Trött på ekologiska fundamentalister

av Louise Konsumentkoll den 12 oktober 2016

aggI kväll larmar Livsmedelsverket om att det är för mycket dioxin i ekologiska ägg. Inte över gränsvärdet, men ändå. För mycket. Verket ber leverantörerna att undersöka orsaken och minska dioxinhalten. Det är inte för mycket begärt.

Själv tror jag att dioxinet kommer från fiskmjölet de ekologiska hönsen måste stoppa i sig.

Aminosyran metionin är livsviktiga för hönsen. Brist gör att hönsen inte mår bra. Det är förbjudet att ge ekologiska höns syntetiskt framställda aminosyror. Aminosyror kan framställas på konstgjord väg eller så finns de naturligt i foder av animalisk ursprung, som fiskmjöl.

Ekofundamentalisterna i EU har bestämt att inga konstgjorda aminosyror, som är precis exakt lika dem som finns i fiskfoder, får tillsättas ekologiskt foder. Fodret ska vara helt naturligt, så det får bli aminosyror från fisk i stället. Viss fisk innehåller dioxin. Jag tror att dioxinet i ekoäggen kommer från fiskmjölet, men vi får se vad utredningen visar.

KRAV har arbetat för att syntetiska aminosyror ska få användas men har fått nej av  de Europeiska ekofundamentalisterna. Grundnivån i reglerna för ekologisk produktion är gemensam i EU. Fundamentalisterna har sagt sitt.

Mer information 13 okt : Svenska ägg

 

 

{ 11 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Humlan oktober 13, 2016 kl. 19:55

Eller att dom fick köttmjöl av slaktrester igen som förut, förutsatt att man kan kontrollera att ingen foderfabrik fuskar med kadavermjöl igen som gav ”galna kosjukan”.
Fisken behöver väl heller inte tas just från Östersjön som det verkar vara nu.
Annars kanske mjölkpulver kunde vara ett alternativ, om det finns i tillräcklig mängd och ej för dyrt.

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 14, 2016 kl. 4:38

Humlan: Menar du att mjölkpulver skulle kunna innehålla dioxin och PCB? Varför?

Svara

Humlan oktober 14, 2016 kl. 20:56

Jag menar att man kunde ersätta en del av fiskmjölet med KRAVmjölkspulver, just för att det inte innehåller gifter, och hönsen skulle ändå få isig animaliskt protein som dom ju behöver.

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 15, 2016 kl. 6:25

Humlan: Innehåller mjölkpulver metionin?

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 15, 2016 kl. 6:27

Humlan: Googlade, och ja, mjölkpulver innehåller uppenbarligen metionin, så varför används inte det? Måste ju finnas ett skäl – eller? Fiskmjöl har ju varit ifrågasatt länge ur en mängd olika aspekter.

Svara

Humlan oktober 15, 2016 kl. 10:43

ALLA animaliska livsmedel innehåller ALLA de 20 aminosyrorna i stor mängd.
Det gör däremot inte växter, växtätare kan själva tillverka dom aminosyror dom behöver (förutsatt att dom får äta dom växter dom är fysiologiskt anpassade till).
Det är därför det uppstår missbildning och sjukdom när vi tvingar t.ex. rovfisken lax att äta en till stor del vegetabilisk mat.
(Vad precis alla näringsämnen biokemiskt är till för i kroppen beskrivs väldigt bra av biologen Lars Wilsson i boken ”Rädda vår mat”.)

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 19, 2016 kl. 5:27

Humlan: Då måste det finnas något speciellt skäl till varför inte ekohönsen får mjölkpulver i stället för fiskmjöl. Ska kolla det vid tillfälle. Vet du?

Svara

Cathy oktober 20, 2016 kl. 20:42

Laktos kan vara ett problem med mjölkpulver. Ska man få bort det så är det nog inte billigt längre.
Fiskmjöl borde vara i stort sett rent protein/nyttigt fett, medan mjölkpulver är ca ½ laktos.
Dessutom undrar jag om det verkligen finns ett överskott av ekologisk mjölk att torka till mjölkpulver.

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 21, 2016 kl. 6:01

Cathy: Har frågat runt lite och ja, du har nog rätt, det verkar inte finnas mycket ekologiskt mjölkpulver att tillgå. Tål inte hönor laktos?

Svara

Cathy oktober 21, 2016 kl. 16:34

Jag tänker mig att fåglar diar inte, så de har högst troligt inget laktasenzym. Men även om de kan bryta ner laktos på annat sätt, så består ändå mjölkpulvret av 52 g socker och 36 g protein per 100 g. Alltså nästan 1½ g socker per gram protein. Inte särskilt effektivt som proteintillskott.

Torkad fisk å andra sidan, innehåller enligt livsmedelsverket ca 80 % protein och inga kolhydrater. Det gör att det behövs ungefär hälften så mycket fiskmjöl som mjölkpulver för samma mängd protein.

Svara

Humlan oktober 24, 2016 kl. 19:05

Som jag skrev i första inlägget – om det finns i tillräcklig mängd och ej för dyrt.
I en äldre lärobok om hönsskötsel går att läsa: ”Av proteinet i fodret bör 25-30 % vara animaliskt för att uppnå en optimal aminosyrasammansättning.”
Vidare: ”Skum- och kärnmjölk kan utfodras som dryck eller blandas i torrt foder, 10-15 liter per 100 djur och dag. Foderblandningar till slaktkycklingar bör lämpligen innehålla 1,5 – 5 % mjölkprodukter i torrsubstans räknat.”
Men inom KRAV-äggproduktionen hoppas man väl snart få tillgång till musselmjöl, som renat Östersjön, istället.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: