≡ Menu

Läskiga utbrott av campylobakter och ehec – är det färsens fel?

Ja, det var köttfärsens fel att så många insjuknade i av den mycket läskiga bakterien ehec under hösten. Det slår Jordbruksverket fast i en rapport i dag.

Många fler än vanligt har det senaste halvåret även blivit rejält sjuka av campylobakter. En bakterier som oftast har samband med smittad kyckling som inte upphettats ordentligt. Flera svenska kycklingar än vanligt har burit på smittan i år och vi äter mer kyckling än någonsin . Därför insjuknar fler.

kycklingfarsMen säkert har det också samband med att vi äter kycklingfärs nuförtiden. Att man ska vara noggrann när man lagar till hel kyckling och kycklingfilé har de flesta har lärt sig. Men när jag kokade urgoda frikadeller av kycklingfärs i buljong i helgen, inte tänkte jag på att det var riskmaterial jag höll på med. Att jag skulle vara särdeles noggrann med att de skulle vara helt genomkokta. Tänkt inte på det. Det är ju mer risk med färs än med helt kött som upphettas på ytan där bakterierna sitter och dör. I färsen blandas ju bakterierna in och far runt.

Skannar runt och inte är det någon som nämner just kycklingfärs som särskilt riskabel. Bara att man ska laga till kyckling och kycklingfiléer ordentligt.

Nämn särskilt kycklingfärsen nästa gång, Livsmedelsverket, Folkhälsoinsitutet, Jordbruksverket, media och alla andra. Det är mitt råd! 

PS 10/11: Nu har jag tagit reda på hur mycket mer kycklingfärs vi äter i dag än för tre år sedan. Konsumtionen har ökat med nästan det tredubbla. Men det är fortfarande en liten volym, endast 4 procent av total försäljning av färsk kyckling och kycklingdetaljer. Källa ACNielsen Scantrack, DVH, kategori färsk obehandlad färs från fågel, löpande helår tom v 39 2016,