I dag skriver Svenska Dagbladet att alla de stora livsmedelskedjorna arbetar för att säkra upp att fläskköttet de erbjuder inte kommer från grisar som har fått soja som är genmodifierad. Intressant.
Här är en länk till mina tidigare inlägg om genteknik och livsmedel, om Citygross kampanj, om uttrycket ”medvetet val”- som jag är kritisk till- tycker det ska heta ”informerat val” i stället, samt om GMO och livsmedel i allmänhet. https://louisekonsumentkoll.se/?s=GMO
Jag begriper fortfarande inte varför svenska grisbönder gick ifrån sin tidigare hållning att inte ge grisarna GMO-soja. Det vore väl en bra konkurrensfördel gentemot allt importerat griskött.
Jag är fullt medveten om att grisbranschen är enormt pressad lönsamhetsmässigt. Så jag ska ta reda på hur mycket högre foderkostnaderna blir för GMO-fri soja per gris och per kilo griskött.
Handlar det om mycket pengar borde väl köttet från grisar som fått som fått GMO-soja vara billigare i butik? Eller?
Återkommer i frågan!
PS För tydligheten skull: Köttet av grisar som har fått GMO-soja påverkas inte på något sätt av detta enligt all tillgänglig forskning. Rubriken och några formuleringar i SvDs artikel är något otydliga på den punkten.
{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Intressant fråga. Det ska bli kul att se vad du får fram för prisskillnad på fodret. Vad det gäller GMO så krävs det väl mer forskning för att se om det leda till förändringar i dem som äter kött av djur som fått GMO-foder. Själv har jag svårt att tro det. Det finns mycket bra saker med GMO, men det kommer inte riktigt fram i media, tycker jag. GMO-är farligt men korsade grödor är ok, för det är ju ”naturligt”. GMO-behöver inte vara farligare än att man korsat två grödor. Kan man gå in och ändra i en specifik gen så att plantan blir mer motståndskraftig och användningen av bekämpningsmedel minskar, tycker jag att det är bra.
Minna, enligt den aktuella artikelserien i Svenska Dagbladet så ÖKAR den farliga kemikalieanvändningen vid odling av t ex GMO-soja. Eftersom ogräset på GMO-fälten har blivit motståndskraftiga mot glyfosat tvingas GMO-odlarna använda parakvat och liknande bekämpningsmedel. Enligt WHOs statistik dör 200 000 människor varje år till följd av hanteringen av bekämpningsmedel!!! Miljön skadas! Vi behöver inte GMO!
Källor:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/giftigt-medel-pa-importerad-soja_5557789.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kemiforetag-tar-makten-over-maten_5559341.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/smabonder-forlorar-jobben_5557791.svd
”PS För tydligheten skull: Köttet av grisar som har fått GMO-soja påverkas inte på något sätt av detta enligt all tillgänglig forskning. Rubriken och några formuleringar i SvDs artikel är något otydliga på den punkten.”
kolla detta:
http://newsvoice.se/2013/07/29/alarmerande-ny-studie-om-monsantos-grisfoder/
Linda: Tack!!! Dessutom mycket intressant at läsa de svenska kommentarerna till artikeln. Kan inte riktigt förstå dock slutsatsen i en av kommentarerna att det också skulle innebära risk att för människa att äta griskött där grisarna har fått GMO. Har du sett någon sådan studie?