≡ Menu

Trött på ekologiska fundamentalister

aggI kväll larmar Livsmedelsverket om att det är för mycket dioxin i ekologiska ägg. Inte över gränsvärdet, men ändå. För mycket. Verket ber leverantörerna att undersöka orsaken och minska dioxinhalten. Det är inte för mycket begärt.

Själv tror jag att dioxinet kommer från fiskmjölet de ekologiska hönsen måste stoppa i sig.

Aminosyran metionin är livsviktiga för hönsen. Brist gör att hönsen inte mår bra. Det är förbjudet att ge ekologiska höns syntetiskt framställda aminosyror. Aminosyror kan framställas på konstgjord väg eller så finns de naturligt i foder av animalisk ursprung, som fiskmjöl.

Ekofundamentalisterna i EU har bestämt att inga konstgjorda aminosyror, som är precis exakt lika dem som finns i fiskfoder, får tillsättas ekologiskt foder. Fodret ska vara helt naturligt, så det får bli aminosyror från fisk i stället. Viss fisk innehåller dioxin. Jag tror att dioxinet i ekoäggen kommer från fiskmjölet, men vi får se vad utredningen visar.

KRAV har arbetat för att syntetiska aminosyror ska få användas men har fått nej av  de Europeiska ekofundamentalisterna. Grundnivån i reglerna för ekologisk produktion är gemensam i EU. Fundamentalisterna har sagt sitt.

Mer information 13 okt : Svenska ägg

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Humlan 13 oktober 2016, 19:55

  Eller att dom fick köttmjöl av slaktrester igen som förut, förutsatt att man kan kontrollera att ingen foderfabrik fuskar med kadavermjöl igen som gav ”galna kosjukan”.
  Fisken behöver väl heller inte tas just från Östersjön som det verkar vara nu.
  Annars kanske mjölkpulver kunde vara ett alternativ, om det finns i tillräcklig mängd och ej för dyrt.

  • Louise Konsumentkoll 14 oktober 2016, 4:38

   Humlan: Menar du att mjölkpulver skulle kunna innehålla dioxin och PCB? Varför?

 • Humlan 14 oktober 2016, 20:56

  Jag menar att man kunde ersätta en del av fiskmjölet med KRAVmjölkspulver, just för att det inte innehåller gifter, och hönsen skulle ändå få isig animaliskt protein som dom ju behöver.

 • Louise Konsumentkoll 15 oktober 2016, 6:25

  Humlan: Innehåller mjölkpulver metionin?

 • Louise Konsumentkoll 15 oktober 2016, 6:27

  Humlan: Googlade, och ja, mjölkpulver innehåller uppenbarligen metionin, så varför används inte det? Måste ju finnas ett skäl – eller? Fiskmjöl har ju varit ifrågasatt länge ur en mängd olika aspekter.

 • Humlan 15 oktober 2016, 10:43

  ALLA animaliska livsmedel innehåller ALLA de 20 aminosyrorna i stor mängd.
  Det gör däremot inte växter, växtätare kan själva tillverka dom aminosyror dom behöver (förutsatt att dom får äta dom växter dom är fysiologiskt anpassade till).
  Det är därför det uppstår missbildning och sjukdom när vi tvingar t.ex. rovfisken lax att äta en till stor del vegetabilisk mat.
  (Vad precis alla näringsämnen biokemiskt är till för i kroppen beskrivs väldigt bra av biologen Lars Wilsson i boken ”Rädda vår mat”.)

  • Louise Konsumentkoll 19 oktober 2016, 5:27

   Humlan: Då måste det finnas något speciellt skäl till varför inte ekohönsen får mjölkpulver i stället för fiskmjöl. Ska kolla det vid tillfälle. Vet du?

 • Cathy 20 oktober 2016, 20:42

  Laktos kan vara ett problem med mjölkpulver. Ska man få bort det så är det nog inte billigt längre.
  Fiskmjöl borde vara i stort sett rent protein/nyttigt fett, medan mjölkpulver är ca ½ laktos.
  Dessutom undrar jag om det verkligen finns ett överskott av ekologisk mjölk att torka till mjölkpulver.

 • Louise Konsumentkoll 21 oktober 2016, 6:01

  Cathy: Har frågat runt lite och ja, du har nog rätt, det verkar inte finnas mycket ekologiskt mjölkpulver att tillgå. Tål inte hönor laktos?

 • Cathy 21 oktober 2016, 16:34

  Jag tänker mig att fåglar diar inte, så de har högst troligt inget laktasenzym. Men även om de kan bryta ner laktos på annat sätt, så består ändå mjölkpulvret av 52 g socker och 36 g protein per 100 g. Alltså nästan 1½ g socker per gram protein. Inte särskilt effektivt som proteintillskott.

  Torkad fisk å andra sidan, innehåller enligt livsmedelsverket ca 80 % protein och inga kolhydrater. Det gör att det behövs ungefär hälften så mycket fiskmjöl som mjölkpulver för samma mängd protein.

 • Humlan 24 oktober 2016, 19:05

  Som jag skrev i första inlägget – om det finns i tillräcklig mängd och ej för dyrt.
  I en äldre lärobok om hönsskötsel går att läsa: ”Av proteinet i fodret bör 25-30 % vara animaliskt för att uppnå en optimal aminosyrasammansättning.”
  Vidare: ”Skum- och kärnmjölk kan utfodras som dryck eller blandas i torrt foder, 10-15 liter per 100 djur och dag. Foderblandningar till slaktkycklingar bör lämpligen innehålla 1,5 – 5 % mjölkprodukter i torrsubstans räknat.”
  Men inom KRAV-äggproduktionen hoppas man väl snart få tillgång till musselmjöl, som renat Östersjön, istället.