≡ Menu

Rött kött – Del 4

Förhoppningsvis kommer vi inom en inte allt för avlägsen framtid att ha brunare kött i butiksdiskarna. Är hon galen? Vill hon ha sämre kött, tänker kanske några. Nej, det är faktiskt tvärt om. Köttet som i dag är märkt med  ”förpackad i skyddande atmosfär” är packad i en gas med  hög syrehalt, vilket gör  att köttet hålls rött och läskande men samtidigt blir det segare och hållbarheten minskar.

I Norge har man valt en helt annan förpackningsgas som gör att köttet är mörare och håller längre, nämligen koldioxid och kvävgas. För någon veckan sedan hölls en riktigt bra temadag om förpackningsgaser som SIK anordnade. Hela industrin var representerad. Alla var positiva till att byta till en gas som innehåller koldioxid/kvävgas istället för den syrerika blandningen som används idag. Ingen negativ kommentar kom upp förutom att färgen på köttet blir mörkare.  Men alla var överens om att det skulle vara bra att byta.

Dags alltså för att branschen i samlad tropp byter gas i hela Sverige och det måste ske samtidigt. Annars blir det en ordentlig nackdel att ståta med mörkare kött för den som är först ut. Trots att köttet är bättre.Vi konsumenter har ju vant oss vid illrött kött. Det är dags att tänka om.

Norskt och svenskt kött

Norskt och svenskt kött

En annan nackdel med syrgas är att det kan innebära en risk för konsument. Vid tillagning så blir köttet snabbare brunt. Det ser alltså genomstekt ut tidigare än det hade gjort annars. Om det då är fläskkött man steker så kan det vara direkt farligt om inte rätt temperatur uppnås.

Norges lyckade byte ske samtidigt som en lagförändring, de hade tidigare en gas som även innehöll kolmonoxid därför skulle alla ändå byta till en gas och tillsammans med god hjälp av media så informerades konsumenterna om varför köttet bytte nyans och alla blev glada. På vissa ställen används röd belysning över köttet och frågan är om det är helt ok. Kan tänka mig att det kan bli lite problem ifall butikspackat kött hamnar bredvid centralpackat.

Det är inte så konstigt att även uppfödarna vill att gasen ska bytas ut.

Frågan är vad som skulle behövas i Sverige när vi inte har en lagförändring som incitament, vad tror du?

Rött kött – Del 1

Rött kött – Del 2

Rött kött – Del 3

Comments on this entry are closed.

 • Affi 28 februari 2011, 10:15

  Bra för alla konsumenter som köper kött, jag som är producent sköter den biten själv utan gaser.

 • Lotta Brinck 28 februari 2011, 16:12

  Håller med dig! De illröda syredopade köttet är en styggelse men inget nytt. Det har vi fått stått ut med allt för länge.
  Nej, ett bra kött ser nästan ut som en AIK tröja – svart-gult: Svart kött som signalerar att det hängt länge (och inte är ”mörats” i plastpåse) med gult fett som visar att djuret ätit färskt gräs.
  Min bästa köttbit åt jag hos slaktaren i Methoni…. http://lottabrinck.wordpress.com/2010/02/18/basta-kottbiten-hos-slaktaren-i-methoni/

 • Minna 01 mars 2011, 10:17

  Heja! Vilken fantastisk utveckling!
  Jag tycker att industrin allt som oftast skyller på att konsumenterna vill ha det si och så och därför inte är öppna för förändring. Det är klart att utan information så vet man ju inte att det finns bättre alternativ. Som konsument är det ju svårt att veta hur man ska påverka mer än det man väljer att köpa i butik, så det är väldigt bra att du Louise, för vår talan och pressar industrin till vettiga beslut! Tack för att du gör en så bra insats och att du aldrig ger dig!