Coop strålar bröd med UV-ljus och höjer D-vitaminhalten

av Louise Konsumentkoll den 21 september 2016

Foto Klaus Höfner, Wikipedia

Foto Klaus Höfner, Wikipedia

EFSA, EUs livsmedelsmyndighet, har gett grönt ljus för att höja halten av D-vitamin i bröd med hjälp av UV-strålning.  Inga risker med det säger EFSA efter att ha granskat frågan. Intressant.

Coop  lanserar i veckan sju olika D-vitaminberikade bröd i samarbete med Originalbagaren i Växjö. Enligt EFSA kan D-vitaminhalten öka med 0,75 – 3 mikrogram per 100 gram brödet. Det rekommenderade dagliga intaget är 10 mikrogram för barn och vuxna under 75 år.

D-vitamin är ett viktigt vitamin som vi har svårt att få i oss tillräckligt av, så det är ingen dum idé. Speciellt för personer som är äldre än 75 år, som bör få i sig det dubbla, 20 mikrogram om dagen.

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Konsument december 19, 2016 kl. 20:37

Snabbkurs hos Kostdoktorn om D-vitamin:
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: