≡ Menu

Vi hushållar, handeln backar och tanterna frodas

Siffror från Handels Utredningsinstitut, HUI, visar att detaljhandeln backde i juli. Vi handlade inte lika mycket i sommar som förra året. HUI tror  att vi konsumenter har blivit mer försiktiga eftersom det är ekonomiska orostider.

Men kan det inte vara så att många av oss har börjar tröttna på att konsumera, att köpa mer och mer? Att många av oss faktiskt känner oss ganska nöjda med det vi har. Vi har tillräckligt med kläder och skor i gardroben, vi  behöver inte fler just nu. Barnens kläder handlar vi på Blocket eller byter med grannen. Och så vi  köper lite mindre mat för att vi tar vara  bättre på den vi har och slutar hiva så mycket i sophinken. Och köksinredningen får faktiskt duga några år till. Vi behöver inte ha ett sprillans nytt. Och allt detta gör vi, inte i första hand för att vi  oroar oss så mycket för sämre tider ty domedagsprofeterna accelererade ju sina utsagor först under augusti. I juli var det ganska lungt på den fronten.

Nej, att handeln backar  tror jag främst handlar om att vi har gripits av tidens trend, den som handlar om hushållning, att ta tillvara. Till och med ”tanten” har blivit trendig  läste jag häromdagen.  Det skrivs böcker om ”tanter”, och unga tjejer som gärna betraktar sig som tanter möts på kaféer med något rejät handarbete eller hembakat i (tant)väskan.

I tantbegreppet ligger att ta vara på det mesta, att sköta om sina saker, att hushålla och hellre satsa på kvalitet än kvantitet. Vi kanske håller på att bli tanter allesammans!

Comments on this entry are closed.

  • Affi 20 september 2011, 6:29

    Ja du så är det nog! Tanter är vi allihopa, det har jag sagt länge. Visst är det bra med tanter om det innebär allt det du skriver, jag är benägen att hålla med.

  • Gustav Erikson 20 september 2011, 7:14

    Jag tror inte det finns tillräckligt många som anammar detta för att det skall påverka handeln nämnvärt – ÄN. Jag tror det du påpekar händer i mångt och mycket men det är entusiaster som håller på ihop med människor som drabbats av de sämre tiderna som på så sätt sparar pengar.

    Men jag tror också att det kommer ske i större skala framöver som kommer att påverka handeln desto mer.

    Jag är inget fan av konsumerande för konsumerandets skull. Skulle vi bara handla det vi behöver så skulle handeln tvärdyka. Men med de sämre tiderna som väntar så kommer detta växa. Vänta bara ett par år till.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: