≡ Menu

Sänk nitrithalten!

SmörgåsskinkaI dag skriver DNs Karin Bojs om sambandet mellan hög konsumtion av kött och charkprodukter och cancer. Bland annat nämns nitrithaltiga charkprodukter som en riskfaktor.

Enligt EUs regler får charkföretag högst tillsätta 150 mg nitrit per kilo chark. Danmark har på grund av kopplingen mellan nitrit och cancer begärt undantag, där får man blanda in 60 – 100 mg beroende på produkt. För EU ekologisk chark är högsta tillåtna gräns 50 mg.

Det verkar som om många charktillverkare i Sverige ligger på den högsta gränsen, ca 140-150 mg.

Nitrit blandas i chark för att skydda mot den mycket elaka bakterien clostridium botulinum, men nitrit påverkar också korvar och annat så de får en mer tilltalande rosa färg.

Det är hög tid att Livsmedelsverket antingen, kräver undantag från EUs regler och sänker den tillåtna halten nitrit i charkprodukter  alternativt går ut med en stark rekommendation till tillverkarna att sänka nitrithalten till åtminstone Danmarks nivå.

Norges livsmedelsmyndighet  har i dagarna antagit nya kostrekommendationer där man bland annat lyfter fram att norrmännen inte bör äta mer än 500 gram tillagat rött kött och chark i veckan.

När får vi ett sådant råd, tro?

Omdiskuterade tillsatser som nitrit och även andra tillsatser kan troligen hållas på en lägre nivå om temperaturen i kyldiskarna sänks.

Comments on this entry are closed.

 • JJ 22 januari 2012, 19:25

  Nitrithalten bör tas bort helt, det kan man inse – Karin Bojs är inte helt trovärdig utan ologisk. Det går inte att lita på vad som skrivs i kvällstidningen DN!

  • Louise Konsumentkoll 23 januari 2012, 9:47

   Det pågår diskussioner inom EU om att sänka gränsvärdet för nitrit i charkprodukter. Att helt ta bort nitriten går kanske också, men då krävs 100 % hygien i alla delar, och med mängder av charkföretag- små och stora och av olika kvaliteter – på den Europeiska marknaden tror jag inte att det är så klokt.

 • Joakim 24 januari 2012, 4:57

  Apropå nitrithalten så kan den inte sänkas till vilka låga nivåer som helst eftersom den då bli overksam.

  Sedan apropå matavfall såg jag ett reportage om detta i västnytt tror jag det var där det framgick att det saknas matavfall för att göra biogas. Matavfallet börjar bli eftertraktat på marknaden. Nu funderas det över att införa ett pantsystem så man får betalt för sitt matavfall i vikt. Då kanske man kommer kunna kunna köpa en pall av det som per vikenhett är billigast i mataffären, bryta förpackningen och panta maten och gå på plus. Kan bli bra business.

 • Birgitta Larsson 30 januari 2012, 10:53

  Jag tycker det är fel att använda rubriken kött orsakar cancer . Det är vilseledande och skrämmer många. Det är ju inte, om jag har förstått det rätt, köttet som är boven i dramat utan nitrit som används i charkprodukter som orsakar cancer.Rätt rubrik vore önskvärt i annars mycket bra information.
  Birgitta

 • Louise Konsumentkoll 30 januari 2012, 11:16

  Birgitta: Jo, det finns faktiskt starka hypoteser kring att det inte bara är nitrithalten, rökning eller stekmutagener som är boven utan också järnet i själva köttet.

 • Leif Nilsson 16 februari 2012, 8:08

  För det första kan man inte slå ihop rött kött och chark. Korv är processad skräpmat.

 • Leif Nilsson 16 februari 2012, 8:11

  Det finns inga belägg alls för att rött kött är farligt. Det är som att säga att potatis är farligt för att chips är det. Läs gärna igenom de studier som finns där man har slagit ihop rött kött med korv, pizza etc, och alla tillbehör som finns där. Samma stuider visar att vitt kött minskar cancerrisken, men det har naturligtvis med andra saker att göra. Som att du inte gör skräpmat av kyckling, du äter inte kyckling på pizza med 1 liter läsk till. Om rött kött vore farligt så skulle alla jägarfolk som lever på det varra fulla med cancer, tvärtom så har de inte våra sjukdomar. Mitt tips är att du läser igenom studierna, om du inte har den (för det är främst en amerikansk) så kan du få den av mig så ser du själv vilekt trams det är.

 • Louise Konsumentkoll 16 februari 2012, 10:47

  Leif: Gillar inte uttrycket skräpmat. Men okej …Chicken nuggets- har du hört talas om dem? Storsäljare i många delar av världen.
  Den 7 maj på Kungliga Skogs- och lantbruksakedemien ordnas ett seminarium om ”Köttexplosionen” och eventuella hälsorisker med rött kött och chark och beläggen härför. Ska bli intressant. Och jo, jag har läst valda delar av World Cancer Research Funds rapport men är ännu mer intresserad av det sammantagna underlaget för Norges kostråd. Hoppas att få det 7 maj.

 • Humlan 18 februari 2012, 21:44

  På Melins Lamm, http://www.melinslamm.se tiiverkar man chark helt utan nitrit.
  För att få den något rosa köttfärgen som konsumenten är van, istället för grå, så tror jag att man istället tillsatt lite rödbetssaft.

 • Sofie 24 september 2013, 20:51

  Hej Louise!

  Vi har precis gjort en laboration där vi mätte halten nitrit i vanlig falukorv. I rapporten behöver jag
  jämföra den beräknade halten med gränsvärdet för nitrit i charkuterivaror och via google fann jag detta inlägg. Undrar dock var dina siffror kommer ifrån, hur jag än söker så hittar jag inget officiellt dokument från EU:s regelverk där detta anges. Hur hittade du dessa gränsvärden?

  Tack på förhand och bra blogg!
  MVH
  Sofie, Uppsala

 • Louise Konsumentkoll 25 september 2013, 14:27

  Sofie: Om du googlar på ”Nitrat/nitrit – hälsoaspekter – Livsmedelsverket” ( kan inte ladda upp länken) så hittar du en pp bildspel där reglerna står. Eftersom lagstiftningen är harmonierad inom EU så är det dessa mängder som gäller, dvs 150 mg natriumnitrit kan tillsättas kött och köttprodukter med undantag av bacon där det är tillåtet med 175 mg per kg. Ring Livsmedelsverket om du vill ha tag i EUs skrivning! Vore intressant att läsa er studie när den är färdig.