsföräldrar.

Ingress: ”Edward Blom rasar på Twitter över de myndigheter som tillåter cancerogen palmolja som ingrediens i bröstmjölksersättning”.

Skyldiga till föräldraoron som spridit sig som en löpeld i sociala medier och twitterflöden är ett otydligt Livsmedelsverk samt livsmedelsindustrin med flera som inte talat i klartext om den ganska komplicerade diskussion som förs kring eventuella hälsorisker med palmolja som bland annat förekommer i bröstmjölksersättning. Och kanske även till viss del jag och andra som har bloggat i frågan.

Det handlar om de estrar som kan uppkomma när man i tillverkningsprocessen hettar upp palmoljan till höga temperaturer för att ta bort oönskad lukt och smak. Samma process som i övrigt sker även med andra vegetabiliska oljor, rapsolja, till exempel. Men där kan estrarna inte nå lika höga nivåer, om jag har förstått rätt.

Riktigt viktigt i diskussionen är att det är skillnad på palmolja och palmolja. Det finns palmolja som kommer upp i höga nivåer, det finns palmolja som inte kommer upp i höga nivåer.

Hade Edward Blom och Johanna Drevinger bemödat sig att gå in på semper.se hade de kunnat läsa följande

”Innehåller BabySemp palmolja?
Vi minskade andelen palmolja i vår modersmjölksersättning till 18 procent år 2014. Samtidigt tog vi bort palmoljan helt från vår gröt och välling. Istället använder vi oss av en högre andel mjölkfett. I nuläget kan vi inte ta bort palmoljan ur BabySemp eftersom modersmjölksersättningen behöver efterlikna bröstmjölkens fettsyrasammansättning. Av den anledningen har alla företag som säljer modersmjölksersättning palmolja som ingrediens.

Finns det skadliga ämnen i palmolja?
I palmolja och andra vegetabiliska oljor kan ett ämne som kallas glycidylestrar bildas när oljan renas vid hög temperatur. Semper köper alltid den palmolja som är av högsta kvalitet för att säkerställa att vi har den bästa modersmjölksersättningen som går att få. Genom att välja särskilda odlingar och skonsamma processmetoder för palmoljan, har vi kunnat sänka nivåerna av dessa ämnen så långt det går att komma just nu. Halterna i palmoljan är lika låga som i raps- och solrosoljan. Vi arbetar hela tiden hårt för att sänka våra nivåer och hitta ännu bättre råvaror.”

Någon konspirationsteoretiker tror säkert att Semper med sina affärsintressen ljuger rakt av. Det tror inte jag. Däremot nämner de inte den andra estern som också diskuteras, det saknar jag. Hos Nestlé hittar jag ingen information.

Något förvånad är jag över att SvD tar in en krönika som utan förbehåll citerar en i och för sig känd och omtyckt matprofil. Som om det han tycker är sanningen. Bröstmjölksersättningen är cancerogen, typ. Artikeln avslutas med citat av Edward Blom ”Att man tillåter cancerogena ämnen i mjölk för barn är ren ondska. De som låter detta fortsätta borde rullas i tjära och fjädrar och springa gatlopp”. Edward får tycka vad han vill, men jag tycker det vore smakligt med en liten klargörande text från SvDs sida i anslutning till artikeln om vad hela frågan handlar om. Alla orkar inte läsa tidigare artiklar.  

Här är för övrigt Livsmedelsindustriernas kommentar till palmoljelarmet.

Comments on this entry are closed.

 • Edward Blom 20 april 2017, 11:45

  Oerhört trött på sådana här insinuanta formuleringar: ”Hade Edward Blom och Johanna Drevinger bemödat sig att gå in på semper.se hade de kunnat läsa följande”. Naturligtvis hade jag läst detta och jag är helt övertygad om att Drevinger också gjort det.

  Men 1.) att ett företag säger att ”våra produkter är inte alls farliga” väger extremt lätt om en dagstidning skriver om forskare som menar att de mängderna ämnen visst kan vara farliga. Jag gillar företagande, men allt ett företag skriver är ett försök att påverka opinionen, är PR. Allt går igenom en stenhårt presstränad informationsavdelning. 2.) Jag hade gett lika mycket av ”Nan” som av ”Semp” till min son – och Nestlé har antagligen mycket högre värden än Semper och Hipp eftersom de inte gått ut i debatten. Så vad hjälper då om Sempers är någorlunda låga? Ska jag bli glad över att alla barn inte kommer få cancer bara mitt?

  Det fanns ingen Edward Bloms sanning. Allt jag uttalade mig om stödde sig till 100 % på SvD:s artikelserie. Jag lade inte till något, jag hade ingen egen kunskap. Jag var ingen källa till texten. Jag hade läst SvD insåg att mitt barn kunde få cancer pga detta och twittrade därför om vilken otrolig ondska det är att politikerna tillåtit för höga gränsvärden av ekonomiska skäl fast det leder till massa dödsfall, vilket är det som forskarna i SvD:s artiklar menade var fallet – och som är den stora skandalen i detta. Sedan ringde SvD och lät mig skrika ut min ångest över att min son kunde dö – och gjorde en artikel på det.

  Det kan man tycka är konstig journalistik, men det är verkligen inte jag som velat komma med i tidningen och tala om detta – jag är bara förkrossad över att det finns risk att min tvååring dör i cancer för att ingen informerat mig om farorna med den mjölk-mix vi gett honom dagligen i två år.

 • Louise Konsumentkoll 21 april 2017, 8:35

  Edward:Om du läser ordentligt ser du att det är SvD jag kritiserar. Inte i första hand dig, Förstår din oro, men är så säker som man kan vara på att din din son inte får cancer av bröstmjölksersättningen.

  Här kan du läsa mer. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/glycidylestrar-ge-och-2–och-3-mcpd-estrar

  Här är information till Barnläkarföreningen https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/glycidylestrar-ge-och-2–och-3-mcpd-estrar

  I samtal med tillverkarna uppger de att halten av estrar i deras palmolja redan är under de gränsvärden som sätts dec 2017 genom att de aktivt har valt palmoljor med mycket låga halter. Man kan välja att tro att de ljuger eller ej.