Rött kött – Del 4

av Louise Konsumentkoll den 28 februari 2011

Förhoppningsvis kommer vi inom en inte allt för avlägsen framtid att ha brunare kött i butiksdiskarna. Är hon galen? Vill hon ha sämre kött, tänker kanske några. Nej, det är faktiskt tvärt om. Köttet som i dag är märkt med  ”förpackad i skyddande atmosfär” är packad i en gas med  hög syrehalt, vilket gör  att köttet hålls rött och läskande men samtidigt blir det segare och hållbarheten minskar.

I Norge har man valt en helt annan förpackningsgas som gör att köttet är mörare och håller längre, nämligen koldioxid och kvävgas. För någon veckan sedan hölls en riktigt bra temadag om förpackningsgaser som SIK anordnade. Hela industrin var representerad. Alla var positiva till att byta till en gas som innehåller koldioxid/kvävgas istället för den syrerika blandningen som används idag. Ingen negativ kommentar kom upp förutom att färgen på köttet blir mörkare.  Men alla var överens om att det skulle vara bra att byta.

Dags alltså för att branschen i samlad tropp byter gas i hela Sverige och det måste ske samtidigt. Annars blir det en ordentlig nackdel att ståta med mörkare kött för den som är först ut. Trots att köttet är bättre.Vi konsumenter har ju vant oss vid illrött kött. Det är dags att tänka om.

Norskt och svenskt kött

Norskt och svenskt kött

En annan nackdel med syrgas är att det kan innebära en risk för konsument. Vid tillagning så blir köttet snabbare brunt. Det ser alltså genomstekt ut tidigare än det hade gjort annars. Om det då är fläskkött man steker så kan det vara direkt farligt om inte rätt temperatur uppnås.

Norges lyckade byte ske samtidigt som en lagförändring, de hade tidigare en gas som även innehöll kolmonoxid därför skulle alla ändå byta till en gas och tillsammans med god hjälp av media så informerades konsumenterna om varför köttet bytte nyans och alla blev glada. På vissa ställen används röd belysning över köttet och frågan är om det är helt ok. Kan tänka mig att det kan bli lite problem ifall butikspackat kött hamnar bredvid centralpackat.

Det är inte så konstigt att även uppfödarna vill att gasen ska bytas ut.

Frågan är vad som skulle behövas i Sverige när vi inte har en lagförändring som incitament, vad tror du?

Rött kött – Del 1

Rött kött – Del 2

Rött kött – Del 3

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: