2

Hög kötthalt – tecken på kvalitet? Nu sänks kötthalten

av Louise Konsumentkoll den 04 februari 2016

Preems kabanoss

Preems kabanoss

Intressant. Senast i går på Coop diskuterade jag hur länge hög köttmängd  i till exempel korv och hamburgare skulle förknippas med hög matkvalitet. Max hamburgare med höga ambitioner på miljöområdet har inte längre 100 % kött i sina hamburgare för att minska klimatavtrycket.

Och så, som ett brev på posten, läser jag i dagens Jordbruksaktuellt att flera tillverkare nu sänker kötthalten i sina produkter. För några år sedan hade det höjts ett ramaskri från alla som kämpar för god matkvalitet. Men knappast  i dag då klimathotet ligger som en våt filt över oss alla. Köttet ersätts med grönsaker och trendingredienser som chiafrön och linfrön. För hälsan och klimatet.

Ska bli spännande att se om företagen också sänker priset på produkterna. Köttet är ju den dyraste råvaran, så säkert hägrar bättre lönsamhet för vissa och inte bara omtanke och hälsan och klimatet när kötthalten sänks. Å andra sidan kanske det är knepigare att tillverka korv med grönsaksmos och fröer.

Rolig utveckling i vilket fall som helst.

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Erik februari 4, 2016 kl. 11:04

MAX har väl aldrig haft 100% kött i sina burgare? Jag har tvärtom hört det påstås att kötthalten var/är så låg i deras vanliga köttbiffar (alltså inte Grande Deluxe) att dom inte fått kallas hamburgare om de sålts frysta i matvarubutik.

Hur mycket eller lite kött dom har vill dom inte svara på då jag som privatperson frågar, men kanske om du gör det?

Svara

Edward februari 4, 2016 kl. 13:15

Skeptisk till förändringen. Spontant känner jag att det är ett sätt att fånga in den trendande högre medvetenhet om mats hälsoeffekt, samtidigt som man sparar en slant på att byta ut dyra ingredienser till billigare, typ rivna morötter. Nåja, kanske inte chia-frön sparar så mycket.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: