Trött på ekologiska fundamentalister

av Louise Konsumentkoll den 12 oktober 2016

aggI kväll larmar Livsmedelsverket om att det är för mycket dioxin i ekologiska ägg. Inte över gränsvärdet, men ändå. För mycket. Verket ber leverantörerna att undersöka orsaken och minska dioxinhalten. Det är inte för mycket begärt.

Själv tror jag att dioxinet kommer från fiskmjölet de ekologiska hönsen måste stoppa i sig.

Aminosyran metionin är livsviktiga för hönsen. Brist gör att hönsen inte mår bra. Det är förbjudet att ge ekologiska höns syntetiskt framställda aminosyror. Aminosyror kan framställas på konstgjord väg eller så finns de naturligt i foder av animalisk ursprung, som fiskmjöl.

Ekofundamentalisterna i EU har bestämt att inga konstgjorda aminosyror, som är precis exakt lika dem som finns i fiskfoder, får tillsättas ekologiskt foder. Fodret ska vara helt naturligt, så det får bli aminosyror från fisk i stället. Viss fisk innehåller dioxin. Jag tror att dioxinet i ekoäggen kommer från fiskmjölet, men vi får se vad utredningen visar.

KRAV har arbetat för att syntetiska aminosyror ska få användas men har fått nej av  de Europeiska ekofundamentalisterna. Grundnivån i reglerna för ekologisk produktion är gemensam i EU. Fundamentalisterna har sagt sitt.

Mer information 13 okt : Svenska ägg

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: