≡ Menu

Dålig konsumentjournalistik om larmet om krossade linfrön

Om nu Livsmedelsverket (SLV) tycker att man inte ska äta krossade linfrön, varken i müsli eller när man bakar, varför förbjuder de då inte försäljning av dessa krossade linfrön? Linfrön innehåller ett naturligt gift som blir mer tillgängligt när man krossar fröna. Lika obegripligt är att SLV inte har information om att man inte ska äta de krossade linfröna på första sidan på deras sajt eftersom det var ett reportage på SVT Rapport i går om cyaniden i linfröna och alla tidningar skriver om det idag. Jag ringer till Livsmedelsverket nu på morgonen för att skälla.

Varför lägger de helt enkelt inte saluförbud på krossade linfrön när de nu tycker att fröna är så giftiga undrar jag. Har de inte kurage nog? Det visar sig att Livsmedelsverket inte tycker att fröna är så giftiga som jag tror.  Krossade linfröns vara eller icke vara är ingen stor fråga för dem just nu. EFSA,  EUs livsmedelsverk håller på att undersöka risker med att äta krossade linfrön och andra fröer och kärnor där cyanid, blåsyra, kan frigöras. Tills besked kommer tycker Livsmedelsverket inte att man ska äta fröerna. Försiktighetsprincipen helt enkelt. 

krossade-linfronJag trodde det var verket som larmat. Men icke. Det är journalisten som har kommit frågan på spåren och vill göra reportage om detta. Hon gör i mitt tycke ett obegripligt hopklipp från olika intervjuer. Dålig konsumentjournalistik helt enkelt. 

Fast om nu Livsmedelsverket tycker att man inte ska äta krossade linfrön men inte har tillräckligt vetenskapligt på fötterna för att göra ett lagligt saluförbud, varför fortsätter tillverkare som Risenta och Saltå att sälja produkterna och livsmedelskedjor som Coop att köpa in dem och ställa dem på hyllan? Livsmedelsverkets råd att inte ens använda de krossade fröna till bakning har funnits på Livsmedelsverkets sajt i ett år. Företagen borde väl ha det goda omdömet att inte sälja fröna överhuvud taget. 

Man klarar sig ju bra utan krossade linfrön. Ingen livsviktig produkt direkt. Knappast för företagens lönsamhet heller. 

————————

PS Risenta stoppar nu försäljning av krossade linfrön och även ICA skriver Aftonbladet.

PSS Och nu säljstoppar även Coop försäljningen. 

PSS TT har intervjuat Livsmedelsverkets toxikolog Ulla Beckman Sundh och så här skriver TT:

Risk med krossat linfrö tonas ned

Ica och Risenta har tagit bort krossade linfrön ur sitt sortiment.  Men nu tonar Livsmedelsverket ned riskerna med konsumtion av livsmedlet.  Det finns ingen anledning att bli livrädd, säger toxikologen Ulla Beckman Sundh.

 Linfrön innehåller ämnen som kan ge upphov till giftigt vätecyanid, även kallat blåsyra, och framkalla illamående eller kräkningar. Mängden vätecyanid frigörs i större utsträckning om linfröna krossas.  En till två matskedar hela linfrön vet man är okej. När det gäller krossade linfrön kan det variera beroende på hur länge de har lagats och om de har tillretts eller ej. Bakar man så försvinner en del av de här ämnena. Men vi vet inte hur mycket, därför kan man inte säga ”här går gränsen”, säger Livsmedelsverkets toxikolog Ulla Beckman Sundh.

 Linfrön har blivit allt vanligare i det svenska köket. Ett livsmedel som i rimlig mängd är gott, nyttigt och skonsamt för magen. Livsmedelsverket arbetar nu på en rekommendation för krossade linfrön. Därför har Ica och Risenta tills vidare valt att ta bort det ur sitt sortiment.

 Men det är klart att krossade linfrön inte ligger extremt långt från rekommendationen kring hela linfrön. Man rör sig i samma storleksområde, säger Ulla Beckman Sundh.  Linfrön har länge varit användbart mot förstoppning. Den senaste tiden har det blivit allt vanligare att i större utsträckning använda det i den vardagliga matlagningen.

Rekommendation kommer

 Livsmedelsverkets rekommendation för krossade linfrön väntas komma någon gång nästa år.  Man ska inte vara orolig när man känner att man mår väl. Det är inget ämne som lagras i kroppen eller så. Det som händer, händer nu. Vill man känna sig trygg då kan man övergå till hela linfrön, men det är ingenting man behöva vara rädd för, säger Ulla Beckman Sundh.

 TT: Så symptom på sjukdom kan inte komma retroaktivt?

– Nej.