≡ Menu

Inga konserveringsmedel, inga syntetiska färgämnen – The Quick Milk Magic Sipper

”No artificial flavours, no artificial colours, no preservatives”. Låter nyttigt kanske? Så står det på sugrören som ska få barn att dricka mer mjölk. Sugrören innehåller knallrosa kulor gjora av socker, glukossirap, dexros och jordgubbssmakämnen. Inbillade mig att den rådande trenden är att lära barn att mat kan vara gott utan att vara sött. Som att mjölk går att dricka utan att sörplas genom sockerstinna sugrör till exempel.

Hur har ni tänkt när ni tog in de här i sortiment, Coop? För det var på mitt stamlokus, Coop Forum i Häggvik jag stötte på dem. I ett ställ vid mejeridisken. I och för sig inget nytt under solen, det fanns jordgubbsugrör på 50-talet också.

Coop huvudkontor svarar när jag ringer att man valt att inte ta in produkten i det ordinarie sortimentet. Bra. Butiken har tagit in sugrören på eget bevåg.

Det jag retar mig mest på är att sugrörstillverkaren försöker ge rören ett sken av ”nyttigt” genom att lyfta fram vad de inte innehåller. Själva innehållet är ju skräp.

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 06 februari 2012, 22:44

  De där har jag sett i flera andra butiker också, bland annat vår närmaste Coop Forum i Vinsta. Härom veckan frågade min son vad det var för något. Sockersugrör sa jag. (Tack och lov har mina barn aldrig tjatat i butiker, på att köpa godis eller annat onyttigt, de vet väl att det är lönlöst.) Själva produkten är ju helt meningslös – hur svårt är det att få barnen att dricka mjölk? Så gott som alla barn dricker det frivilligt och gärna, helt utan extrasocker. Detta är bara ännu ett sätt att smyga in socker i vardagen.

 • Linda 07 februari 2012, 4:42

  Produkten är super! Den är superbra till t ex barnkalas eller fredagsmys. Sen smakar det faktiskt riktigt gott. Och visst, socker är inte bra i stora mängder. Men då kan ni ju sluta att dricka juice och ”barnyogurt” också.

  Man behöver ju inte ge detta till barnen varje dag, och som något extra. Istället för Oboy kanske?! (vilket är ungefär samma sak)

  Jag har två barn, och vi köper detta inför helgen.

  Ps. Ta bort godis från kassan är kanske nästa diskussion för dig?
  Ps2. Man måste inte köpa allt som finns i butikerna. Vill du inte ha produkten, låt bli att köpa den!

 • Louise Konsumentkoll 07 februari 2012, 6:26

  Linda: Håller absolut med om att man inte behöver köpa allt man ser. Men butikerna måste inte heller köpa in allt som försäljare erbjuder. Och att marknadsföra sugöret med att det inte innehåller konserveringsmedel, färgämnen etc tycker jag som sagt är är att fulrida på vågen om ”äkta” och ”naturligt”. Om man måste ha dem i sortimentet kan de väl placeras där de hör hemma, i godishyllan.
  Men visst, inte far barnen illa över att dricka mjölk ur sugrören då och då, så vida de inte börjar rata vanlig mjölk av skälet att det inte smakar gott.

 • andreas 07 februari 2012, 10:30

  Du ska du nog fråga butiker varför dom tar in majs och andra produkter som innehåller socker och andra E ämnen. Och ska coop också ta bort smågodis choklad och allt? Du är helt snett på det här.. Det är upp till föräldrarna att bestämma hur mycket dom får dricka osv

 • Louise Konsumentkoll 07 februari 2012, 10:52

  Andreas: Smågodis och choklad ska absolut inte bort. Men de produkterna utger sig inte för att vara något annat än just smågodis och choklad.Det är det som är min poäng. Jag tillhör INTE dem som tycker att socker och tillsatser är gift.

 • andreas 07 februari 2012, 13:37

  Har själv testat produkten och den är fantastisk och barnen älskar den men dom får inte dricka det varje dag precis som att dom inte får dricka läsk.
  Btw tycker du juice är bra att dricka som barnen slänger i sig?
  Det är lika mycket socker i juice som i läsk..

 • Jimmy 23 maj 2014, 12:53

  Ja, vilken onödig hysteri. Sugrören rockar och vi dricker mjölk med dem varje dag. Dessutom är det ju bättre att barnen dricker mjölk med sugrör än att de dricker smaksatt yoghurt (sockermässigt). Det är mycket mer socker i dessa. Och så vidare.

  Socker är smaskens och några ynka gram hit eller dit ger inga barn diabetes eller barnfetma (eller vad du nu tycker är så hemskt). Lägg din tid på något vettigare istället. Det finns många hjälporganisationer som letar ideella arbetare t ex.