≡ Menu

Trött och sur på Paulún – Livsmedelsverket – gör något!!!

– Jag har hittat en jättebra juice, säger min man Ulf som vill gå ner några kilon. -Den här har inget tillsatt socker! Han är lycklig men jag blir bara trött och sur.

Precis som vi har fått Arla att ta bort loggan med ”inget socker tillsatt” på sin Godmorgon Juice så kommer Paulún och säger samma sak på sin förpackning. Bluff och bedrövelse!

Ingen dryck som kallas juice får tillsättas socker. Ingen! Såvida juicen inte är gjord av speciellt sura bär, men någon sådan har jag inte sett på den svenska marknaden.

Så det är inget speciellt alls med Pauluns juice vad det anbelangar. Och inte heller Skånemejeriers Bravojuice som ger blanka f-n i att ta bort sin vilseledande logga. Företagen vill förstås inbilla folk  som min Ulf att deras juicer är alldeles speciellt nyttiga.

Vi för en kamp mot märkningar som ”fri från” , ”utan”, ”innehåller inte”. Det är stor risk för vilseledning. Tala om vad produkterna innehåller och inte vad de inte innehåller  upprepar vi med dårars envishet.

Livsmedelverket- var är ni? Gör något! Det är ni som har tillsynen över dessa giganter.

Skickar inlägget till Procordia, som gör Pauluns juicer och till Skånemejerier som absolut vet bättre men tänker ”går det så går det” . Och till Livsmedelsverket förstås.

Juice utan tillsatt socker

Comments on this entry are closed.

 • Affi 25 januari 2011, 7:34

  Javisst blir man trött, det är svårt tt få genomslag så länge de stora drakarna tjänar något på det. Vi är tyvärr lättlurade och går i stressen på sådana upplysningar.

 • Gustav Erikson 25 januari 2011, 8:43

  Hur kommer det sig att inte livsmedelsverket agerar i dom här frågorna?

  Regeln säger då tydligen att man inte får deklarera vad som inte finns i en produkt om man inte förändrat varan och då får man bara ange ”nu utan” under en begränsad period.

  Om nu livsmedelsverket får syn på att Skånemejerier märker sina produkter på detta vis så är det ju bara klubba vite. En omställningstid på någon månad vore väll rimligt. Bara för skånemejerier att beställa nytt material och kasta det gamla annars utgår vite. Att dom har en kostnad för materialet borde dom kunna bäre med den storleken på företag och speciellt när man medvetet brutit mot reglerna. För har man inte kolla på hur juice skall märkas som en av marknadens större aktörer så är något väldigt fel.

  Så frågan är ju: Varför agerar inte livsmedelsverket när det finns klara papper?

 • Juicy 25 januari 2011, 9:14

  Jag förstår din reaktion och instämmer i stort i din uppfattning om märkningen av livsmedel.
  I regel krävs visserligen särskild märkning av fruktjuice som tillförts socker. Om fruktjuice tillförs någon form av socker för SÖTNINGSÄNDAMÅL ska nämligen beteckningen innehålla ordet ”sötad” eller orden ”med tillsatt socker”, följt av en uppgift om den mängd socker som tillförts.
  Juice får under vissa förhållanden dock tillsättas upp till 15 g sockerarter, uttryckt som torrsubstans, per liter juice, utan att detta behöver anges särskilt. Om socker tillförs i sådan mängd för att reglera sur smak anses inte detta som sötning, varför beteckningen inte måste anges enligt ovan.
  Av ovanstående skäl tycker inte jag att uppgiften ”utan tillsatt socker” eller motsvarande i märkningen av fruktjuice kan uppfattas som vilseledande, oavsett vad du skriver om de fruktjuicer du känner till. Även om det skulle vara så att inte någon av de fruktjuicer som idag släpps ut på den svenska marknaden har tillförts socker i surhetsreglerande syfte, är det fullt möjligt att konsumenterna redan imorgon stöter på juice som förts in från annat EU-land eller från land utanför EU som tillförts socker.

  • Louise Konsumentkoll 26 januari 2011, 9:42

   Juicy: Tack för värdefulla synpunkter, men jag håller faktiskt inte med dig. Jag har även tittat på juicernas ingrediensförteckningar, och jag har fortfarande inte hittat någon juice som har socker i förteckningen. Alltså inget konsumentbehov att skriva ”inget socker tillsatt” utan stor risk för vilseledning.

 • Gustav Erikson 26 januari 2011, 10:15

  Här har vi ju då igen EU-reglerna och dess dubbla budskap. Konsumenten vet inte hur det ligger till enligt reglern och reglerna i sig är som upplagda för vilseledning direkt.

  ”Om socker tillförs i sådan mängd för att reglera sur smak anses inte detta som sötning, varför beteckningen inte måste anges enligt ovan.”

  Va? Att reglera sur smak är ju sötning. Reglerna är ju som sagt vilseledande från början. Så om en juice är sur så den inte går att drick så kan man ”för att reglera sur smak” tillsätta socker upp till 15g sockerarter utan att deklarera ”sötad” på förpackningen trots att den är sötad (eller surhetsreglerad då)

  Jag har ju viss förståelse för reglerna men problemet med reglerna är ju att dom inte kommuniceras till allmänheten så konsumenten har ingen aning om dessa regler. Vidare så förstår jag ju att BRAVO vill markera på något vis om dom då inte har ens ”surhetsreglerat” sin dryck men dom tvingas bryta mot en felutformad EU-regel för att göra det.

  Efter kontakt med BRAVO så stämmer det att dom inte ens tillsatt socker som surhetsreglering så dom hamnar ju i kläm i regelverket.

  • Louise Konsumentkoll 26 januari 2011, 11:06

   Gustav: Menar du att det finns gott om juicer på den svenska markanden med ”surhets-regerlande socker” utan att det är angivet i ingrediensförteckningen? Det är mer än vad jag vet i så fall,,, men så kan det naturligtvis vara. Och upptill 15 %?

 • Lena Nyberg 26 januari 2011, 16:09

  Det är en vanlig missuppfattning bland konsumenter, att juice i allmänhet innehåller tillsatt socker. T o m Louise Ungerths egen man tror detta – trots att han har en upplyst hustru, som borde ha informerat honom om hur det ligger till.

  Skånemejerier anser att det ligger ett värde i att skriva på juiceförpackningarna att inget socker har tillsatts – som information till konsumenterna. Detta strider inte heller mot Livsmedelsverkets regler. På Livsmedelsverkets hemsida står följande:
  ”Det är i dag tillåtet att söta juice, och tillsätta högst 150 gram socker per liter, men denna juice måste märkas ”sötad” eller ”med tillsatt socker”. Detta är bakgrunden till att dagens regler inte hindrar märkningen ”utan tillsatt socker” av juice. Det är också tillåtet att tillsätta en liten mängd socker, högst 15 gram per liter, i fruktjuicer för att justera den sura smaken utan att ange detta i beteckningen, enligt EU:s gemensamma juicestandard.”

  Skånemejerier har för avsikt att fortsätta med informationen, att våra juicer inte har något socker tillsatt – så länge regelverket inte säger något annat.

  Louise Ungerth berömmer sig om att ha fått Arla att ta bort märkningen ”inget socker tillsatt” på God Morgon-juicen. Hon kan då inte ha tittat på förpackningarna. Efter ingrediensförteckningen finns märkningen. Även Arlas Rynkeby-juice innehåller märkning om att inget socker är tillsatt.

  Rätt ska vara rätt!

  Vänliga hälsningar
  Lena Nyberg
  Forskningsansvarig
  Skånemejerier

  • Gustav Erikson 27 januari 2011, 18:34

   Vänta lite. Man måste ange om en juice är sötad och mot detta lutar ni er för att märka att er juice inte är sötad? Missförstå mig inte, jag köper era produkter varje vecka och tycker ni gör jättegod juice men får man verkligen skriva ”utan” när kunden helt klart och tydligt kan läsa att det inte finns i ingrediensförteckningen. Så vitt jag förstått så får man bara ange vad en produkt innehåller och inte vad den inte innehåller.

   Sen förtår jag er om ni vill ange att den inte är sötad om många andra sötar sina produkter fast utan att ange det under undantaget i reglerna om surhetsregleringen men reglerna gäller ju ändå och jag tycker ni skall kämpa mot att ändra reglerna så att om socker har tillsats alls även i surhetsreglerande syfte så skall det stå på förpackningen.

   • Louise Konsumentkoll 30 januari 2011, 8:59

    Lena och Gustav: Nu har jag även scannat av ICA Focus i Göteborgs stora utbud av juicer och tyckte att jag äntligen hittat en juice med socker i ingrediensförteckningen. ”Pomegranate juice” står det på framsidan. Varumärke Takdaneh. Men nej, det är inte en juice, det är en dryck. ”Granatäpple fruktdryck” står det på den svenska påklistrade etiketten på kortsidan. Innehåll ”Juicekoncentrat med granatäpplen ( 56 %) vatten och socker”. Alltså långt ifrån en juice.
    I andra länder kan tydligen det som ska kallas för ”dryck” i Sverige kallas för ”juice”. Det kanske är svaret på att EU reglementen tillåter ”inget socker tillsatt” i märkningen? Eller?

 • Louise Konsumentkoll 26 januari 2011, 17:37

  Hej Lena: Du har helt rätt, Rätt ska vara rätt. I dag fick jga reda på att om jag hade vänt på förpackningen med Arlas God Morgonjuice så hade jag upptäckt att det vid ingrediensförteckningen står ”inget socker tillsatt”. Det var inget Arla upplyste mig om att de skulle peta dit, när de för något år sedan lovade att ta bort loggan.

  Min man Ulf trodde inte att juice innehöll tillsatt socker tills han såg Pauluns juice med märkningen, då gick det upp för honom att så var fallet! Så fel han hade.

  Jag blir uppriktigt glad om du talar om för mig var man hittar sockrad juice på den svenska marknaden. Det är fullt möjligt att jag har fel, att det finns gott om sådan juice , men jag har i alla fall inte kunnat hitta dem i de vanliga livsmedelskedjorna när jag var på jakt för något år sedan.

  Hur ska svenska konsumenter kunna tas ur villfarelsen att juice ofta är sötad när de stöter på er logga på förpackningen? Det har jag väldigt svårt att förstå.

  Enligt min mening handlar det inte om konsumentupplysning från er sida. Det handlar om att Skånemejerier och Pauluns vill lyfta fram sin juice som alldeles speciellt hälsosam ( inget tillsatt socker). Fast den inte är det i jämförelse med andra juicer.

  Det är möjligt att juice i andra EU länder oftast är sockrad, det är kanske därför denna EU bestämmelse har tillkommit. Men vad som är rätt på en marknad behöver inte vara det på en annan. Till syvende och sist handlar det om ett företag vill uppföra sig korrekt eller tillskansa sig en konkurrensfördel, som den de facto inte har. Såvida det inte finns massa juicer med gott om tillsatt socker i butikerna som inte jag har upptäckt. Finns det det?

 • Joakim 02 februari 2011, 18:20

  Hej!

  Rekordet hittills i denna innehåller-inte-hysteri är en äppelcider på flaska som jag inhandlade på Espresso House, Landvetter flygplats. Jag kommer inte ihåg exakt men på etiketten räknades det upp en sisådär sju stycken ingredienser som produkten INTE INNEHÖLL (?). Jag fick mig ett gott skratt en tidig morgon.

  Och Lena Nybergs argument från Skåne mejerierna håller inte medan Louises gör detta. Det kan vem som helst läsa sig till.

  Ha De Gott / Joakim

 • Magnus 09 februari 2011, 11:53