7

Över hälften av hushållen har fel temperatur i kylskåpet!

av Louise Konsumentkoll den 08 december 2011

Nu vet vi äntligen någorlunda vilken temperatur  hushållen har i sina kylskåp. Bra! För det är ingen som har kunnat svara på de under de många och långa diskussioner vi har fört med livsmedelsbranschen för att de i sin tur ska sänka temperaturen i butiksdiskarna.

Fyra av tio hushåll vet inte vilken temperatur de har i kylskåpet och många har alldeles för varmt. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm publicerar i dag.

Nu gäller det att sprida budskapet att kylda varor håller nästan dubbelt så länge i + 4 grader som i + 8 grader och tjata på om att en bra  temperatur i kylskåpet är 4 – 5 grader. Om ett tag så fattar alla galoppen. Och då ska vi nog se att även butikerna rätar in sig i ledet. Eller hur?

{ 7 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Trillian december 8, 2011 kl. 9:04

Louise, det stämmer så himla bra och så roligt att du tar upp detta. För jag och min sambo pratade just om detta imorse. Vi slänger oerhört lite mat nuförtiden jämfört med tidigare. Vi köpte ny kyl och frys i våras och vår kyl håller idag +3 grader. Som exempel så kan mjölken ha gått ut för 5-6 dgr sedan och det är inget fel på den så vi använder den glatt. Tidigare slängde jag nästan mjölken innan den gått ut. Så vårt matsvinn har blivit mycket bättre med nya kylen och det var just detta vi förvånades över imorse. Men då är det nog inte så konstigt, för nu har vi förmodligen rätt temperatur.

Kom igen nu butikerna och fatta detta ni också!

Svara

Louise Konsumentkoll december 8, 2011 kl. 9:19

Kul! Precis samma upptäckte jag när vi fick ny kyl med fina digitala siffror så det är lätt att hålla koll. Vi har den inställd på + 5 grader i dag men ska sänka till + 3 på prov. Det är en ännu bättre temperatur, men tydligen ( vilket jag har lite svårt att förstå) så menar energimyndigheten att 4 – 5 grader är optimalt, för annars börjar kylarna dra för mycket el och det blir för kostsamt både ur miljö och pengaaspekt. Men betänkar man att man minskar matsvinnet ännu mer med + 3 grader, så måste det ju vara det bästa om man ser till helheten, Med tanke på hur mycket energi som gått åt för att få fram maten. Om man har + 3 grader måste man dock vara extra uppmärksam på att vissa grönsaker måste ner i grönsakslådan, annars får de för kallt. Här är länk till Livsmedelsverkets nya rapport om temperaturer. och så känner du väl till vår sajt: http://www.slangintematen.se
http://slv.se/upload/dokument/rapporter/matforgiftning_mathantering/2011_Livsmedelsverket_20_forvaring_och_hallbarhet.pdf

Svara

Affi december 8, 2011 kl. 9:17

Visst är det märkligt hur svårt det är att få ut budskapet till den breda allmänheten. Hur många kampanjer är inte gjorda i ämnet och ändå har inte gemene man kollat sitt eget kylskåp. Det är tur att du är uthållig och inte ger dig!
Ännu märkligare är det att inte butikerna har nappat ännu, men som sagt förr eller senare kommer de också med på tåget!

Svara

Louise Konsumentkoll december 8, 2011 kl. 9:23

Affi: Fast jag fick just veta av Livsmedelsverket att år 2004 visste inte 75 % vilken temperatur de hade i kylskåpet. Så det går framåt!

Svara

Gustav Erikson december 8, 2011 kl. 14:17

Det har vart detta lite ja har menat hela tiden. Industrin kan inte sänka sina temperaturer innan konsumenterna har fullkoll på sina egna kylar. Industrin och butikerna har ju kontroll på sina kylar genom egenkontrollprogrammet där kylar och kylutrymmen skall kontrolleras med jämna mellanrum och där det finns en handlingsplan vid avvikelser. Detta för att garantera obruten kylkedja. När varan lämnar butikens kyldisk finns ju inga garantier i världen för att kylkedjan förblir obruten. Med lägre temperaturer tror jag dock att vi skulle få se en minskning av E-nummer vilket är bra fast då skulle den obrutna kylkedjan och rätt temperatur i hemmakylen bli ännu viktigare. Men detta är helt klart ett steg i rätt riktning och jag kan inte förstå varför det inte finns termometer fastmonterade på eller i alla moderna kylskåp.

Svara

elsa fries december 8, 2011 kl. 20:03

Sänk temperaturen i kylskåpet och släng ut morötterna på balkongen!
http://elsashalsa.se/?p=1023

Svara

Peter maj 31, 2015 kl. 18:46

Ja men om kylskåpet är för kall, så förstör du frukt och grönsaker som håller bäst i kylen, för de blir kylskadade och tappar sin form av att cellväggarna kollapsar när iskristaller formas..

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: